Preparate tradiționale din Bucovina, Moldova și Ardeal au fost pregătite special pentru festivalul de mâncare din Cluj
Sarmalele în varză roșie, berea tradițională și plăcintele ”poale-n brâu” de Bucovina, au fost doar câteva dintre preparatele pe care studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca le-au pregătit.
Pentru participarea la festival, studenții din anul IV al Universității au mers în zonele de unde provin și au strâns cele mai bune rețete locale. Au fost nevoiți să creeze și o poveste de marketing, care să susțină fiecare produs.
Gheorghe Mariș – student: ”Am pregătit niște plăcinte moțești. La Mărișel la noi li se spune scrob. Sunt pregătite cu brânză de burduf de casă. Sunt făcute pe vatră, pe plită. M-a ajutat mult bunica și mama în special”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sarmalele în varză roșie au fost una dintre principalele atracții ale festivalului.
Fiecare produs pregătit și expus a respectat îndeaproape rețeta originală din zona Bucovinei, Moldovei sau Ardealului.
Mădălina Ungurean – studentă: ”Este o bere tradițională din zona Bucovinei. Este o bere care se face din moși strămoși. Rețeta am procurat-o de la bunica și de la străbunica și în mod normal se face la hram. Și de Crăciun și de sărbătorile mari”.
Iulia Moldovan – studentă: ”Am pregătit o pătură cu brânză. Pătura cu brânză se face în straturi. Brânză, slănină, mămăligă și se repetă procesul până obținem farfuria completă”.
Avram Fițiu, coordonator eveniment: ”Orice sat în România are cel puțin 100 de rețete tradiționale față de un sat franțuzesc care nu are nici măcar 10. Ei sunt campioni europeni cu peste 500 de produse la nivel european, iar noi avem abia 7”.
Festivalului Produsului Tradițional românesc a ajuns la ediția a 16-a, iar studenții au fost jurizați de profesori și de specialiști în gastronomie.