Mai multe controale făcute de primăriile din ţară, în blocurile ANL, au scos la lumină o practică ilegală şi imorală.

Unii beneficiari subînchiriau apartamentele cu preţuri şi de 6 ori mai mari faţă de cât plăteau ei. Cei care au fost prinşi, au fost evacuaţi.

La Constanța sunt 23 de blocuri ANL, multe cu vedere la Marea Neagră. Apartamentele au fost închiriate unor tineri până în 35 de ani care au dovedit cu acte că nu au venituri pentru a-şi cumpăra sau închiria o casă. Însă unii au transformat locuinţele primite într-o afacere şi le închiriază în regim hotelier.

Chiriaşa: "Toată lumea a închiriat şi mai ales, perioada de vară, nu ştii care este locatarul şi care e..."

Reporter: "Foarte mulţi turişti care vin aici pe timpul verii?"

Chiriașă: "Vin foarte mulţi."

Reporter: "Cu cât se închiriază aici doamnă?"

Chiriașă: "300 … 300."

Reporter: "300 pe zi?"

Chiriașă: "Da. Am pe cineva care a făcut 120 de milioane vara asta."

Bărbat: "Am auzit că se închiriază, se practică treaba asta. Dacă statul îţi dă apartamentul ăsta cu chirie tu ce faci îl reunchiriezi? Adică ai avut nevoie de el unde te-ai dus în altă parte? Înseamnă că ai .. lasă-l pe altul care are nevoie."

Reprezentanţii Primăriei Constanța susţin că unii chiriaşi obişnuiau să subînchirieze locuinţele ANL şi în extrasezon. Cereau şi 6 ori mai mult decât chiria pe care o plăteau ei.

Nadia Mihalcea, expert imobiliar: "Apartamentele de două camere încep de la 200-300 de euro, cele cu trei camere 6-700 de euro în extrasezon."

20 dintre chiriaşii care au fost prinşi că subînchiriau apartamentele urmează să fie evacuaţi.

Florin Gheorghe, directorul RADPP Constanța: "Am găsit în aceste locaţii persoane care au declarat că au închiriat de la cineva şi au rămas şi ei miraţi să afle că ei de fapt erau subchiriaşii chiriaşilor noştri. Le-am trimis somaţii de reziliere a contractelor iar aceste locuinţe să fie eliberate şi să le repartizăm celor care chiar au nevoie de aceste locuinţe."

Cazuri similare au fost descoperite şi în alte locuri din ţară. Site-urile de specialitate sunt pline de anunţurile unor oameni care se oferă subînchirieze locuinţele primite de la ANL.

În Iaşi, Primăria deţine peste 700 de apartamente construite cu fonduri de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe. În zonele unde sunt ridicate blocurile, un apartament cu două camere se închiriază cu cel puţin 250 euro pe lună.

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt Primăria Iaşi: "Au fost descoperite şapte cazuri de subînchirieri. Le-am făcut somaţie că în 60 de zile să renunţe la contract. Cei 7 chiriaşi şi-au recunoscut vină şi au renunţat la ele."

Programul ANL de construire de blocuri pentru tineri a început în 2001.

Locuinţele sunt destinate tinerilor între 18 şi 35 de ani care nu îşi permit să plătească preţul cerut pe piaţa liberă la vânzare ori inchieriere. După cel puţin un an de închiriere neîntreruptă, chiriaşii au posibilitatea să cumpere apartamentele.