Parlamentul a votat starea de urgență, cu modificările PSD. De ce s-au enervat liberalii

Parlament online
Pro TV

Prelungirea stării de urgență, decisă prin decret prezidențial, a fost supusă la vot în Parlament. A fost a doua ședință parlamentară online de la introducerea restricțiilor din cauza răspândirii Covid-19.

Astfel, decretul președintelui Klaus Iohannis a fost adoptat în plenul celor două Camere, dar cu modificările impuse de PSD, în ciuda nemulțumirilor exprimate de liberali.

Ședința plenului Parlamentului a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV

Preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Marcel Ciolacu şi Robert Cazanciuc, au fost prezenţi în sala de plen. Președintele PSD a condus şedinţa, care s-a desfăşurat după o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă.

Citește și
marcel ciolacu
Marcel Ciolacu: PSD va vota prelungirea stării de urgență cu 30 de zile

Solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României a fost instituită prin Decretul nr.240/2020. Dacă decretul era respins în Parlament, șeful statului era nevoit să revoce acest decret, iar starea de urgență ar fi încetat.

PSD a anunțat încă de miercuri că va vota decretul, însă pe lângă articolul 1 al decretului, care încuviinţează prelungirea stării de urgenţă, a introdus alte 4 articole care impun anumite lucruri Guvernului, fapt care i-a nemulțumit pe liberali.

”Ştim că politica înseamnă să găseşti peste tot bube şi să-l acuzi pe cel care face parte din guvernare, face parte din democraţie, însă, dragi colegi, suntem astăzi în situaţia în care noi vorbim de sănătatea românilor şi de viitorul sanitar al României, sens în care toate giumbuşlucurile juridice, toate şmecheriile prin care noi încercăm să adăugăm la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, nu îşi găsesc sensul", a spus senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Liberalii a cerut adoptarea decretului în forma transmisă de preşedintele Klaus Iohannis și respingerea articolelor impuse de PSD, însă solicitarea a fost respinsă prin vot.

Rezultatul votului exprimat în plenul Parlamentului:

 

-► Voturi ”pentru”: 404

-► Voturi împotrivă: 29

-► Abțineri: 5 

-► un parlamentar nu a votat 

Articolele impuse de PSD, care i-au nemulțumit pe liberali (art. 2, 3, 4 și 5):

 

Sinteza declarațiilor din plenul Parlamentului:

 

Liderul deputaților PNL Florin Roman:

Solicităm adoptarea decretului privind instituirea stării de urgenţă în forma transmisă de preşedintele Klaus Iohannis, să procedăm în mod similar ca la primul decret. Atunci aţi acceptat că decretul nu poate fi modificat, acum aţi schimbat regulile constituţionale peste noapte. Din punct de vedere regulamentar, sunt încălcate cel puţin trei articole.

- Nu avem un singur raport comun, avem trei rapoarte comune. Solicităm eliminarea articolele 2, 3, 4 şi 5 din proiectul de hotărâre.

Senatorul PSD Titus Corlățean:

- Parlamentul va încuviinţa, sunt convins, această măsură, pentru că este necesară şi realitatea o impune, însă nu orice fel de gestiune a stării de urgenţă de către autorităţile împuternicite de lege, începând cu Guvernul, ar putea fi acceptată de Parlament. 

- Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice de siguranţă în hotărârea sa, precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, de aceea e prevăzută şi obligaţia pentru Guvern de a prezenta Parlamentului un raport detaliat cu măsurile luate şi justificarea lor, în termene de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, pentru că Parlamentul are competenţa constituţională de control parlamentar asupra acţiunilor Executivului, de aceea şi obligaţia ca restrângerile drepturilor şi libertăţilor fundamentale să nu se facă în orice condiţii, abuziv sau discreţionar, de aceea obligaţia Curţii de Conturi de a verifica modul de gestiune a resurselor publice în perioada de criză de către Guvern.

