Romania va cere amplasarea unei baze militare NATO pe teritoriul ei. Ce urmari ar putea avea aceasta decizie
Zecii de mii de militari straini, avioane de vanatoare sau tancuri moderne ar putea fi stationate pe teritoriul tarii noastre.
Romania va cere saptamana viitoare, la summit-ul NATO, amplasarea unei baze militare permanente la noi in tara, in contextul crizei din Ucraina. Anuntul a fost facut de premierul Victor Ponta. Analistii avertizeaza insa ca o asemenea mutare va provoca un raspuns pe masura din partea Rusiei.
"Obiectivele Romaniei sunt destul de clare si anume o prezenta clara din punct de vedere militar a NATO in Romania", a spus premierul Victor Ponta.
Adica Romania va cere la summitul ce va avea loc saptamana viitoare in Tara Galilor infiintarea unei baze militare. In prezent, NATO are la noi un centru antiracheta care se construieste la Deveselu si un punct intermediar de transport trupe care opereaza la Aeroportul Militar Kogalniceanu.
Dan Dungaciu, specialist relatii internationale: "Baza militara ar schimba aproape radical nu doar ecuatia de securitate a regiunii, dar chiar si relatiile pe care NATO le are cu Federatia Rusa. In acest moment, Europa nu este pregatita pentru asa ceva. Risca sa depaseasca niste linii rosii de la care incoace nu te mai poti intoarce. Asta e marea problema a bazelor militare."
Un exemplu despre cum ar putea arata viitoarea baza militara NATO pe teritoriul Romaniei este centrul de comanda al fortelor aliate NATO Ramstein, din Germania. Baza NATO si americana totodata, aceasta este cea mai mare din Europa.
Zeci de mii de militari activi care locuiesc si muncesc in Ramstein. O familie americana a postat pe blogul sau vizita in baza militara in care urma sa se mute.
O baza NATO permanenta presupune magazine, spatii de birouri, dar si locuri de joaca si case unde sunt cazati militarii si familiile lor.
Toata aceasta structura civila sustine partea militara, adica trupele care pot reactiona rapid in aer, la sol sau pe apa. Ramstein are posiblitatea de a trimite trupe, avioane de vanatoare sau bombardiere in orice punct din Europa, in cazul in care situatia ar impune-o. Pe timp de pace, militarii pot fi solicitati sa intervina in zone in care au loc catastrofe naturale sau pentru a sustine actiuni umanitare in teatre de operatiuni.
In Romania, o asemenea baza presupune costuri uriase suportate de NATO si o suprafata de teren de mii de hectare unde sa fie instalata.
De exemplu, Ramstein a fost construita in 1953 si au fost angajati 250 de mii de lucratori din Germania, Spania, Turcia, Italia, Portugalia, Grecia si Statele Unite. Chiar daca in Romania s-ar construi o unitate de doua ori mai mica decat cea din Germania, tot ar crea zeci de mii de locuri de munca.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, romania, unitate militara,
Dată publicare:
25-08-2014 19:20