Iohannis: "Nu cred ca Lazar si Kovesi vor fi revocati de cel care poate legal sa o faca". Ce spune despre decizia CCR

Ultima actualizare: 20-03-2017 06:47
Klaus Iohannis

Presedintele se implica in dezbaterea privind o posibila revocare a procurorului general si a sefei DNA.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca nu crede ca cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general si a sefei DNA. Presedintele a spus ca este ”foarte multumit” de procurorul general si procurorii sefi ai DNA si DIICOT. In privinta deciziei Curtii Constitutionale care a constatat existenta unui conflict juridic intre DNA si Guvern, presedintele a spus ca nu este pentru prima data cand CCR constata ca a existat un conflict.

"Nu este prima data cand CCR constata ca a existat un conflict si aceste hotarari sunt foarte bune pentru a evita astfel de situatii pe viitor. In rest, nu cred ca trebuie luate masuri administrative, trebuie luata ca atare decizia, studiata motivarea si aplicat tot ce scrie acolo", a spus presedintele.

Klaus Iohannis a afirmat ca este ”foarte multumit” de procurorul general si procurorii sefi ai DNA si DIICOT. "Una la mana, sunt foarte multumit de activitatea procurorilor de la DNA si DIICOT. Asta este opinia mea. Doi, sincer, nu cred ca cineva va solicita asa ceva. (...) Foarte bine din cand in cand sa se faca evaluari, ii ajuta pe cei evaluati sa functioneze mai bine", a mai spus el.

Seful statului a mai declarat ca nu crede ca cineva va solicita revocarea procurorului general si a procurorului sef al DNA. "In politica se discuta multe, multe lucruri, si ce trebuie si ce nu trebuie. Eu am spus ca nu cred ca va solicita cel care trebuie conform legii sa o faca aceasta masura", a spus seful statului.

Intrebat pe ce se bazeaza cand face aceste afirmatii, el a raspuns: "Pe informatii". "Nu exista niciun demers in sensul revocarii. (...) Haideti sa asteptam evaluarea", a repetat Iohannis. In privinta modificarilor Codurilor penale, Iohannis a spus ca va astepta sa vada forma finala a legii care va ajunge la promulgare, precizand insa ca este la curent cu initiativele din Parlament.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat joi ca ministrul Justitiei nu i-a cerut demisia la intalnirea pe care au avut-o miercuri, iar discutia a fost "foarte clarificatoare si pozitiva, ceea ce este un fapt bun”.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit, miercuri, cu procurorul general, Augustin Lazar, discutiile avand loc la cateva zile dupa ce Toader a spus ca va discuta atat cu procurorul general, cat si cu procurorul-sef al DNA despre ancheta privind OUG 13 si decizia Curtii Constitutionale, care a constatat ca s-a incalcat legea in acest caz. Ministrul Justitiei a declarat duminica, la Antena 3, ca va avea in zilele urmatoare o discutie cu procurorul general Augustin Lazar si, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerand ca s-a incalcat legea, conform deciziei Curtii Constitutionale, si a dat de inteles ca nu exclude nici varianta ca cei doi sa demisioneze pana atunci.

Tudorel Toader a afirmat si ca va face o analiza a activitatii Ministerului Public in urmatoarele doua saptamani, urmand sa ia in acel moment o decizie finala, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali. Luni, ministrul Justitiei a afirmat ca nu le-a sugerat procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar, si procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sa isi dea demisia, ci a invocat o institutie care exista in Codul Muncii, precizand ca oricine poate sa isi dea demisia si ca nimeni nu este obligat sa munceasca impotriva vointei lui.

Ulterior, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a precizat ca are dreptul si obligatia de a verifica eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre procurorul general, Augustin Lazar, si procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, potrivit legii privind organizarea judiciara.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO