Populatia va fi avertizata in timp real privind producerea unui seism, printr-o aplicatie
Ministrul Mihnea Costoiu a declarat duminica, ca populatia va fi avertizata in timp real, simultan cu autoritatile, cu privire la producerea unui cutremur, printr-o aplicatie ce ar urma sa fie disponibila pe telefonul mobil si pe calculator.
Potrivit lui Costoiu, in prezent, o echipa de specialisti in software lucreaza pentru realizarea aplicatiei care va fi oferita populatiei de catre Guvern si, totodata, se poarta negocieri cu diferite companii, cum ar fi cele de telefonie, in vederea implementarii acesteia.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"Ne dorim ca, pentru populatie, aplicatia sa fie gratuita, iar mesajele de avertizare sa fie transmise, simultan, si la TV si la radio", a mai spus ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare si dezvoltare tehnologica.
Practic, aplicatia va oferi populatiei informatii privind iminenta producerii unui cutremur care sunt destinate, in prezent, doar autoritatilor, prin Centrul de alarmare de la Institutul National pentru Fizica Pamantului de la Magurele.
Potrivit specialistilor, din momentul primirii unei astfel de alerte, beneficiarul are la dispozitie un interval de cateva zeci de secunde pentru a reactiona.
Mesajele ce vor ajunge inclusiv la populatie vor anunta seisme de magnitudine importanta, respectiv de minimum 5-6 grade pe scara Richter.
In acest context, Costoiu a subliniat importanta educarii populatiei in privinta modului de reactie la cutremur. "Degeaba avem aplicatia daca nu stim cum sa folosim informatiile. Toata lumea trebuie sa stie, de pilda, ca nu e bine sa fugi pe scari in cazul unui seism", a explicat ministrul.
La inceputul lunii octombrie, Mihnea Costoiu a vizitat Japan Meteorological Agency, institutie specializata in studierea fenomenelor meteorologice din Japonia, cu predilectie a celor seismice si vulcanice, si implementarea de solutii tehnice privind avertizarea populatiei cu privire la posibilitatea producerii unor cataclisme.
Costoiu a apreciat programele de educatie a populatiei derulate de Japonia, precum si sistemele de alertare prezentate de expertii niponi, exprimandu-si dorinta ca acestea sa fie adoptate ca exemple de buna practica in tara noastra, propunerea de colaborare fiind agreata.
La 6 octombrie, in Vrancea, zona cea mai activa din punct de vedere seismic din Romania, s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani.