Presa germana: NATO va construi o baza in Romania, pentru a contracara Kremlinul. Rusii scriu despre o noua "Cortina de Fier"
Cele cinci baze pe care NATO intentioneaza sa le construiasca in Europa de Est pentru a contracara amenintarea rusa sunt in Polonia, Romania, Lituania, Letonia si Estonia.
Anuntul a fost facut duminica de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit Mediafax.
Bazele vor fi folosite pentru logistica, pentru misiuni de recunoastere si planificare si vor avea personal multinational permanent cuprins intre 300 si 600 de angajati in fiecare baza, potrivit cotidianului german. Acest personal exclude trupele actuale, a caror mobilizare in Europa de Est este limitata de tratatul din 1997 dintre Rusia si NATO. "Contingente mici" de trupe NATO vor fi prezente la aceste baze tot timpul, sustine cotidianul, citand informatii secrete despre acest plan. In plus, NATO va avea o forta de reactie rapida de 4.000 de persoane, pregatita sa se mobilizeze in est in decurs de doua pana la sapte zile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Planul va fi discutat la summitul NATO din aceasta saptamana, adauga cotidianul. Documentul clasifica explicit Rusia ca o amenintare si sustine ca suplimentarea prezentei NATO in est este justificata de protejarea noilor membri ai aliantei fata de Rusia. Rusia a anuntat public ca intentioneaza sa isi consolideze apararea in est saptamana trecuta, dar nu a oferit detalii. Organizatia s-a extins in anii 1990 si 2000 pentru a include tarile est-europene care au fost anterior membre ale Pactului de la Varsovia, condus de Moscova. Polonia, tarile baltice si Canada au cerut anularea Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, potrivit Der Spiegel, care citeaza surse din cadrul NATO si al Guvernului german.
NATO a acuzat Rusia saptamana trecuta ca a trimis un contingent militar limitat in estul Ucrainei pentru a ajuta insurgenta prorusa din aceasta regiune. Oficial, Moscova neaga ca sustine rebelii. NATO a suspendat cooperarea cu Rusia in mai, in urma conflictului din Ucraina.
Victor Ponta vrea o baza militara NATO in Romania
Romania va cere, la summit-ul NATO, amplasarea unei baze militare permanente la noi in tara, in contextul crizei din Ucraina. Anuntul a fost facut de premierul Victor Ponta. Analistii avertizeaza insa ca o asemenea mutare va provoca un raspuns pe masura din partea Rusiei.
"Obiectivele Romaniei sunt destul de clare si anume o prezenta clara din punct de vedere militar a NATO in Romania", a spus premierul Victor Ponta.
Adica Romania va cere la summitul NATO din Tara Galilor infiintarea unei baze militare. In prezent, NATO are la noi un centru antiracheta care se construieste la Deveselu si un punct intermediar de transport trupe care opereaza la Aeroportul Militar Kogalniceanu.
Citeste AICI mai multe despre anuntul lui Victor Ponta.
Rusii scriu ca NATO reinvie epoca "Cortinei de Fier"
Rusii de la Moscow Times scriu ca, prin instalarea de noi baze in Europa de Est, NATO reinvie epoca "Cortinei de Fier", cand Europa era rupta in doua, iar Rusia si SUA erau parte a "Razboiului Rece".
Acestia noteaza ca, cel mai probabil, noile baze NATO se vor regasi in tarile baltice si in Polonia, state care au cerut o prezenta militara internationala mai mare pe teritoriul lor.
"De aceasta data, situatia este mai grava decat cea din timpul Razboiului Rece. Rusia este incoltita si nu are de ales decat sa lupte", a spus Alexei Arbatov, un fost politician rus din domeniul apararii.
NATO expansion plan brings back Iron Curtain era http://t.co/Hr0cyhkPQh #Russia
— The Moscow Times (@MoscowTimes) August 31, 2014