Conducerea CJ Hunedoara, dupa gratii. Mircea Molot si Tiberiu Balint, retinuti de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, si vicepresedintele Tiberiu Balint au fost retinuti, miercuri seara, de DNA Alba, dupa ce au fost audiati in dosarul in care Molot este suspectat de fapte de coruptie.

Update 22:55 Avocatul Radu Chirita, aparatorul presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, a declarat, la iesirea de la audieri, ca acuzatiile care i se aduc clientului sau i se par "hilare" si din punctul sau de vedere "nu se sustin".

Intrebat de acuzatia privind alocarea de fonduri preferential unor comune, Chirita a spus ca aceasta i se pare "hilara" in conditiile in care presedintele CJ Hunedoara (n.r. - PNL) ar fi dat fonduri unei comune al carei primar este social-democrat.

"Acuzatia este chiar hilara in conditiile in care s-ar fi acordat (n.r. - fonduri) unei comune in care primarul este pesedist. Si in egala masura la aceeasi sedinta la care nu a decis domnul Molot, ci a decis intreg Consiliul Judetean s-au acordat bani pentru 40 de comune. A retine o acuzatie legata de una singura in raport de care nici nu exista afinitate politica e putin hilar", a spus Chirita.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, in acest moment acuzatiile "nu se sustin".

Citește și
perchezitii
Perchezitii la CJ Hunedoara si la locuinta presedintelui institutiei, intr-un dosar de coruptie
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Din punctul meu de vedere, in acest moment acuzatiile nu se sustin. S-au formulat in linii mari doar pe baza unor documente contabile care nu atesta nimic ilegal sau nu s-au formulat niciun fel de acuzatie de abuz in serviciu sau de abuz de orice fel care ar presupune documente sau atribuiri de lucrari nelegale", a mai spus avocatul Radu Chirita.

Intrebat ce poate spune despre documentul care ar contine secrete de stat gasit in biroul lui Molot, avocatul a raspuns ca nu a vazut niciun fel de astfel de act la audieri si clientul sau nu stie despre ce este vorba.

El a mai spus ca atat clientul sau, cat si celelalte persoane retinute in acest caz urmeaza a fi prezentate, joi, Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventiva.

La randul sau, avocatul Bogdan Tomulet a precizat, la iesirea de la DNA, ca este aparatorul reprezentantilor unei societati comerciale care a avut contracte cu CJ Hunedoara.

"Si clientii mei au fost retinuti si urmeaza sa se faca propunere de arestare preventiva. Acuzatiile sunt spalare de bani, trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata. Nu am reusit sa vedem toate probele pe care acuzarea le-a adunat si nu ma pot pronunta", a mai spus Tomulet.

Update 19:30 Roberto Patrik Venter, ginerele presedintelui CJ Hunedoara, liberalul Mircea Molot, si un om de afaceri, au fost retinuti, miercuri seara, de DNA Alba, in urma audierilor in dosarul in care Molot este suspectat de fapte de coruptie dupa ce au fost facute perchezitii si au fost ridicate documente.

Conform unor surse judiciare, Roberto Patrik Venter, ginerele lui Mircea Molot, si omul de afaceri Pup Emanoil Milica au fost retinuti, miercuri seara, in jurul orei 19.00, fiind dusi in arestul Politiei Judetene Alba.

Cei doi au fost audiati in cursul zilei in dosarul in care Molot este suspectat de fapte de coruptie dupa ce au fost facute perchezitii si au fost ridicate documente.

Tot miercuri seara, au fost retinuti si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, si vicepresedintele institutiei Tiberiu Balint.

Potrivit unor surse judiciare, seful Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, Mircea Molot, a fost retinut de procurorii DNA Alba, dupa ce a fost audiat aproximativ sase ore. Mircea Molot si Tiberiu Balint au fost, de asemenea, dusi in arestul Politiei Judetene Alba, au precizat sursele citate.

Update 16:00 Dupa ce presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, a ajuns la DNA Alba, unde este audiat in dosarul in care este suspectat de abuz in serviciu, trafic si cumparare de influenta, la sediul institutiei au ajuns alte trei persoane, audiate in acelasi caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Tiberiu Ioan Balint, ginerele lui Mircea Molot, Venter Roberto Patrik, si un om de afaceri.
Sursele citate sustin ca cele trei persoane sunt audiate si ele in dosarul de coruptie in care in 7 noiembrie au fost facute perchezitii la Consiliul Judetean Hunedoara, la locuinta lui Mircea Molot din Deva, precum si la sediile a sapte firme, tot din Deva.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca Mircea Molot da declaratii in fata anchetatorilor in dosarul in care este suspectat de abuz in serviciu, trafic si cumparare de influenta.

Potrivit surselor citate, in cazul lui Mircea Molot a fost extinsa urmarirea penala, acesta fiind suspectat si ca ar fi conditionat acordarea de fonduri guvernamentale comunei Turdas de modul in care localnicii ar fi votat la alegerile prezidentialecu privire la noi fapte, initial el fiind suspectat de abuz in serviciu, trafic si cumparare de influenta.

Totodata, Molot avea in biroul de la CJ un document care contine secrete de stat, pe care nu avea dreptul sa il detina, procurorii extinzand cercetarile si pentru aceasta infractiune, in dosarul in care este vizat pentru fapte de coruptie.

