Romania, tara UE unde inca exista orase fara apa curenta. Cati romani se spala la lighean si merg la WC-ul din fundul curtii

Ultimul update: Joi 01 Octombrie 2015 07:11
Data publicarii: Luni 28 Septembrie 2015 15:07
Categorie: Special
fantana cu ciutura in Romania

Vrem in Schengen, dar peste o treime dintre noi nu au apa curenta in gospodarie. O situatie pe care autoritatile o remediaza cu viteza melcului.

Mai bine de jumatate dintre gospodariile din Romania au un laptop, in doua treimi exista cel putin un smartphone si aproape 9 din 10 au abonament la o retea la TV prin cablu sau satelit, conform cifrelor oficiale de la ANCOM. Cati au insa acces la apa? Raspunsul nu ne face cinste: mai putin de 12 milioane si jumatate, adica sub doua treimi din populatia Romaniei.

Cifra este oficiala si a fost comunicata azi de Institutul National de Statistica. Conform comunicatului INS, „in anul 2014, populatia deservita de sistemul public de alimentare cu apa a fost de 12.454.909 persoane, reprezentand 62,4 % din populatia Romaniei,”. Restul de 37,6% au scos apa cu ciutura sau, in cel mai bun caz, cu hidroforul.

Statisticile sunt si mai triste. daca ne uitam la mediul rural. Doar ceva mai mult de un sfert dintre locuitorii satelor noastre au acces la apa curenta, in vreme ce penetrarea Internetului in aceleasi sate este de circa 60%, potrivit unui studiu BRAT prezentat in aceasta primavara.

Clasamentul pe regiuni ne arata si el discrepante dramatice. In vreme ce in Bucuresti si Ilfov, peste 81% au acces la apa din sistemul public, in regiunile Nord-Est (Moldova) si Sud-Vest (Oltenia) procentul scade sub 50%. Din 2861 de comune, cate numara Romania , doar un pic peste 2000 sunt legate la reteaua de apa.

"Testul suprem" pe care il dau soferii pe autostrazile din Romania. Soseaua fara nicio toaleta si nicio benzinarie

Dar si in mediul urban exista inca, in 2015, trei orase fara apa curenta. Doua sunt in judetul Suceava, Cajvana si Salcea– cel din urma fiind aproape o periferie a resedintei de judet, insa e drept ca aici lucrarile pentru conectarea la reteaua de apa si canalizare au inceput de anul trecut.

Un al treilea oras este Miercurea Sibiului, la nici 35 de kilometri de fosta Capitala Culturala Europeana. La un deceniu de cand a devenit din comuna, oras, Miercurea Sibiului nu are apa sau canalizare. Oamenii se aprovizioneaza inca de la fantana din fata blocului si se spala la lighean.

INFOGRAFIC INTERACTIV: cum a evoluat reteaua de apa in marile orase ale Romaniei de la Revolutie si pana azi

Ne-am putea totusi consola cu gandul ca altii stau mai rau. In Uniunea Europeana nu e insa cazul: bulgarii raportau inca din 2013 ca 99,28% din populatie este conectata la retaua publica de apa. In afara UE, Albania avea peste 80% dintre locuitori cu acces la apa curenta. Bosnia-Hertegovina este sub noi, intr-adevar, cu 58%, dar in cazul fostei republici iugoslave, o mare parte din reteaua de alimentare si canalizare a fost distrusa in razboi.

Statisticile INS publicate acum nu precizeaza si cati dintre romani au veceul in curte, dar exista date din anii precendeti. In 2013, mai putin de 67% dintre gospodarii aveau baie sau macar dus in interiorul locuintei iar peste o treime aveau veceu in fundul curtii. Iar asta la nivelul populatiei totale fiindca, de pilda, in randul gospodariilor unde capul familiei lucra in agricultura, mai putin de un sfert aveau baie sau WC in casa. Nici macar toate gospodariile in care capul se declara „patron” nu se puteau lauda ca ar avea aceste facilitati de baza in interior.

Vestea buna e ca totusi cifrele sunt in crestere. In 2014 au avut acces la sistemul public de alimentare cu apa cu 296.925 persoane mai mult decat in 2013. Pe de alta parte, la aderarea noastra la UE, in 2007, Romania a promis in Consiliul Uniunii Europene ca pana in 2018, toti romanii vor fi conectati la reteaua de apa si canalizare. Insa de atunci si pana acum, numarul celor conectati a crescut cu viteza melcului: atunci erau un pic peste 11 milioane, acum sunt 12 si jumatate. Si asta in conditiile in care Uniunea Europeana ne-a pus la dispozitie miliarde de euro in acest scop, iar o parte din bani au fost cheltuiti. O recenta ancheta „Romania, te iubesc” arata insa ca deseori autoritatile au intentii bune, dar oamenii refuza sa se branseze la apa, deseori din motive financiare.

Radu Pirca

fantana cu ciutura in Romania Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
lucrari de racordare la canalizare Salcea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Judetul din Romania care a ramas fara apa potabila din cauza secetei. Localnicii isi risca viata si beau apa cu mâl

Judetul din Romania care a ramas fara apa potabila din cauza secetei. Localnicii isi risca viata si beau apa cu mâl

"Testul suprem" pe care il dau soferii pe autostrazile din Romania. Soseaua fara nicio toaleta si nicio benzinarie

Oamenii pentru care vasul de toaleta este un bibelou inutil. Cat de simplu ar fi ca satele Romaniei sa aiba apa si canalizare

Oamenii pentru care vasul de toaleta este un bibelou inutil. Cat de simplu ar fi ca satele Romaniei sa aiba apa si canalizare

gazprom

Germania, acuzată că protejează Gazprom în scandalul gazului rusesc, folosit ca armă contra UE

Trump ar fi vrut un atac mai amplu în Siria și să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei. James Mattis l-a oprit

Imagini din satelit. Cum arată clădirile din Siria atacate de SUA, Marea Britanie și Franța, înainte și după bombardament

Cătălin Radu Tănase: obiectivele Occidentului în Siria și unde a stat ascuns Bashar al-Assad în timpul atacului

Avioane Tornado, bombardiere invizibile și rachete Tomahawk, folosite în atacul din Siria

Ce riscă România după atacul asupra Siriei. Avertismentul analiştilor despre riscul unui război

Hassan al-Kontar

Refugiatul sirian care trăiește de o lună într-un aeroport. ”Nu e războiul meu”

Răzbunarea naturii. În Argentina au apărut râuri peste noapte, după defrișările masive

Misterul morții lui Dan Mureșan și legătura cu Cambridge Analytica: ”Ar fi fost otrăvit”

NY Times, despre cum ar fi ajuns de fapt Dragnea să dea mâna cu Trump. Liderul PSD: "N-are nicio legătură"

Andrei Gheorghe, interviu în 2014: " Trebuie să începem să fim ascultaţi mai mult decât să fim auziţi"

Povestea sfâșietoare a fetiței ucise cu o injecție cu fenol în inimă la Auschwitz