Presedintele Basescu a promulgat "Legea Big Brother"
Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, cunoscuta si ca "Legea Big Brother".
Potrivit unui comunicat al Presedintiei, seful statului a semnat, marti, decretul pentru promulgarea Legii privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 22 mai, cu 197 de voturi "pentru", 18 voturi "impotriva" si 13 abtineri, proiectul legii privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de trafic de telefonie si internet, cunoscuta ca Legea "Big Brother".
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Legea fusese respinsa de Senat, in decembrie 2011, insa Camera Deputatilor este forul decizional.
Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.
"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. in cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", prevede actul.
Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile.
Proiectul de lege privind stocarea datelor de trafic de telefonie si internet mai prevede ca organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.
Fostul ministru al Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat, in 7 mai, ca Romania risca amenzi de peste 30.000 de euro pe zi daca nu va adopta cat mai repede legea privind retentia datelor, cunoscuta si ca legea "Big Brother", pentru care este deschisa procedura de infringement impotriva tarii noastre.