Apele nu au iertat nimic in calea lor. Sud-vestul tarii a fost acoperit de suvoaie si aluviuni
Este dezastru in urma ploilor si inundatiilor puternice care au lovit sud-vestul tarii. Apele n-au iertat nimic. Copaci, dar si stalpi de electricitate au fost doborati de-a valma.
Pe DN6, care leaga Orsova de Drobeta Turnu Severin, un TIR si o cisterna de 30 de tone au fost purtate de suvoaie. Soferii au reusit sa se salveze miraculos. In zona a plouat toata ziua.
Daca luni soferul unei masini a fost omorat de viitura si alte doua persoane sunt si acum date disparute, luni seara un TIR si cabina unei cisterne au fost tarate de suvoaie si aluviuni pe Drumul National 6, care leaga Orsova de Drobeta Turnu Severin.
Grav e ca hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundatii in Timis si Caras-Severin pana miercuri la pranz.
Peste tot in Mehedinti s-a repetat acelasi scenariu, fie ca e vorba de Orsova sau de Drumul National 6. A plouat necontenit, iar bucati intregi din dealurile Mehedintiului au fost rupte, luate la vale si au lovit tot ce le iesise in cale.
Doua TIR-uri au fost lovite de deasupra partii betonate a versantului. Apa a venit cu namol, cu radacini, cu tone intregi de pamant si practic TIR-urile au fost lovite in lateral. Au rupt gilisera de metal, parapetul de beton si au fost la un pas sa se prabuseasca in Dunare. Din fericire, oamenii din autocamioane au reusit sa se salveze.
In Mehedinti apele au lovit cu o viteza impresionanta. Un localnic a surprins momentul in care viitura pune la pamant un copac, ce pare o biata surcea in fata suvoaielor.
In Orsova, o masina luata de viitura arata la fel de sifonata ca dupa un grav accident de circulatie. Soferul prins inauntru n-a mai avut scapare. Apa l-a purtat zeci de metri si l-a acoperit cu pamant.
Omul nici n-a mai apucat sa se dea jos de la volan, pentru ca in acel moment tot dealul s-a prabusit langa masina.
Tot in Mehedinti, o femeie de 70 de ani si un barbat de 54 sunt in continuare disparuti dupa ce apa mare i-a furat de pe un deal. Aceeasi soarta au avut-o si stalpii de electricitate.
Maluri de pamant imbibate cu apa s-au prabusit peste un TIR si o cisterna in mers si le-au impins in parapetul de beton, la un pas sa le arunce in Dunare. Drumul National 6, care leaga Orsova de Drobeta Turnu Severin, a fost blocat ore in sir.
Drumul a fost eliberat abia dupa ce vehiculele de mari dimensiuni au fost mutate din loc cu ajutorul unei macarale.
Codul portocaliu de inundatii, prelungit pentru doua rauri
Hidrologii au prelungit pana miercuri dupa-amiaza avertizarea cod portocaliu de inundatii, pe rauri din judetele Timis si Caras-Severin, dar si codul galben, pe alte rauri din cele doua judete si din Mehedinti si Dolj.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a actualizat, marti, avertizarea emisa anterior, ca urmare a cresterilor de debite si niveluri, din cauza propagarii viiturilor formate anterior si precipitatiilor prognozate, pe cursurile mijlocii si inferioare ale unor rauri.
Potrivit noii avertizari, de marti, ora 10.30, pana miercuri, la ora 14.00, sunt sub avertizare cod portocaliu de inundatii cursurile mijlocii si inferioare ale raurilor Barzava, Caras, Nera si Cerna, din judetele Timis si Caras-Severin.
De asemenea, pana miercuri, la ora 14.00, afluentii si bazinele superioare ale raurilor Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna (judetele Caras-Severin si Timis), Moravita (judetul Timis), afluentii mici ai Dunarii din judetele Caras-Severin si Mehedinti, Drincea, Desnatui, afluentii Motrului si unii afluenti ai Jiului inferior (judetele Mehedinti si Dolj) sunt sub avertizare cod galben.
Probleme si pentru sarbi
Necazuri, din pricina ploilor torentiale, sunt si la sud de Dunare. In Serbia, pe Valea Timocului, localitatile Kladova si Negotin au fost grav afectate de viiturile care au maturat totul in calea lor.
Podul dintre cele doua orase a fost spulberat de ape. Un om a murit si 450 de persoane au fost evacuate in timpul noptii, unele dintre ele cu ajutorul elicopterelor Ministerului de Interne.
Intr-o singura zi, in zonele afectate de inundatii hidrologii au inregistrat 150 de litri de apa pe metru patrat. Adica a plouat cat in aproape trei luni de toamna. In momentul de fata, autoritatile intervin pentru indepartarea aluviunilor aduse de viituri si pentru deschiderea circulatiei pe doua dintre drumurile distruse de ape.
Sursa: Pro TV
Etichete: inundatii, namol, prapad, alunecari de pamant,
Dată publicare:
16-09-2014 14:06