Traian Basescu: "Ma ingrijoreaza profund raportul Comisiei Europene din decembrie"


Ultimul update: Vineri 16 Noiembrie 2012 06:47
Data publicarii: Marti 13 Noiembrie 2012 17:23
Categorie: Stiri actuale
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a raspuns declaratiilor unor politicieni, care il acuzau ca pune sub semnul intrebarii statul de drept in Romania.

ProTV NEWS a transmis LIVE declaratiile presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca vrea sa clarifice afirmatiile unor politicieni, care il acuzau ca pune sub semnul intrebarii existenta statului de drept in Romania.

"S-a creat o confuzie, am vazut in reactiile unor politicieni astazi. Cum ca am defaimat statul, ca am pus sub semnul de intrebare statul de drept. Scuzati-ma, dar va citez din ultimul raport al Comisiei Europene din 18 iulie: <<...se pun intrebari legate de respectarea statului de drept si independenta statului de drept in Romania.>> Am insistat pe aceasta idee. Insist pe statul de drept. "

"Recomandarile Comisiei erau urmatoarele: guvernul si institutiile esentiale sa-si arate angajamentul fara de pietrele de temelie ale statului de drept prin adoptarea de masuri urgente. Am vorbit despre respectarea statului de drept, a institutiilor si a sistemului judiciar, despre invitarea tuturor partidelor sa respecte independenta sistemului judiciar.

Fostul presedinte interimar al Romaniei nu a citit nici macar raportul Comisiei Europene referitor la Romania, ar fi trebuit sa fie atent, sa stie ca a avut o contributie la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept."

Presedintele Traian Basescu a precizat ca romanii sunt cei care vor suporta consecintele acestei situatii. "Declaratia mea de ieri a fost un semn de maxima alerta, sunt ingrijorat de raportul care va fi in decembrie, cat timp in cel precedent se arata nevoia de a respecta statul de drept, iar apoi votezi in Senat impotriva unei hotarari definitive a Inaltei Curtii de Casatie si Justitie si refuzi ridicarea imunitatii unor deputati, mentii in functie ministri incompetenti, in ministere unde programele de finanate sunt suspendate pentru conflict de interese, cum sa nu fiu ingrijorat ca la raportul din decembrie riscam sa avem o mentiune ca Romania nu mai respecta criteriile politice de la Copenhaga?"

Este o ingrijorare profunda, sunt convins ca daca nu reactionam corect la consolidarea parerii ca Romania este stat de drept, riscam extraordinar de mult, romanii vor plati factura inresponsabilitatii politicienilor.

"Celor care mai cred ca e esentiala inlaturarea presedintelui pentru a putea controla institutiile statului, le garantez ca se insala, nu vor putea sa-si atinga obiectivul, cu mine nu vor putea negocia independenta institutiilor statului de drept. Nu mai avem timp sa corectam ce trebuie pana la raport, guvernul isi incheie mandatul in decembrie."

Traian Basescu a mai precizat ca se va intalni cu premierul Victor Ponta in urmatoarele zile, in functie de agenda fiecaruia.

Sursa: Mediafax

Ministrul Dan Sova: Daca Basescu nu-l nominalizeaza premier pe Ponta, il suspendam
Traian Basescu: Daca nu vor inceta atacurile la adresa mea in campanie, ma vor obliga sa ma apar
Basescu: Parlamentul, solidar cu suspectii de coruptie.
VIDEO PROTVPLUS.RO