- Pentru că este o zi foarte importantă pentru toţi cetăţenii români şi pentru creştini din ţara asta, e vorba de Joia Mare, vreau să transmit un mesaj guvernanţilor. În această zi foarte importantă, atunci când El a frânt pâinea şi a dat-o ucenicilor să o mănânce şi le-a dat şi vin (...) pentru a-l bea, Iisus nu a făcut acest lucru pentru preamărirea sau pentru puterea Sa. A făcut-o cu multă smerenie şi dragoste pentru ceilalţi, pentru salvarea lor. Un împărat, un rege, un preşedinte, un prim-ministru sau chiar un Guvern care guvernează o naţiune, chiar şi fără legitimitatea unor alegeri în spatele lor, au obligaţia de a guverna pentru ceilalţi, iar în perioadă de încercare pentru naţiune trebuie să o facă cu transparenţă şi corectitudine, fără aroganţă, consultându-se şi cu alţii, în primul rând cu Parlamentul, cu respect şi cu dragoste pentru ceilalţi, pentru naţiune şi chiar cu respect pentru cei care îi critică în mod justificat, pentru că guvernanţii trebuie să redea speranţa naţiunii.

Deputatul PNL Ioan Cupșa:

- Activitatea Guvernului va fi paralizată. Efectele crizei se vor agrava. Numărul de morți va crește. Sunt convins că nu doriți asta. 

- Vă rog să votați eliminarea articolelor de la 2 până la 5.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu:

- Parlamentul poate încuviința sau nu decretul prezidențial, dar nu poate stabili condiții.

- Textul constituţional nu condiţionează în niciun fel măsura preşedintelui, Parlamentul poate încuviinţa sau nu decretul preşedintelui, dar nu poate stabili condiţii. Noi ştim foarte bine că PSD şi alţi colegi sunt deranjaţi de faptul că Guvernul a administrat impecabil această criză sanitară. Ştim că politica înseamnă să găseşti peste tot bube şi să-l acuzi pe cel care face parte din guvernare, face parte din democraţie, însă, dragi colegi, suntem astăzi în situaţia în care noi vorbim de sănătatea românilor şi de viitorul sanitar al României, sens în care toate giumbuşlucurile juridice, toate şmecheriile prin care noi încercăm să adăugăm la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, nu îşi găsesc sensul.

- Nu puteţi adăuga la Constituţie şi condiţiona decretul preşedintelui, adăugând la decretul preşedintelui doar din motive politice. Românii aşteaptă de la noi măsuri ferme, sens în care personal atât eu şi colegii suntem surprinşi de ideea de a condiţiona şi a constrânge voinţa autorităţilor prin mecanisme care, din păcate, nu au nicio şanse să fie eficiente.

- Ne-am fi dorit să nu aibă cele patru adăugiri. Sper ca Dumnezeu să vă dea lumina necesară şi să votaţi aşa cum trebuie pentru români.

Președintele USR Dan Barna:

- USR va vota pentru prelungirea stării de urgență.

- Cabinetul se comportă de parcă tocmai a descoperit că este la guvernare. Vedem miniștri care încasează scatoalce de la președinte. 

- Toată această hârjoană se manifestă pe fondul unor temeri masive ale românilor. 

- Una din vorbele populare pe care le știm toți este că gospodarul își face vara sanie. Ar trebui să știm de acum ce se va întâmpla după. Nu există planuri concrete. Știm că nu vor fi bani, dar nu face nimic să recuperăm din pensiiile speciale. 

- Avem peste 1 milion de locuri de muncă suspendate dar nicio cheltuială redusă la stat. Da, vorbesc despre zona bugetară. Presa a arătat instituții ineficiente. Când vine vorba de plată plătesc fix cei din zona privată. Singura direcție care se vede în momentul de față este să înlocuiască starea de față cu cea de faliment a companiilor. Este greșit.

- Pe noi nu ne va ierta nimeni dacă după această criză România va înțepeni la periferia Europei.

Președintele Pro România Victor Ponta:

- Noi ne-am săturat de cei care spun că nu există plan pentru România, dar totuși votează.

- Acum la fel vom fi singurii care avem și logică în discursul critic, pentru că vom vota contra.

