”Povestea mea este cronica unei morți așteptate”. Coșmarul prin care trece un tânăr, fost consumator de droguri și traficant
Aproape 500 de consilieri școlari pregătiți în recunoașterea semnelor consumului de droguri se pregătesc să-i învețe pe profesori cum să îi identifice la timp pe elevii dependenți.
Specialiștii confirmă că în doar câteva săptămâni cei care cad în capcana stupefiantelor ajung dependenți fizic și psihic.
”Povestea mea este cronica unei morți așteptate”, ne-a marturist un tânăr, fost consumator și traficant.
Un copil premiant și cuminte este oprit de un puști din vecini cu o seringă în mână chiar în scara blocului.
Mihai, fost condamnat: ”Nici 15 ani... un prieten mi-a dat să mă droghez. Un vecin... Mi-a spus: -”Vrei să tragi ceva?” Heroină injectabil, direct. El m-a injectat prima oară, că nu știam. Normal că a doua oară am luat un pic mai mult„.
Reporter: Mai știi ceva de el?
Mihai: ”A decedat. Supradoză”.
De la a treia doză încolo, amicul nu i-a mai dat. I-a vândut. Întâi ieftin, în scurt timp scump.
Câteva luni și-a dat toți banii pe ”bile” de heroină. Sute de doze, diluate în seringi pe care a început să le schimbe cu oricine era lângă el. Apoi... a luat-o pe un drum şi mai periculos.
”Pasul de la consumator la traficant e foarte fragil”, spune el.
Ca să nu intre în sevraj, a început să vândă și, la scurt timp a fost prins în flagrant. Banii primiți pentru o doză erau marcați de poliție. S-a trezit în arest. După gratii erau toți prietenii lui, săltați pentru trafic de droguri. În afară de unul... pentru că, spune el, așa fac drogații. Se vând unii pe alții, ca să ia sentințe cu suspendare. El a făcut pușcărie.
Mihai: ”A fost cu mine în cameră, tot fost consumator. - În celulă... -Da. Ne-am întâlnit după ce am ieșit și, inevitabil, am consumat din nou”.
Însă corpul lui a spus stop. A căzut din picioare și, mergând la spital, a aflat că are hepatită cu virus B, C și D. De la ace schimbate cu un toxicoman infectat.
Reporter: În ce stare ești acum, fizic?
Mihai: ”Am dat în ciroză. N-am aflat de mult timp, bănuiam”.
Boala, spune Mihai, e terminală. Nu are speranțe că va intra pe lista națională pentru un transplant de ficat, iar cel mai nou tratament pentru el, încă nedecontat, ar costa 100 de mii de euro pe zi. S-a lăsat, sperând să-și salveze viața, dar îi e groază că o să cedeze din nou.
Gabriel Gorun, Medic Primar Legist: ”În România, studiile publicate vorbesc despre copierea anturajului, efectiv despre pierderea interesului pentru activitățile curente. Dependența psihică dictează, de cele mai multe ori, potențialul unei substanțe de a da dependență”.
Mihai: ”Foarte greu, enorm de greu. Am întrerupt orice legătură cu vechiul anturaj”.
Mihai spune că ar trebui să le spunem copiilor din școala primară că drogurile ucid.
Mihai: ”De copil să știi implicațiile cu adevărat. Nu pe ocolite, nu ascunse sub preș. Viața e așa de frumoasă și te poți distra în atâtea feluri, fără să te droghezi”.
În țara noastră, cel mai tânăr consumator de etnobotanice ajuns la spital avea 10 ani. 9 ani avea altul, cu halucinații de la câteva fumuri de iarbă.
În documente apar mai puțin de 10 mii de consumatori, dar aceștia sunt cei prinși de poliție sau duși de familii în puținele centre de dezintoxicare.
Estimarea medicilor este peste 50 de mii.
Ca părinți, căutaţi semnele discrete, de exemplu puncte între degetele de la picioare. Adolescenții care-și fac droguri în venă evită brațele și dosul mâinii. Cei care fumează iarbă fug la duș, de cum intră în casă și își dau cu mult parfum. Dar mirosul de canabis e în hainele pe care le pun în mașina de spălat.
Cei care iau cocaină nu mai mănâncă nici ce le place, slăbesc și devin malnutriți.