Situatie DE URGENTA in sud-vestul tarii, din cauza inundatiilor. Un barbat a murit ingropat de viu de o viitura puternica

×
Codul embed a fost copiat

Situatie de urgenta in sud-vestul tarii, unde s-a rupt cerul peste oameni. Au cazut 100 de litri de apa pe metru patrat in Mehedinti si Caras Severin.

Pentru un sofer, drumul s-a transformat in mormant. O viitura napraznica l-a ingropat de viu, cu tot cu autoturism. La randul lor, o femeie si un barbat au fost furati de ape de pe un deal.

Ploile teribile au transformat in lacuri strazile din Orsova si nu au crutat nimic de la case si pana la institutii publice. Este cod portocaliu de inundatii in 4 judete din zona.

Barbatul in varsta de 60 de ani a murit strivit. Omul aflat la volan a oprit cand a vazut ca incepe sa ploua torential. Intr-o fractiune de secunda o viitura violenta i-a luat autoturismul pe sus si l-a tarat zeci de metri. Intr-un final, masina fragila ca o jucarie a fost acoperita complet de pamant.

Ore in sir de la tragedie pompierii s-au chinuit sa il scoata pe bietul om din vehiculul facut praf.

Citește și
aurora boreala
Fenomen meteo rar pe cerul din Marea Britanie. Oamenii sunt incantati, insa specialistii sunt alarmati
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In urma prapadului din Mehedinti o femeie de 70 de ani si un barbat de 54 au fost dati disparuti. Erau pe deal cu vitele cand a venit apa mare.

Este jale si la Oravita. In zona au cazut 100 de litri pe metru patrat. Sute de case au fost inundate, la fel si sediile unor institutii publice. In cateva ore, oamenii erau complet izlolati pentru ca drumurile nationale au fost blocate de aluviuni. Mai multe poduri si podete au fost pur si simplu spulberate.

Si in Caras ploile fac ravagii. Viiturile au adus pe strazi copaci, iar 20 de mori, mai vechi de 200 de ani, care fac parte din patrimoniul UNESCO, sunt in pericol.

Hidrologii au emis cod portocaliu de inundatii pe mai multe rauri din patru judete, toate aflate in vestul tarii.

COD PORTOCALIU DE INUNDATII IN VESTUL TARII

In intervalul mentionat se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie (cod portocaliu) pe raurile din bazinele hidrografice: Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), afluentii mici ai Dunarii din judetele Caras-Severin si Mehedinti, Blahnita, Drincea (judetul Mehedinti) si unii afluenti din bazinul superior al Timisului (judetul Caras-Severin).

Totodata, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale pe unele rauri mici din judetele: Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Dolj si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie (cod galben) pe raurile din bazinele hidrografice: afluentii Muresului si Crisului Alb din judetul Arad, Bega Veche, Bega, Timis (judetul Timis), Desnatui si pe afluentii Motrului si Jiului inferior (judetele Mehedinti si Dolj).

In Caras-Severin, mai multe rauri din bazinul hidrografic Cerna, din bazinele superioare si mijlocii ale Nerei, Carasului, Barzavei si din bazinul superior al Timisului sunt sub avertizare de cod portocaliu de luni dimineata.

COD GALBEN DE  PLOI IN CINCI JUDETE

Judetele Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Dolj raman sub atentionare de cod galben de ploi pana la ora 18.00, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie.

In aceste zone vor fi averse, care vor avea si caracter torential. Cantitatile de apa vor depasi local 20 - 25 l/mp si izolat 40 - 50 l/mp.

In sud-vestul tarii va continua sa ploua si in noaptea de luni spre marti (15/16 septembrie), dar cantitatile de apa vor fi in diminuare.

Cele cinci judete din sud-vestul tarii sunt sub atentionare de cod galben de ploi de sambata seara.

PROGNOZA METEO PENTRU LUNI, 15 SEPTEMBRIE 

Ziua de astazi ne-aduce vreme instabila si temperaturi modeste in vest si in sud-vest si vreme buna, cu ploi izolate, in restul tarii. Maximele termice ajung in intervalul 18 - 28 de grade.

In Dobrogea si in Baragan gasim mult soare, cativa nori din loc in loc si temperaturi cat se poate de placute. Vantul se inteteste trecator, iar maximele urca pana la 26 - 27 de grade.

Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei ziua se anunta insorita, cu 27 de grade la orele amiezii. Nu sunt semne de ploaie si nici vantul nu exagereaza.

In jumatatea nordica a Moldovei apar cateva ploi sporadice, neinsemnate cantitativ in zona de munte, pe unde si vantul va fi mai intens. In rest vor fi unele innorari, dar ploile vor aparea cu totul izolat. Temperaturile scad usor fata de ieri.

In nordul Transilvaniei si in Maramures norii se aduna din cand in cand si e posibil sa lase cativa stropi, dar vor fi si perioade insorite pe parcursul zilei. Se racoreste fata de ziua trecuta.

In vestul tarii cerul va fi acoperit de nori si va ploua in mai multe reprize. Pe suprafete restranse cantitatile de apa ar mai putea depasi 15 litri pe metru patrat. Temperaturile, mai scazute decat ar fi normal in aceasta perioada, nu vor depasi 23 de grade, iar cele mai modeste valori se vor inregistra in Banat.

In tinuturile centrale asteptam vreme placuta. Vantul va avea unele intensificari, iar la munte e posibil sa vina ploi slabe, de scurta durata. Scaderea temperaturilor se va face simtita si aici.

In sud-vestul tarii vremea se mentine instabila. Va ploua si mai ales in Oltenia cantitatile de apa vor depasi pe arii restrinse 15 litri pe metru patrat. Vantul va fi mai intens, iar temperaturile, sub mediile perioadei, se vor opri la 25 de grade.

In sudul tarii se anunta inca o zi placuta de toamna. Momentele cu soare vor fi numeroase, doar vantul va avea unele porniri din loc in loc. Maximele termice ajung la 27 - 28 de grade Celsius.

In Bucuresti gasim vreme buna. Innorarile vor alterna cu perioadele cu soare, dar ploile nu au sanse sa apara. Vantul va fi ceva mai activ. Maxima va ajunge la 27 de grade, iar maine dimineata se vor inregistra in jur de 15 grade.

In zonele montane instabilitatea se va mentine in vestul Carpatilor Meridionali si in Muntii Banatului, pe unde se mai pot strange cantitati insemnate de apa. Vantul va sufla tare in zona crestelor, iar temperaturile vor fi in scadere fata de ieri.

Pe litoral gasim vreme frumoasa, cu cer mai mult senin. Doar in sudul litoralului vor fi ceva innorari trecatoare. Vantul se va inteti trecator, pe plaja se vor inregistra 24 - 25 de grade, iar apa marii va avea in jur de 22 de grade.

PROGNOZA METEO PANA JOI

Marti vremea va fi inchisa si rece in sud-vestul tarii, unde va ploua pe arii extinse. In rest vor fi innorari temporare si ploi slabe sporadice.

Miercuri cerul va fi variabil iar in sudul si in sud-estul tarii, e posibil sa cada doi-trei stropi de ploaie.

Joi va predomina vremea frumoasa, iar maximele termice ajung in fiecare zi pina la 26 de grade Celsius.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Weekend perfect, cu maxime de pana la 30 de grade. Prognoza meteo pana marti
Weekend perfect, cu maxime de pana la 30 de grade. Prognoza meteo pana marti

Astazi ramanem cu vremea calda in cea mai mare parte a tarii. In vest si in sud-vest va ploua in aversa, iar in sud-estul extrem e posibil sa cada cativa stropi. Maximele termice ajung in intervalul 24 - 30 de grade.

Fenomen meteo rar pe cerul din Marea Britanie. Oamenii sunt incantati, insa specialistii sunt alarmati
Fenomen meteo rar pe cerul din Marea Britanie. Oamenii sunt incantati, insa specialistii sunt alarmati

O mare parte din locuitorii din Marea Britanie vor admira un adevarat spectacol ceresc in seara de vineri. Aurora boreala, specifica regiunilor nordice din Peninsula Scandinava, Canada sau Rusia, va fi vizibila si in Anglia.

Vreme calda pentru inceputul lui septembrie, cu temperaturi de 31 de grade Celsius. Prognoza meteo pana joi
Vreme calda pentru inceputul lui septembrie, cu temperaturi de 31 de grade Celsius. Prognoza meteo pana joi

Ziua de luni ne aduce vreme in general frumoasa si temperaturi peste mediile periodei. Vor fi si cateva averse, indeosebi in Carpatii Occidentali, iar maximele termice se vor situa intre 23 si 31 de grade Celsius.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.