Primarul Timisoarei si-a facut "lista de cumparaturi" pentru urmatorii 7 ani.Cum vrea sa schimbe orasul cu 5 MILIARDE DE EURO

timisoara,reflexie in apa

 Desi Comisia Europeana nu a facut publica lista de domenii pentru care primariile pot obtine fonduri europene, primarul Nicolae Robu si-a facut de la inceput de an„lista de cumparaturi”.

 Edilul sef a facut publica o lista cu 37 de lucrari pentru care Primaria Timisoara vrea sa obtina fonduri europene pentru exercitiul bugetar 2014-2020. In cazul in care Comisia Europeana nu va aproba proiectele depuse de administratia din Timisoara, edilul a declarat ca alternativa o reprezinta fondurile proprii din bugetul local.

Punctul unu pe lista vizeaza reabilitarea complexa si modernizarea tuturor cartierelor la nivel de carosabil, trotuaare, locuri de parcare, piste de biciclete, spatii verzi, locuri de joaca si de practicat sport (minifotbal, baschet, handball, fitness, aerobic). Pentru ducerea la indeplinire a dorintelor primarului, va fi nevoie de obtinerea sumei de 200 de milioane de euro.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei: „Ceea ce va prezint acum este intr-o nota de pentru ca atunci cand vom ajunge sa aplicam efectiv trebuie ca o parte din proiectele care apar de sine statatoare sa fie schimbate. (...) Estimam ca pentru cele 20 de cartiere ale orasului va fi necesara o suma de pana la 200 milioane de euro, evident prin aceasta suma orasul va ajunge sa fie cu totul altceva decat este el acum, in totalitatea sa. Este un prim exemplu de . Nu o sa putem depune un proiect cu enuntul pe care l-am spus eu. Cartierele vor fi luate in parte”.

Valoarea totala a „listei de cumparaturi” intocmite de primarul Timisoarei depaseste suma de cinci miliarde de euro. In termeni optimisti, Nicolae Robu spera ca Timisoara sa atraga minimum doua miliarde de euro, bani nerambursabili.

Citește și
piata balcescu
Robu vrea sa isi spele pacatele dupa ce a taiat copacii din Balcescu. Cati arbori vrea sa planteze
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Nicolae Robu: „In sapte ani eu cred ca ar trebui sa ajungem la cel putin doua miliarde de euro. Minimum minimorum, la care s-ar adauga veniturile noastre proprii si s-ar putea face cam trei miliarde de euro suport pentru proiecte. Deci, daca in sapte ani s-ar sustine proiecte din fonduri europene, venituri proprii (...) in valoare de trei miliarde de euro, atunci cred ca Timisoara va avea o mare performanta”.

Pe aceasta lista se regaseste si mutarea liniilor de tren in subteran, pe acolo unde ar putea cirucla si metroul pe care l-a anuntat de anul trecut. Aceasta operatiune s-ar ridica la suma de doua miliarde de euro.

Lista COMPLETA a proiectelor pentru perioada 2014-2020, pe fonduri europene, venituri proprii si alte surse de finantare:

1. Reabilitarea complexa si modernizarea tuturor cartierelor la nivel de carosabile, trotuare, locuri de parcare, piste de biciclete, spatii verzi, locuri de joaca, locuri de practicat sport (minifotbal, baschet, handbal, fitness, aerobic). Valoare: 200 milioane euro;

2. Reabilitarea, unde este cazul cu consolidare, a tuturor cladirilor publice (fundatii, acoperisuri, fatade, instalatii). Valoare: 500 milioane euro;

3. Reabilitarea, unde este cazul cu consolidare, a tuturor cladirilor monument si din zone protejate (fundatii, acoperisuri, fatade, instalatii). Valoare: 500 milioane euro;

4. Achizitia a 100 de tramvaie noi. Valoare: 200 milioane euro;

5. Achizitia a 100 autobuze electrice. Valoare: 40 milioane euro;

6. Construirea a 5 poduri peste Bega. Valoare: 25 milioane euro;

7. Ducerea liniilor de tren in subteran. Valoare: 2 miliarde euro;

8. Eficientizarea energetica a tuturor blocurilor. Valoare: 400 milioane euro;

9. Reabilitarea intregii retele de transport si distributie a caldurii. Valoare: 200 milioane euro;

10. Centru intermodal de pasageri la aeroport (autobuse, taxiuri, S-ban / metrou, biciclete, inclusiv constructia unei autogari si a unui centru expozitional si de conferinte). Valoare: 100 milioane euro;

