Ministrul Justitiei a criticat la Bruxelles ancheta DNA in cazul OUG 13. Mesajul rostit de Gabriel Liiceanu

×
Codul embed a fost copiat

Declaratie controversata a noului ministru al Justitiei, Tudorel Toader, in Parlamentul European. 

 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, in cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European ca problema nu a fost Ordonanta de Urgenta 13 prin care erau dezincriminate mai multe infractiuni, ci faptul ca actul normativ a fost adoptat noaptea.

”Ordonanta de urgenta in sine nu a fost o problema. Problema a fost poate de procedura: cand si cum a fost adoptata. Societatea a reactionat la faptul ca ordonanta a fost adoptata la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevarat si foarte nefiresc. Numai ca Guvernul putea sa lase ordonanta sa intre in vigoare in ziua in care a fost publicata in Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca ordonanta sa intre in vigoare, de unde personal am banuit mai degraba o lipsa de abilitate in tehnica legislativa, decat un gand de a legifera in fapt de seara”, a declarat Tudorel Toader in cadrul dezbaterilor din comisia LIBE.

Gabriel Liiceanu, profesor la Universitatea Bucuresti: "Romania are in clipa de fata in fruntea parlamentului in cele doua camere doi oameni condamnati penal sau cu procese in curs de urmarire penala.

OUG data de guvern in noaptea de 31 ian prin care erau dezincriminati urmaritii penali urma sa-i scoata de sub rigorile legii in primul rand pe cei doi sefi de partide care conduc coalitia. Aici suntem. Asta e adevarul. Astea sunt faptele care au scos in strada vreme de o luna sute de mii de oameni din toata tara."

Citește și
Calin Popescu Tariceanu
Tariceanu, despre respingerea OUG 13: "Romania e o parodie de stat de drept. Au venit pana si cainii sa protesteze"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Tudorel Toader a criticat ancheta facuta de DNA asupra modului in care a fost adoptata OUG 13, spunand ca decizia Curtii Constitutionale (CCR) de constatare a unui conflict juridic intre puterea legislativa si justitie este una care ii place foarte mult. ”Curtea Constitutionala a dat o decizie care mie imi place foarte mult, o decizie de principiu prin care a statuat ca legiuitorul are competenta sa aprecieze oportunitatea unei legi, ca procurorul nu are competenta sa-i urmareasca penal pe ministrii care au libertatea sa aprecieze cand si cum adopta un act normativ. Prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat ca a existat un conflict juridic. Important este ce a statuat pentru viitor: ca procurorul nu poate ancheta ministrii care adopta acte normative”, a mai spus Toader.

Ministrul Justitiei a avertizat, de la Bruxelles, ca toate cele trei puteri "sa ramana in matca lor constitutionala" si sa nu mai intervina una in atributiile celeilalte. ”Am solicitat si solicit fiecareia dintre cele trei puteri ale statului sa ramana in matca lor constitutionala. Arhitectura statului de drept e bine conceputa, ea mai trebuie si bine cunoscuta si bine respectata. Daca nu se intampla asa, puterile risca sa iasa din matca lor constitutionala si sa intre in zona de competenta a altor autoritati, asa cum s-a intamplat cu de-acum celebra OUG 13/2017”, a conchis Tudorel Toader.

Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European a organizat miercuri o dezbatere pe tema democratiei si justitiei din Romania, in urma scandalului generat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles vor sa auda direct de la cei implicati cum s-au derulat evenimentele din tara noastra in contextul respectivului act normativ. Printre vorbitori se numara ministrul Justitiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu si jurnalistii Liviu Avram de la Adevarul si Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanti ai protestatarilor din marile orase ale Romaniei sunt prezenti la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democratiei si justitiei din tara noastra.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Lazar, despre dosarul OUG 13: Nu evaluam legalitatea actelor altei puteri, ci anchetam fapte penale si persoane concrete
Lazar, despre dosarul OUG 13: Nu evaluam legalitatea actelor altei puteri, ci anchetam fapte penale si persoane concrete

Procurorul general al Romaniei a declarat ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie va continua ancheta in cazul OUG 13, pentru fapte penale si persoane concrete cu care a fost sesizat.

Tariceanu, despre respingerea OUG 13:
Tariceanu, despre respingerea OUG 13: "Romania e o parodie de stat de drept. Au venit pana si cainii sa protesteze"

Tariceanu a declarat in plenul in care s-a dezbatut legea de respingere a OUG 13, ca Romania a ajuns o "parodie" de stat de drept, in care a fost "forfota" din cauza OUG 13, protestand chiar si cainii, iar PSD a vrut sa faca bine abrogand ordonanta.

Grindeanu, despre audierea ministrilor la DNA:
Grindeanu, despre audierea ministrilor la DNA: "Mi se pare un pic ciudat; Guvernul a actionat legal in privinta OUG 13"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni, la Parlament, ca nu a fost citat la DNA in dosarul privind elaborarea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.

Melescanu s-a intalnit cu ambasadorul rus, ce considera OUG 13
Melescanu s-a intalnit cu ambasadorul rus, ce considera OUG 13 "o problema minora". Ministrul nu a fost primit de seful NATO

Seful diplomatiei romane s-a intalnit cu reprezentantul Kremlinului la Bucuresti - o discutie ce ar putea marca startul unei apropieri de Rusia, tara care a avut o pozitie aparte fata de proteste si OUG 13.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.