Sapte state NATO vor crea o forta multilaterala cu cel putin 10.000 de membri, pentru a consolida forta NATO in fata Rusiei

Dată publicare: 30-08-2014 18:30
Dată actualizare: 02-09-2014 07:02


Monstrii Razboiului. Armele cu care NATO ataca Libia - 18

Marea Britanie si alte sase state vor crea o forta comuna formata din cel putin 10.000 de membri, ce va include unitati aeriene si navale, precum si trupe la sol, pentru a consolida capacitatea NATO in fata agresiunii Rusiei din Ucraina.

Scopul este formarea unei forte pregatite pentru mobilizare rapida si pentru exercitii frecvente. Oficialii implicati in crearea ei au afirmat ca aceasta forta va avea capacitatea de a creste semnificativ, potrivit Mediafax.

Noua forta va include unitati aeriene si navale, precum si trupe la sol, va fi condusa de comandanti britanici, iar celelalte state vor contribui cu trupe si unitati specializate. Statele implicate in prezent sunt Marea Britanie, Danemarca, Letonia, Estonia, Lituania, Norvegia si Olanda. Canada si-a exprimat de asemenea interesul de a participa. Anuntul privind crearea fortei va fi facut saptamana viitoare de premierul britanic David Cameron, in calitatea sa de gazda a summitului NATO din Tara Galilor. Invazia rusa din Crimeea si interventia armata din Ucraina a determinat NATO sa caute reactii politice robuste pentru a contracara noi agresiuni din partea Moscovei.

Alianta a evitat sa mobilizeze trupe permanente in estul Europei, dar s-a angajat sa efectueze exercitii militare semnificative si sa dezvolte forte de reactie mai flexibile si mai rapide. Desi detaliile noii forte conduse de Marea Britanie urmeaza sa fie stabilite, aceasta va fi implicata probabil, in mod regulat, in exercitii semnificative in Europa si in alte parti, potrivit unui ofiter militar de rang inalt.

Analistii apreciaza ca aceste masuri vor trimite un mesaj esential Kremlinului. "Trebuie sa punem capat ideii unor zone diferite de securitate in Europa", a declarat Jonathan Eyal, director international la Royal United Services Institute din Londra.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO