Nou mandat de arestare in lipsa pentru Sebastian Ghita. Surse: Fostul parlamentar ar fi fost localizat in Serbia
Tribunalul Prahova a admis, miercuri, propunerea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele fostului parlamentar Sebastian Ghita.
Mandatul este valabil 30 de zile care vor fi calculate de la data punerii in executare, avocatii fostului deputat putand contesta decizia. Judecatorii Tribunalului Prahova au admis, miercuri dupa-amiaza, propunerea formulata de DNA Ploiesti si au emis un mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele fostului deputat. Mandatul de arestare este pentru o perioada de 30 de zile, care vor fi calculate de la punerea in executare a mandatului, au precizat reprezentantii Tribunalului Prahova. Decizia poate fi contestata in termen de 48 de ore.
Surse: Fugarul Sebastian Ghita ar fi fost localizat in Serbia
Se pare ca fostul deputat Sebastian Ghita a fost localizat. Potrivit unor surse de rang inalt care doresc sa isi pastreze anonimatul, fugarul ar fi fost localizat in Serbia, de cateva zile. Ba mai mult decat atat, se pare ca ar fi primit cateva vizite din Romania.
Ramane de vazut daca aceasta informatie va fi confirmata oficial si de autoritatile sarbe si daca acestea vor proceda la retinerea lui, mai ales ca in aceste conditii s-ar cere extradarea in tara, pentru a fi spus anchetelor.
Premierul Sorin Grindeanu spune ca informatiile aparute miercuri dimineata in spatiul public privind localizarea lui Sebastian Ghita nu sunt corecte, el sustinand ca acestea nu au fost furnizate nici de Guvern si nici de Ministerul de Interne.
"Am intrebat chiar inainte de a intra in sedinta respectiva (bilantul MAI – n.r). Se pare ca informatia, asa la cald, nu este cea corecta. Nu vreau sa intru in amanunte, e treaba dansilor si chiar ii indemn sa-si faca treaba si sa prinda nu doar pe Sebastian Ghita, ci pe oricine este declarat fugar si trebuie sa vina sa raspunda in fata legii. Nu a dat Guvernul aceasta informatie, nici Ministerul de Interne, cel care gestioneaza aceasta situatie. Inteleg ca a venit pe niste surse neoficiale care pana la sedinta respectiva nu s-au confirmat", a declarat premierul, intrebat despre informatiile privind localizarea lui Ghita.
Nici Inspectoratul General al Politiei nu confirma aceasta informatie.
"Nu confirmam informatia aparuta in spatiul public privindu-l pe inculpatul Ghita Sebastian. Nici noi, nici procurorul de caz", au transmis oficiali ai Politiei Romane.
Un lucru este cert, faptul ca intre Romania si Serbia exista inca din 1961 un acord de extradare, astfel ca exista premisele juridice pentru ca Ghita sa fie trimis in Romania.
Ramane de vazut daca astazi autoritatile judiciare din Prahova, respectiv judecatorii de drepturi si libertati de acolo, vor emite sau nu al 2-lea mandat de arestare preventiva in lipsa, in dosarul in care Sebastian Ghita este acuzat de trafic de influenta.
Sebastian Ghita, disparut din luna decembrie a anului trecut si dat in urmarire, nu se mai afla in Romania, arata investigatiile recente facute de catre autoritati. Potrivit documentelor DNA, un martor dintr-un dosar al fostului deputat a declarat ca acesta stia de anul trecut ca reprezentanti ai firmelor Romsys si Siveco au formulat denunturi pe numele sau si era convins ca procurorii vor cere arestarea sa dupa pierderea imunitatii.
Informatia cu privire la faptul ca Sebastian Ghita a parasit teritoriul Romaniei apare in documentele incheiate de DNA in cel mai nou dosar de coruptie in care Ghita este inculpat.
”Intrucat s-a constatat ca mandatul de arestare preventiva nr. 1/05.01.2017 nu a putut fi pus in executare de organele abilitate datorita faptului ca Ghita Sebastian Aurelian s-a sustras masurii preventive dispusa, prin ordinul nr. 473956/05.01.2017 emis de organele de politie, Ghita Sebastian Aurelian a fost dat in urmarire generala.
Ulterior, intrucat din investigatii a rezultat ca Ghita Sebastian Aurelian a parasit teritoriul national, pe numele acestuia a fost emis mandatul european de arestare nr. 1/EAW/10.01.2017 emis de I.C.C.J. in dosarul nr.2457/1/2016", se arata in documentele incheiate de DNA Ploiesti in dosarul in care fostul parlamentar este acuzat de savarsirea a patru infractiuni de trafic de influenta, trei infractiuni de spalare a banilor si constituire de grup infractional organizat.