Perchezitiile din 7 noiembrie

La perchezitiile din 7 noiembrie, procurorii DNA Alba au ridicat documente din biroul lui Mircea Ioan Molot si din cel al vicepresedintelui Tiberiu Ioan Balint, nicio persoana nefiind dusa atunci la audieri.

Directia Nationala Anticoruptie arata ca dosarul vizeaza "suspiciuni de savarsire, in perioada 2011-2014, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie".

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara spunea ca procurorii au ridicat din locuinta sa "o suma de bani", "18 coli din care doua pagini de ziar", CV-ul unei persoane si "un biletel gasit intr-un plic cu bani".

Molot sustinea ca procurorii l-au intrebat despre legaturile sale cu anumite firme, din care de unele societati stia, de altele nu, si ca a citit ulterior in presa ca este vorba despre unele lucrari facute "pe licitatie" de Apa Prod, nu de Consiliul Judetean, adaugand ca nu stie despre ce este vorba.

Firma care a inceput lucrarile inainte sa castige licitatia

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obtinute de MEDIAFAX, la sfarsitul anului 2011, Victor Arion, la acea data director general al SC Apa Prod SA Deva, societate al carui actionar majoritar este Consiliul JudeteanHunedoara(76,72%), alaturi de consiliile locale din judet, la solicitarea lui Ioan Mircea Molot, a avantajat SC Viva Construct SRL Deva in cadrul procedurii de atribuire a contractului "Masuri temporare pentru tratarea apei uzate in Deva si Hunedoara prin aerarea artificiala a apei uzate deversate in raurile Mures si Cerna prin canalele deversate de la statiile de epurare a apei uzate" si a permis inceperea lucrarilor inaintea finalizarii procedurii de achizitie.

Anuntul pentru licitatia de atribuire a lucrarilor aferente contractului a fost publicat de SC Apa Prod SA pe SEAP in 16 septembrie 2011, iar in 21 noiembrie 2011, SC Viva Construct a inceput lucrarile de executie, desi atunci nu era atribuit contractul. Societatea a incasat pentru acest contract, pana la sfarsitul anului 2011, suma de 1.481.669 de euro, se arata in documentele citate.

In schimbul sprijinului primit de la presedintele CJ Hunedoara, Vasile Axinte, administrator si actionar al SC Viva Construct SRL, a cedat executia unei parti din lucrarile din acest contract, fara a exista un contract de subantrepriza, catre SC Vivanty Industries SRL Soimus, societate controlata direct, in calitate de asociat si administrator, de catre ginerele lui Mircea Ioan Molot, Venter Roberto Patrik, potrivit sursei citate.

Ulterior, in perioada iunie 2012-martie 2013, Mircea Ioan Molot i-ar fi solicitat lui Victor Arion sa avantajeze si SC Euro Cons Expert SRL, societate controlata tot de Vasile Axinte, in cadrul procedurii de atribuire a lotului nr. 2 "Reconstructia statiilor de epurare Deva si Hunedoara - constructia platformelor de depozitare a namolului provenit de la Statiile de epurare din aglomerarile Deva si Hunedoara", din contractul de lucrari aferent proiectului "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Hunedoara", contract finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu.

Victor Arion ar fi participat direct la conceperea ofertei depuse pentru acest contract de catre SC Euro Cons Expert SRL, in conditiile in care activitatea membrilor Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP) cu finantare europeana era avizata de acesta, iar datele privind organizarea procedurii de achizitie ii erau disponibile in calitate de director general al SC Apa Prod SA, beneficiarul procedurii de achizitie, se mai arata in documentele citate.

In martie 2013, contractul de lucrari a fost atribuit SC Euro Cons Expert SRL, valoarea acestuia fiind de 3.756.744 de lei.
In schimbul sprijinului primit de la Mircea Ioan Molot pentru incheierea acestui contract, SC Viva Construct SRL a asfaltat strada din satul Martinesti, unde presedintele CJ Hunedoara detine un imobil, in conditiile in care firma nu avea proiect tehnic sau autorizatii de construire, iar contravaloarea lucrarilor fusese stabilita in sarcina executantului, conform acelorasi documente.
Mircea Ioan Molot este presedintele PNL Hunedoara si vicepresedintele Biroului Politic National al PNL. El este presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara din 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. Anterior, intre 2000 si 2004, Mircea Molot a fost viceprimar al Devei.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Perchezitii in Caras-Severin si Hunedoara, la suspecti de evaziune in industria lemnului
Perchezitii in Caras-Severin si Hunedoara, la suspecti de evaziune in industria lemnului

Politistii de combatere a criminalitatii organizate din Caras-Severin si procurorii DIICOT au facut, joi, 12 perchezitii la domiciile unor persoane suspectate de evaziune fiscala in industria lemnului.

Perchezitii la CJ Hunedoara si la locuinta presedintelui institutiei, intr-un dosar de coruptie
Perchezitii la CJ Hunedoara si la locuinta presedintelui institutiei, intr-un dosar de coruptie

Procurorii DNA au facut, vineri, perchezitii la Consiliul Judetean Hunedoara si la locuinta presedintelui CJ, Mircea Ioan Molot, intr-un dosar in care sunt vizate fapte de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2011-2014.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.