- Noi votăm împotrivă pentru că domnul președinte și Guvernul său refuză să atașeze la acest plan un plan de repornire a României. Am cerut un asemenea plan și nu există. Este absolut inacceptabil ca românii să aibă drept de muncă în Germania și să nu aibă dreptul de a munci în România. Acest decret face imposibl acest lucru.

- Am cerut un plan fiscal pentru firmele românești. De ce au omorât firmele românești și nu au încercat să le salveze așa cum fac celelalte țări?

- Românii produc alimente în alte țări, după care le importă în supermarketuri ca să îi îmbogățească pe alții. 

- Spre deosebire de ceilalți politicieni noi avem și curajul să și votăm împotrivă.

Parlamentul a modificat decretul lui Iohannis

 

Miercuri, parlamentarii PSD au făcut o serie de propuneri şi recomandări cu privire la acest decret. Au fost introduse, astfel, mai multe articole care prevăd, între altele, ca "pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege" şi doar pentru "prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României".

Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotărâre.

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, se mai arată în proiect.

Ce partide se opun prelungirii stării de urgență

 

Parlamentarii PSD, USR, PMP, UDMR, ai minorităţilor naţionale şi ai PNL au anunţat că vor vota pentru încuviinţarea decretului.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a stabilit ca parlamentarii formaţiunii să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile.

"Am decis astăzi că vom vota prelungirea stării de urgenţă, dar şi că determinăm, în acelaşi timp, Guvernul să acţioneze, să facă ceva concret pentru oameni. Chiar de astăzi, în proiectul de hotărâre privind încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă adoptat de comisiile de specialitate am prevăzut ca măsurile luate de Guvern să fie temeinic motivate, să nu mai revină a doua zi asupra lor pentru că şi-au dat seama între timp că au greşit", a spus Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al partidului, într-un mesaj video postat pe Facebook după şedinţa conducerii PSD.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii partidului vor vota împotriva decretului, considerând că preşedintele şi premierul nu au ţinut cont de 15 solicitări pe care le-a formulat anterior.

Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, invocând faptul că nu au fost luate măsuri medicale, sociale şi economice.

Partidul Mişcarea Populară va vota în favoarea decretului şi propune Guvernului implementarea unui plan de repornire a economiei şi testarea întregului personal medical şi a celui auxiliar din spitale, a anunţat preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac.

Şi Uniunea Salvaţi România afirmă că va vota pentru decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă, considerând că este evident că nu s-a trecut de faza cea mai grea a pandemiei şi că e nevoie în continuare de măsuri speciale.

Parlamentarii UDMR vor vota decretul, pe motiv că este absolut evident că măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea epidemiei trebuie continuate, a declarat, Cseke Attila.

Prelungirea stării de urgenţă este o decizie cât se poate de raţională în contextul actual iar parlamentarii grupului minorităţilor naţionale votează în favoarea decretului prezidenţial, a declarat, marţi, şi liderul grupului, Varujan Pambuccian.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Guvernul a prelungit termenele până la care pot fi achitate dările locale
Guvernul a prelungit termenele până la care pot fi achitate dările locale

Prin ordonanța de urgență, Guvernul a prelungit termenele până la care pot fi achitate dările locale.

Marcel Ciolacu: PSD va vota prelungirea stării de urgență cu 30 de zile
Marcel Ciolacu: PSD va vota prelungirea stării de urgență cu 30 de zile

PSD va vota joi în plenul Parlamentului pentru prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile, aşa cum prevede decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis.

Un deputat, surprins într-un club de noapte în timpul pandemiei. Cum a fost pedepsit
Un deputat, surprins într-un club de noapte în timpul pandemiei. Cum a fost pedepsit

Deputatul Takashi Takai, care a fost surprins într-un club de noapte în plină stare de urgenţă sanitară în Japonia, a fost expulzat din partidul său, relatează miercuri EFE.

Premierul a explicat de ce a fost nevoie de prelungirea stării de urgență
Premierul a explicat de ce a fost nevoie de prelungirea stării de urgență

Prelungirea stării de urgenţă este absolut necesară pentru că România este încă în faza răspândirii virusului în comunitate şi, potrivit prognozelor, vârful epidemiei va fi între 20 aprilie şi 5 mai, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.