Porumbul zaharat, delicatesa hibrid inclusă în meniul restaurantelor: „Trebuie să încerci chestia asta neapărat”
Este perioada porumbului fiert sau copt, după preferințe, iar tarabele din piețe sunt pline.
Își face loc, însă și porumbul zaharat, o variantă cu boabele mai mari și mai lăptoase, care poate fi pregătit într-o mulțime de feluri. Inclusiv, restaurantele l-au inclus în meniu. Pentru că există cerere, a crescut și suprafața cultivată.
Există numeroase rețete pentru porumb, care pot fi pregătite cu usurință și acasă, nu doar la restaurant. Priviți aceste "coaste de porumb" care merg de minune cu un sos de maioneză. Dodo Mesaroș, în schimb, a testat porumbul copt la jar uns cu sos de usturoi, miere și ardei picant.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dodo Mesaroș: „L-am copt în propria lui foaie și acum cu mănușile de protecție, să nu te arzi, desfaci frumos și îi dăm fața. Parmezan sau brânză românească de la Praid, un pic de pătrunjel dacă vrei. Ohohoo! Mhmm... trebuie să încerci chestia asta neapărat”.
Astfel de combinații, ieșite din tipar, strârnesc curiozitatea mai ales pentru că sunt ușor de făcut și dau un aspect diferit mesei.
Estera Farcaș: „Am aplicat amestecul de maioneză și smântână peste porumb, iar deasupra am adăugat brânză, iar la final am aplicat peste tahini, coriandru mărunțit și lime”.
Cultivat decalat
Pentru astfel de rețete se potrivește de minune porumbul zaharat, un hibrid tot mai cultivat și în țara noastră. Spre deosebire de varianta clasică, are boabele mai pline și mai zemoase, iar gustul, după cum îi spune și numele, este mai dulceag. Piețarii îl vând la bucată, cu 2, 3 lei, mai scump decât porumbul normal, care costă 1 leu bucata. Cei mai mulți clienți îl cumpără pentru fiert.
Pentru că este pretențios, fermierii îl cultivă decalat, ca să îl recolteze pe rând. După ce este cules de pe câmp, porumbul zaharat rezistă până la patru zile și dacă îi trece vremea nu mai poate fi folosit nici măcar ca porumb furajer, spun agricultorii.
Alexandru Pătruță, un fermier din Ialomița, cultivă aproape un hectar de porumb dulce și reușește să vândă tot.
Alexandru Pătruță, agricultor: „Acesta este porumbul zaharat, uitați-l cum arată. Este foarte frumos, este plin de boabe până în vârf. Necesită irigare obligatorie la el, nu se face altfel. Avem bandă de picurare la fiecare rând. Anul ăsta s-a mișcat destul de bine piața, s-a căutat destul de bine”.
Afacerea este una profitabilă, spun cei din industrie, și drept urmare suprafețele cultivate cu acest hibrid au tot crescut în ultimii ani.