11. Modernizarea B-dului Regele Carol I, de la Biserica Kuttl (zona Sinaia) la str. Resita: ducerea liniilor de tramvai pe mijloc, cate doua benzi pe sens de o parte si de alta a lor, locuri de parcare la 45 de grade pe ambele parti, intre trotuar si carosabil, piste de bicicleta pe ambele parti, la marginea dinspre parcari a trotuarelor, cate un rand de copaci pe fiecare parte, intre trotuar si cladiri. Valoare: 50 milioane euro;

12. Realizarea unei noi linii de tramvai intre Gara de Nord si Spitalul de Copii, menita sa scurteze in timp si spatiu legatura dintre Gara de Nord si zonele centrale si estice ale orasului, precum si sa scoata tramvaiul din zona Catedralei;

13. Transformarea zonei Catedralei in spatiu pietonal, prin realizarea unui subpasaj in T pe sub actualele cai de circulatie supraterana din zona, care sa lege Podul Catedralei, Spitalul de Copii si Podul Maria. Valoare: 50 milioane euro;

14. Despre acest punct, Nicolae Robu a spus ca prefera sa il tina secret deocamdata, el declarand: “Punctul 14 nu vi-l spun, este cel mai incitat proiect. N-o sa aflati de la nimeni pentru ca nu il mai stie nimeni".

15. Realizarea unui Complex de agrement de tip Aqua Magic -cel mai mare de pe o raza de cel putin 300 Km- in cooperare cu Primaria Dudestii Noi. Valoare: 50 milioane euro;

16. Orizontalizarea contorizarii energiei termice: 150 milioane euro;

17. Reabilitarea Parcului Central;

18. Modernizarea str. Bogdanestilor;

19. Modernizarea str. Ana Ipatescu;

20. Extinderea la 4 benzi a Caii Girocului;

21. Realizarea subpasajului auto P-ta Victoriei;

22. Realizarea subpasajului auto Solventul;

23. Largirea subpasajului auto si a strazii Popa Sapca;

24. Largirea subpasajului auto si a strazii Jiul;

25. Refunctionalizarea inelului 1 ca inel cu sens unic;

26. Realizarea inelului 2;

27. Realizarea inelului 3;

28. Realizarea inelului 4;

29. Construirea parcarii supraterane Bratianu;

30. Construirea parcarii supraterane Bega;

31. Realizarea Salii Polivalente de 15 000 de locuri;

32. Realizarea Bazinului de Înot Olimpic;

33. Realizarea a 4 bazine de înot semiolimpice dedicate sportului de întreţinere
34. Realizarea noului stadion de 42 000 de locuri;

35. Realizarea unui parc de 5 000 mp in Calea Lipovei pe str. Holdelor;

36. Realizarea a zeci de obiective în toate cele 20 de cartiere, la propunerea Consiliilor Consultative de Cartier;

37. Realizarea sistemului de spectacole de muzica, lumina, apa si foc pe Bega.


 

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
An nou, idei noi. Cinci poduri noi ar putea fi construite peste raul Bega
An nou, idei noi. Cinci poduri noi ar putea fi construite peste raul Bega

 Peste Bega, in urmatorii ani, ar putea fi construite cinci poduri noi, menite sa fluidizeze traficul in Timisoara. In momentul de fata, aceasta este doar o idee a primarului Nicolae Robu, prima facuta public in 2014.

Robu vrea sa isi spele pacatele dupa ce a taiat copacii din Balcescu. Cati arbori vrea sa planteze
Robu vrea sa isi spele pacatele dupa ce a taiat copacii din Balcescu. Cati arbori vrea sa planteze

 Timisoara s-ar putea transforma intr-un mic… codru. Primarul Nicolae Robu a a declarat ca vrea sa planteze fix 110.000 de copaci in orasul de pe Bega, dupa ce a fost criticat ca a taiat arborii din Piata Balcescu, dupa ce zona a fost reamenajata.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.