Romania va cere NATO si UE arme pentru Ucraina. Traian Basescu: "Fara sprijin, luptele se vor transforma intr-un macel"

×
Codul embed a fost copiat

Romania va cere Uniunii Europene si NATO sa sprijine cu tehnica militara armata ucraineana, dar si sa se treaca, la nivel international, la un nou nivel de sanctiuni pentru Federatia Rusa.

Anuntul a fost facut de presedintele Traian Basescu, vineri, la intalnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii romani.

Presedintele Traian Basescu a spus ca "exista riscul rasturnarii raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse" in cazul crizei din Ucraina.

"Deja se implineste o saptamana de cand Federatia Rusa a inceput sa introduca masiv tehnica militara si specialisti pentru operarea acelor echipamente. Riscul major este rasturnarea raportului de forte in favoarea separatistilor. Daca discutam foarte cinstit, este rasturnarea raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse, care intretine si construieste acest conflict. Daca statele UE, stalele NATO, nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamente necesare cu care sa faca fata Federatiei Ruse, sansele Guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii. Continuareea luptelor in estul Ucrainei risca sa se transforme intr-un macel", a declarat Traian Basescu.

Citește și
Ucraina
Efectele acuzatiilor ca Rusia a "invadat" Ucraina. Rubla, la cel mai redus nivel al ultimelor sase luni fata de dolar
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Armata ucraineana s-a saturat de casti si arme neletale; trebuie ajutata cu orice mijloace

Presedintele Traian Basescu a declarat ca statele democratice trebuie sa depaseasca momentul declaratiilor de bune intentii si sa ajute armata ucraineana cu orice mijloace care-i sunt necesare intr-o lupta ce poate deveni inegala. "Statele democratice trebuie sa depaseasca momentul declaratiilor de bune intentii (...) Cred ca armata ucraineana s-a saturat de cate casti si arme neletale le-au fost trimise. E timpul, daca vrem sa ajutam democratia din Ucraina, daca vrem sa dam o sansa poporului ucrainean, trebuie sa actionam la fel ca si Federatia Rusa", a precizat Basescu.

Seful statului a mai precizat ca trebuie puse la dispozitia armatei ucrainene "orice mijloace" necesare pentru a o ajuta "in aceasta lupta care poate deveni inegala". Totodata, Basescu a spus ca nivelul de sanctiuni inpotriva Rusiei trebuie reevaluat, pozitie pe care Romania o va sustine, sambata, la Consiliul European.

O prezenta navala consolidata in Marea Neagra - obiectivul nostru major la summit-ul NATO

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca obiectivul major al Romaniei la summit-ul NATO de saptamana viitoare, din Marea Britanie, va fi o prezenta navala consolidata a NATO in Marea Neagra, intrucat diferenta navala intre Rusia si tari ca Romania si Bulgaria este mare. Presedintele le-a spus ambasadorilor romani, prezenti la Palatul Cotroceni, ca Romania are cel mai mare numar de trupe americane pe teritoriul sau dintre statele de pe flancul estic al NATO (format din Romania, Bulgaria, Polonia si Tarile Baltice).

In plus, seful statului a precizat ca Romania are deja doua baze, una la Kogalniceanu si una la Deveselu. Pe de alta parte, Basescu a subliniat ca interesul major al Bucurestiului consta in prezenta unor forte navale NATO in Marea Neagra.

"E clar ca in Marea Neagra elemente majore de riscuri de securitate vor veni din zona diferentei mari de capacitati navale intre Federatia Rusa si tari ca Romania, Bulgaria", a spus presedintele. "O prezenta navala consolidata a statelor membre NATO in Marea Neagra va fi obiectivul nostru major" la summit-ul Aliantei din Marea Britanie, a mai spus Basescu.

Basescu, despre MCV: Evoluție progresiva a statutului de drept; marea problema, in zona politica

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la intalnirea anuala cu diplomatii romani, ca raportul MCV a aratat o evolutie progresiva a statului de drept si a justitiei, dar marea problema ramane in zona politica. Potrivit lui Traian Basescu, ”protejarea parlamentarilor si a ministrilor, prin votul Parlamentului, inseamna in interpretarea oricarui stat democratic amestecul in treburile justitiei”.

Aici trebuie sa progresam”, a spus seful statului, cerandu-le ambasadorilor Romaniei sa citeasca raportul MCV si sa transmita in capitalele lumii foarte clar ca institutiile sunt corect cotate de Uniunea Europeana, dar ”singura mare problema o avem in zona politica, unde va trebui muncit mai mult cu constiinta parlamentarilor”. Presedintele a subliniat ca ”evitarea sau protejarea unor politicieni sa ajunga in fata procurorilor si ulterior a judecatorilor este de neinteles pentru oricare din statele membre UE sau NATO”.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Criza in Ucraina. Oficial guvernamental britanic: Rusia a trimis 4.000-5.000 de militari in estul Ucrainei
Criza in Ucraina. Oficial guvernamental britanic: Rusia a trimis 4.000-5.000 de militari in estul Ucrainei

29 august 2014. Rusia a trimis intre 4.000 si 5.000 de militari in estul Ucrainei, pentru a participa la confruntarile armate din regiunile separatiste Donetk si Lugansk, afirma un oficial guvernamental britanic, citat de CNN.

Efectele acuzatiilor ca Rusia a
Efectele acuzatiilor ca Rusia a "invadat" Ucraina. Rubla, la cel mai redus nivel al ultimelor sase luni fata de dolar

Rubla s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimele sase luni fata de dolar, iar actiunile sunt in scadere cu 1,9% la bursa din Moscova.

Porosenko s-a razgandit:
Porosenko s-a razgandit: "Situatia este dificila, dar sub control". SUA trimit forte armate in Europa de Est. LIVE UPDATE

28 august 2014. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a afirmat, joi, ca Rusia a invadat Ucraina, in timp ce premierul Arseni Iateniuk l-a acuzat pe Vladimir Putin de provocarea intentionata a unui razboi in Europa.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.