Discursul lui Li Keqiang in Parlament: Poporul roman, la greu, s-a bucurat de sprijinul Chinei

×
Codul embed a fost copiat

Un loc la inaltime, in fruntea prezidiului, si nu pe fotoliul rezervat invitatilor. Steagul Chinei, in plenul Parlamentului, in locul drapelului Uniunii Europene.

Podiumul pentru discurs inaltat si o sala plina ochi, cu invitati care sa-l aplaude. Asta a cerut premierul Chinei pentru a-si putea tine discursul in Parlamentul Romaniei, asa cum s-a obisnuit in tara sa. Iar autoritatile romane s-au conformat si s-au dat peste cap sa rezolve o lista intreaga de pretentii. Cu toate acestea, invitatul a ratat finalul unui discurs ca la carte si s-a dezechilibrat la pupitru.

Seful guvernului de la Beijing a cerut ca locul sau in Parlamentul Romaniei sa fie la prezidiu, la cel mai inalt nivel, si nu in dreapta, asa cum au stat pana acum toti invitatii, fie ca a fost vorba de presedintele tarii sau de prim-ministru, ori de oaspeti straini de rang inalt.

Nici seful statului Traian Basescu, nici regele Mihai nu au cerut vreodata acest privilegiu. Si, totusi, pofta oficialului chinez a fost insa imediat satisfacuta, iar acesta s-a asezat chiar intre presedintii celor doua camere Crin Antonescu si Valeriu Zgonea. Solicitarea a avut la baza vechi reguli din protocolul chinezesc pastrate de pe vremea imparatilor.

Aceste reguli de protocol sunt respectate cu strictete si acum la reuniunile partidului comunist chinez, unde liderii trebuie sa fie mereu in prim-plan.

Citește și
Li Keqiang - cover
Premierul Chinei:Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ambasada Chinei le-a scris parlamentarilor ca vor ca sala in care se desfasoara intalnirea sa fie arborat steagul chinez. Este o masura exceptionala, dar parlamentarii s-au conformat, au luat steagul UE si l-au pus pe cel al Chinei.

Si podiumul de pe care a vorbit premierul Chinei a fost inaltat cu cativa centimetri. Mesajul oficialului a fost insa unul simplu: "Guvernul m-a primit calduros. Nu mai stiu in ce zi suntem, pentru ca parca sunt inca acasa".

Discursul premierului chinez a fost presarat cu metafore care au starnit hototele de ras, dar si aplauzele parlamentarilor romani: "Romania este un pilon strategic pentru cooperarea dintre China si Europa. Ca sa mergem mai departe avem nevoie de un vapor mare. Acum acest vapor de cooperare va taia valurile si va merge inainte. Va multumesc!"

Staful premierului chinez a dorit si ca sala parlamentului sa nu aiba scaune goale in timpul discursului. Doar ca, la sfarsit, oamenii premierului n-a mai fost langa el sa-i aminteasca de treapta inalta a podiumului, iar oficialul s-a impiedicat.

Oaspetele a avut intalniri cu liderii celor doua camere ale Parlamentului, care i-au daruit in semn de onoare cele mai inalte distinctii ale institutiei - Colanul Camerei Deputatilor, dar si...medalia jubiliara a Senatului.

Sinteza declaratiilor premierului chinez, Li Keqiang:

- Este prima data cand fac o vizita in Europa Centrala si de Est. Romania este prima tara din aceasta vizita.

- De cand am iesit din avion, am vazut ca este vremea senina, dar si primavara. Guvernul tarii dvs. ne-au primit foarte calduros, pe mine si pe delegatia mea, si a transformat aceasta iarna intr-o vreme frumoasa, ca primavara.

- Vreau sa afirm ca dumneavoastra, dragi prieteni prezenti, va dedic cauza indelungatei prietenii chino-romane. Va multumesc, in numele poporului chinez, pentru acest efort.

 - Cand pun piciorul pe aceste meleaguri, sunt surprins de o noua infatisare si de mari schimbari, si, mai ales dupa criza financiara, in contextul crizei datoriilor europene, Romania a manifestat intelepciune si harnicie,  ca un tigru economic.

- Exista multiple si nenumarate monumente istorice, precum si patrimoniul cutural. Prietenia chino-romana are si o istorie indelungata.

- Poporul roman, cand a suferit dificultati, s-a bucurat de sprijinul nostru.

- Dupa programarea Chinei Noi, Romania este printre primele tari care a stabilit relatii diplomatice cu China Noua.

- In secolul XXI, relatiile dintre cele doua tari au intrat intr-o noua perioada.

- China si Romania se trateaza prin egalitate si respect reciproc. China este cea mai mare tara in curs de dezvoltare din lume iar Romania est printre primele tari din Europa de este. Romania dezvolta o politica spre pe Est iar China - o politica spre Vest.

- Romania are resurse bogate si o forta mare de munca.

- China are o capacitate mare de realizare a proiectelor de infrastructura si o finantare pe masura.

- China a devenit cel mai mare partener economic al Romaniei, din Asia.

- Poporul chinez acorda o importanta mare sentimentelor de prietenie.

- China a ales Romania ca un pilon al colaborarii cu Europa de Est si cu Uniunea Europeana. Vedem intre Romania si China un potential urias de colaborare. China va continua cu Romania sa aprofundeze colaboararea pragmatica, in beneficiul celor doua popoare.

- In secolul trecut, in anii 50, Romania a acordat o contributie pentru perioada de industrializare de inceput din China. Ajutorul dezinteresat al poporul roman nu va fi uitat de poporul chinez.

- Eu, personal, am lucrat la o veche baza industriala din China, acolo exista multe echipamente romanesti, din anii 50. Oamenii de acolo nu au uitat aceste proiecte. Cu ajutorul lor a fost instruita o generatie de oameni, cu tehnica avansata. Prin aceste proiecte putem sa vedem ca Romania simte prietenie pentru poporul chinez.

