Populația României îmbătrânește vertiginos și sunt tot mai puțini copii. Cum a reușit Ungaria să stimuleze natalitatea
În timp ce populația României îmbătrânește accelerat, cei care vin pe lume sunt tot mai puţini.
În prima jumătate a anului au fost sub numărul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2021, când au fost declarate, oricum, cele mai puține nașteri din ultimele decenii.
Deși fenomenul este îngrijorător, măsurile, de încurajare a tinerelor familii să aibă urmaşi încă se lasă așteptate.
În prima jumătate a acestui an, s-au născut cu 14.000 de copii mai puțini ca anul trecut, în aceeași perioadă.
Astfel, pare că vom doborî recordul oricum nedorit de anul trecut, când s-au născut cei mai puțini copii din 1990 încoace, adică doar 180.000 de bebeluși. Situația a fost gravă în ultimii doi ani, în pandemie, când numărul românilor care s-au stins a crescut. Deși acum numărul deceselor a revenit la valori obișnuite, diferența față de numărul de nașteri este tot mai mare.
La 143 de pensionari sunt doar 100 de copii sub 15 ani, arată ultimele date INS.
Bogdan Pătârlăgeanu, INS: „Fenomenul de îmbătrânire va continua şi în România, ca şi în celelalte state europene, şi va produce efecte asupra sistemului de pensii şi asupra sistemului de sănătate.”
Alte țări europene iau măsuri, deja. Fie acordă diferite facilități fiscale pentru familii, fie fac creșe în zonele de birouri sau ajută părinții să aibă grijă de copii cu ajutorul unor moașe care sunt plătite parțial de stat. Se întâmplă în Franța sau Marea Britanie, de exemplu.
Facilitățile oferite de stat pentru stimularea natalității
Mihaela Mosora, profesor de economie la ASE, membru al Asociației Familiilor Numeroase: „După părerea mea, cel mai bine stă Ungaria, acordă diferite facilităţi la achiziționarea unui automobil de 7 locuri, o sumă de 7000 de euro. Mamele care au patru copii nu plătesc impozit pe venit toată viaţa, oferă credite fără dobândă până la maximum 31.000 de euro.”
Este adevărat că România are un mare avantaj, faptul că părinții pot sta acasă cu cei mici până la 2 ani după naștere. Legea a fost dată în 1997, când natalitatea era deja în scădere, astfel încât 1998, un an mai târziu, s-a și înregistrat o ușoară creștere. Însă, în lipsa unui pachet serios de măsuri care să încurajeze natalitatea, de atunci s-au născut tot mai puțini copii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ungaria, natalitate, măsuri de stimulare,
Dată publicare:
10-08-2022 19:56