Aderarea Romaniei la Schengen, amanata din nou. Surse: Care sunt cele doua tari care s-au opus
Franta si Germania au fost tarile care au insistat cel mai mult ca Romania si Bulgaria sa nu adere acum la Schengen, iar Franta a cerut ca acest subiect sa nu se introduca pe ordinea de zi a sedintei Consiliului JAI, potrivit unor surse oficiale.
"Franta a fost cea care a dat tonul si care imediat a convins si Germania sa i se alature in a nu accepta Romania in spatiul Schengen. Au urmat Olanda si Finlanda, oricum Olanda isi asumase mai demult aceasta pozitie oficial. In aceste conditii, Romania, dar si Bulgaria au acceptat ca acest punct sa nu fie introdus pe ordinea de zi a sedintei JAI, la sugestia Frantei si Germaniei. Daca se punea pe ordinea de zi aderarea si Romania primea vot negativ, tara noastra ar fi trebuit sa o ia de la zero in ce priveste procedurile tehnice, iar asta ar mai fi durat inca cel putin un an si jumatate de proceduri", au precizat marti sursele citate.
Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au avut o discutie si au decis de comun acord sa accepte amanarea discutarii despre aderarea Romaniei pentru moment.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Dupa criza refugiatilor, spatiul Schengen va trebuit regandit, iar acest lucru va dura cel putin un an si jumatate, chiar doi ani. in aceste conditii, potrivit surselor oficiale citate, Romania mai are de asteptat pana la reasezarea spatiului Schengen, dupa care si subiectul intrarii tarii noastre sa fie reluat.