- Situatia internationala are schimbari complexe. Globalizarea ecomica se extinde. Economiile emergente se confrunta cu niste presiuni mai mari, de aceea este nevoie sa dezvolte nivelul de trai.

- Propun aprofundarea increderii politice.

- Ambele tari au convergenta de interese, din ce in ce mai largi.

- Este nevoie sa ne pregatim pentru sarbatorirea a 65 de ani de relatii diplomatice intre China si Romania.

- Exista o dorinta de cooperare de afaceri intre cele doua tari.

- Partea chineza vrea sa dezvolte comertul cu Romania, sa micsoreze dezechilibrul comercial dintre cele doua tari.

- China va importa din Romania 5000 de vite si in anii viitori va importa carne de vita. Cele doua tari vor construi impreuna parcuri economice.

- In Romania exista multe proiecte de instrastructura, are nevoie de fonduri, iar in China avem instalatii, iar tehnologia este sigura, cu o calitatea mare si preturi mai mici.

- "Fabricat in China" a devenit o sintagma cunoscuta in toata lumea.

- China si Romania sunt hotarate sa infiinteze cluburi de lucru, pentru construirea cailor ferate de mare viteza si a reactoarelor nucleare.

- Incurajam institutiile financiare din  China sa acorde finantare pentru proiectele de colaborare cu Romania.

- Salutam construirea unui Centru Cultural Roman la Beijing.

- Speram ca mai multi tineri romani sa candideze la bursele oferite de statul chinez.

- Anul acesta, economia chineza, ca si a celorlalte  tari emergente, a suferit o presiune de a merge in jos, dar noi am depasit greutaitle. Noi sustinem politica de stabilitate. Nu am crescut deficitul financiar, nu am tiparit bani, dar noi am facut eforturi pentru inspirarea vitalitatii din piata.

- China doreste sa realizeze o crestere de 7,5% anul acesta. Vom continua deschiderea spre exterior. 

- Saptamana trecuta a fost adoptata strategia 2020 a cooperarii China-UE. Am elaborat  si publicat programul de cooperare intre China si Europa de Est, coordonat de la Bucuresti.

- Romania este un pilon strategic al colaborarii Chinei cu Europa Centrala si de Est.

- Vaporul colaborarii chino-romane va taia valurile si va merge inainte.
______________________________________________________________

Presedintele UNCJR, Marian Oprisan, a declarat ca toti presedintii Consiliilor Judetene, cu exceptia celor plecati din tara, vin la discursul premierului chinez din Parlament.

Oprisan a precizat ca acesta este mesajul pe care administratia locala, impreuna cu cea centrala, trebuie sa il dea parteneriatului cu China.

"Vizita premierul chinez nu este una oarecare. Eu sunt unul dintre cei care au promovat si cred intr-un parteneriat strategic cu China, in egala masura cu UE, evident, si cu SUA. Eu cred ca nu va fi un simplu discurs, pentru ca vizita la Bucuresti a premierul chinez va insemna in urmatoarea perioada investitii majore intre statul roman si statul chinez, care se vor face pe teritoriului judetelor Romaniei. In asemenea moment istoric important, prezenta tuturor presedintilor de Consilii Judetene e necesara, pentru ca toti presedintii de Consilii vor fi prezenti, cu exceptia celor plecati in strainatate", a declarat Oprisan.

El a precizat ca prezenta la discurs a reprezentantilor administratiei locale din Romania, alaturi de reprezentantii administratiei centrale, constituie mesajul care trebuie dat parteneriatului cu China.

"Este un moment foarte important. Acesta este mesajul pe care, in egala masura, administratia centrala, reprezentata de Guvernul Ponta, si administratia locala, reprezentata de presedintii de consilii judetene, de primarii de municipii resedinta de judet si de primarii de orase si comune trebuie sa-l dea acestui parteneriat", a spus Oprisan, care este presedintele Consiliului Judetean Vrancea.

El a precizat ca, personal, va fi prezent la discursul premierului chinez.

Conform unor surse parlamentare citate de Mediafax, au confirmat prezenta 30 de presedinti de CJ si 29 de primari de municipiu resedinta de judet.

Alesii locali vor sta in loje, la plenul reunit pentru discursul premierului chinez, de la ora 16.00.

Premierul chinez, Li Keqiang, isi incheie miercuri o vizita de trei zile la Bucuresti, prima a unui prim-ministru al Chinei dupa 19 ani.

In cadrul vizitei, marti a avut loc la Palatul Parlamentului a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, dupa ce prima editie a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012, unde a participat si premierul roman de atunci, Mihai-Razvan Ungureanu.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Presa internationala, despre
Presa internationala, despre "invazia" Chinei prin Romania: o lupta economica pentru Europa estica

Summitul China-Europa Centrala si de Est de la Bucuresti este comentat de publicatii internationale importante, care observa cu atentie miscarile economice care se produc la Bucuresti.

Premierul Chinei:Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa
Premierul Chinei:Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa

PROTV NEWS a transmis LIVE! Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est a inceput la Parlament, in prezenta unuia dintre cei mai influenti oameni ai lumii: premierul Chinei.

Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet
Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet

In Palatul Parlamentului au avut loc pregatiri febrile. Acolo a inceput, marti, Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est.

Planul unei investitii uriase
Planul unei investitii uriase "Made in China". Cum se vor imparti 8.5 miliarde de euro in Romania

Bucurestiul vuieste astazi si este intesat de o multime de delegatii straine. In aceasta dimineata, la Palatul Parlamentului, incepe Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est, la care participa 1400 de oaspeti straini.

Recomandări
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu

O posibilă explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.