Poveste impresionantă la Iași acolo unde chirurgii s-au întâlnit cu un caz rar în lumea medicală și unic în România.

Un bărbat care în urmă cu 10 ani și-a salvat fiul de la moarte, donându-i un rinichi, a ajuns acum el pe patul de spital având nevoie urgentă de ajutor.

Bărbatul, care a împlinit recent 66 de ani, a ajuns la Spitalul Clinic "I. C. Parhon" din Iași, acolo unde ar fi trebuit ca, de săptămâna viitoare, să înceapă ședințele de dializă.

Dar, la scurt timp după ce medicii i-au dat vestea că va fi dependent de acestă procedură, iar viața ar urma să i se schimbe complet, s-a întâmplat o minune. Bărbatul a primit un rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală și a fost operat de urgență.

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog: „Este un pacient cu o poveste neobișnuită, este primul caz pe care îl întâlnim până în prezent, acest pacient în urma cu 10 ani a donat unul dintre rinichi fiului său.Din păcate, vârsta, problemele de sănătate asociate au făcut ca și el sa aibă nevoie de un rinichi"

În prezent, starea lui de sănătate este bună, spun medicii. În urmă cu 10 ani, pacientul i-a donat fiului său un rinichi, după ce băiatul a fost diagnosticat cu insuficiență renală și avea nevoie de un transplant. Medicii spun că un astfel de caz este rar întâlnit în medicina de specialitate și este primul de acest fel în România.

De la începutul anului, la unitatea spitalicească din Iaşi au fost realizate 24 de transplaturi renale.

Adelina Miron, medic primar urolog: „Domnul este unul dintre părinții pacienților care au avut nevoie, și a făcut gestul pe care orice părinte îl face, să-și dea un organ pentru copil. Nu regretă nimic, ei știu și le spunem că rămân cu un singur rinichi, că există risc de insuficiență renală, că există riscul să aibă și ei nevoie de lucrul ăsta".

Bărbatul se află acum internat în stare stabilă. Cel de-al doilea rinichi prelevat de la donatorul aflat în moarte cerebrală, a fost tranplantat unui bărbat de 58 de ani din Botoșani, care făcea dializă de un an.