Porțiuni periculoase s-au format în mai multe locuri pe litoral, în urma furtunilor. La mal sunt gropi adânci și de 2 metri
Furtunile din iarnă, dar și lărgirea plajelor, au schimbat relieful subacvatic din Marea Neagră.
Specialiștii de la Institutul de Cercetare Marină din Constanța avertizează că la mal s-au format gropi adânci și de doi metri, ceea ce face ca înotul să fie riscant în aceste zone.
Inginerii de mediu de la apele române periază și ei fundul mării cu sonare, iar salvamarii spun că până la deschiderea sezonului estival vor monta balize acolo unde sunt porțiuni periculoase.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență de pe litoral au inspectat, marți, fundul mării, în dreptul Portului Tomis și a plajei Modern din Constanța.
Au făcut scufundări împreună cu colegi din țară, care ar putea fi detașați pe litoral la vară. Zona face parte dintre cele în care acum marea poate fi foarte adâncă și periculoasă pentru înot.
Florin Timofte, cercetător INCDM: "Imediat după intrare poate să ajungă până la 2 metri, 2 metri și jumătate la câțiva metri de la intrarea în apă, în unele zone după furtună. În foarte mulți ani de acum încolo. Se va ajunge la o pantă de echilibru, aici nu știm exact în câți ani, dar nu va fi în viitorul foarte apropiat.”
Cu alte cuvinte specialiștii spun că nu se poate interveni, iar natura trebuie lăsată să își facă treaba pentru că, în timp, ceea ce acum este o groapă cu o adâncime de câțiva metri ar putea să se umple cu nisip. Situația este urmărită și de inginerii de mediu de la Apele Române.
Nicușor Buzgaru, inginer de mediu Apele Române Dobrogea Litoral: "Monitorizăm progresia fundului mării prin măsurători directe cu o ambarcațiune echipată cu un echipament de sonar. Se măsoară exact adâncimea în zona de îmbăiere”.
Datele adunate până acum arată că cele mai periculoase zone ar fi în nordul stațiunii Mamaia și în Constanța.
Aici turiștii vor trebui să fie precauți și să nu înoate unde există risc de înec. Astfel, salvamarii vor monta balize acolo unde adâncimea apei depășește 1 metru și jumătate.
Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia: "Marcăm zona de siguranță, în anumite porțiuni de plajă pot de la mal până la geamandură să aibă o lungime de 50 de metri, în alte zone de 100 de metri.”
35 de salvamari vor fi prezenți la datorie în stațiunea Mamaia de pe 1 mai, când vor monta foișoarele și balizele.
Urmând ca numărul salvatorilor să crească până la 100 de pe data de 1 iunie când începe oficial sezonul de îmbăiere.
Anul trecut 24 de turiști au murit înecați în Marea Neagră. Cei mai mulți dintre ei în Mamaia și Eforie Nord.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: constanta, litoral, marea neagra, gropi, scafandri,
Dată publicare:
23-04-2024 19:34