Premieră în România. Pacienții care suferă de dependențe pot scăpa cu ajutorul realității virtuale
Pacienții cu probleme psihice sau comportamentale pot scăpa de fobii, dependențe sau anxietate cu ajutorul realității virtuale.
La Spitalul de psihiatrie Socola din Iași, de exemplu, bolnavii ghidați cu atenție de medici învață cum să își învingă temerile cu niște ochelari speciali pentru realitatea virtuală.
În premieră, medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi tratează dependența de alcool sau de fumat cu ajutorul realităţii virtuale. Pus în faţa "complexului de factori" care îi creează dependența sau teama, pacientul, cu medicul alături, învaţă cum să scape din capcană.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dragoş şi-a testat limitele de care se loveşte zilnic pe plan personal. Cu ajutorul unui echipament special, a "păşit" în realitatea virtuală, care i-a provocat în trecut angoase. Pe parcursul experimentului, a fost ghidat să îşi înfrunte şi, într-un final, să îşi învingă teama de înălţime, de exemplu.
Inclusiv teama de animalele de pradă sau de spaţii închise se poate vindeca astfel, spun psihiatrii.
Treptat, pacientul este expus la stimuli care îi provoacă teamă. Constant, este monitorizat, iar pulsul îi este verificat după fiecare activitate. În funcţie de bătăile inimii, experienţă poate continua sau nu.
Dragoş Toma, pacient: "Mă aflam în acea lume virtuală, a fost interesant. Frici e normal să avem, e patologic atunci când ne dau peste cap viaţa. Am realizat pe pielea mea cât de important este acest exerciţiu".
Doctorul Alexandru Găina, de la Institutul Socola, este psihiatrul care a prezentat la un conges internaţional, tehnica de terapie, cu ajutorul realităţii virtuale. Medicul spune că această metodă complementară poate înlocui cu mult succes, în cazul unor pacienţi, medicaţia.
Alexandru Găină, psihiatru, Instititul de Psihiatrie "Socola" Iași: "Aproximativ o treime din ei nu vor răspunde la nicio medicaţie şi sunt, practic, blamaţi să rămână pentru tot restul vieţii chinuiţi de o voce care spune, în fiecare zi, să comită suicid sau să facă rău altcuiva sau le spune că nu sunt buni de nimic".
Pentru a obţine rezultate vizibile, spun specialiştii, este nevoie de până la 10 şedinţe de terapie.
Sursa: Pro TV
Etichete: anxietate, pacienti, ochelari VR, dependenta, realitatea virtuala,
Dată publicare:
22-03-2021 08:17