Ponta: Nu este mandat de aducere a copiilor la audierile politiei. Se va discuta cu procurorul

×
Codul embed a fost copiat

Ponta a afirmat ca a verificat ce se intampla in cazul cercetarilor procurorilor legate de bacalaureat si ca nu exista un mandat de aducere a copiilor.


"Am intrebat si am inteles ca nu este un mandat de aducere, deci, daca nu e, sa faca bine sa faca citatie procurorul care are dosarul", a spus Ponta.

El a aratat ca nu stie cum s-a ajuns in aceasta situatie, dar ca ii va solicita ministrului Justitiei sa discute cu procurorul general, pe cale ierarhica, despre aceasta situatie.

"Nu mai traim in vremurile lui Daniel Morar si ale comunistilor, sa luam oameni de pe strada, cu atat mai putin copii", a adaugat Ponta.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Anterior, premierul a declarat ca persoanele vinovate de fraudarea examenului de bacalaureat trebuie pedepsite penal, dar in acelasi timp este important sa fie evitate abuzurile, de genul celor comise de procurori in vara anului trecut, la referendum.

Oficiali din Parchetul Capitalei au declarat anterior, pentru Mediafax, ca mai multi elevi care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" si parintii acestora vor fi audiati vineri, la Politia Capitalei, in dosarul in care se fac cercetari privind suspiciuni de frauda la examen si in care directoarea scolii a fost arestata pentru trafic de influenta.

Procurori de la Parchetul Tribunalului Bucuresti si politisti sunt la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", de unde ridica inscrisuri si obiecte in ancheta privind frauda la bacalaureat, nefiind facute perchezitii asupra elevilor sau profesorilor.

"La momentul actual, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti efectueaza anumite verificari la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti, in legatura cu examenul de bacalaureat in curs. Verificarile vizeaza ridicarea unor inscrisuri si obiecte relevante, fara perturbarea probei desfasurate in ziua curenta. In principiu, nu sunt vizate salile de examen si nu vor fi efectuate perchezitii asupra elevilor sau profesorilor", au anuntat procurorii, intr-un comunicat de presa.

Parchetul Capitalei a mai aratat, in comunicatul citat, ca, avand in vedere faptul ca probele examenului de bacalaureat s-au incheiat, in cursul zilei de vineri vor fi audiate mai multe persoane, in special elevi, la sediul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, respectiv la sediul Directiei Generale Anticoruptie.

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana. La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", directorul si directorul adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum si directorul Scolii Gimnaziale nr. 178, care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun inceperea urmaririi penale in cazul directoarei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, pentru trafic de influenta, aceasta fiind arestata marti, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a aratat in propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro de elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost stranse prin intermediul dirigintilor claselor terminale.

Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Leonard Petre. Banii ajungeau la Costica Varzaru, care se angajase sa "relationeze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Banii erau dati fie direct, fie disimulat, pusi in pachete de tigari, ziare sau reviste, ce erau lasate pe catedrele supraveghetorilor.

Ministerul Educatiei informa, luni, ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, declara, marti, ca nu se pune problema ca proba scrisa la Limba si literatura romana sustinuta luni sa fie reluata, intrucat in majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfasurat in conditii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala fiind probleme "extrem de grave", respectiv suspiciuni de frauda.

El preciza ca celelalte probe scrise ale examenului se vor desfasura conform calendarului stabilit. Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de Limba si literatura romana, a anuntat marti Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

"Dovezile au fost gasite in timpul perchezitiei corporale realizate de ofiterii de Politie, care au descins in centrul de examen si consemnate in procesele verbale transmise de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Perchezitiile au fost efectuate asupra a 41 de absolventi prezenti la examen", au precizat reprezentantii ISMB. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti face o ancheta si la Liceul "Dimitrie Gusti", din Sectorul 5, dupa ce o eleva a reclamat ca a fost exclusa nedrept din examenul de bacalaureat, verificarile vizand si suspiciuni potrivit carora unii elevi ar fi dat mita.

Reprezentantii ISMB au declarat pentru MEDIAFAX ca in plangerea depusa de catre eleva nu exista nicio referire privind o eventuala mita data de elevi care sustin bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Gusti", aceasta reclamand doar ca a fost data afara din examen pe nedrept.

Si in Sibiu sunt suspiciuni de frauda, presedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un functionar al unui colegiu din oras si un candidat la bacalaureat fiind cercetati penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba romana.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, de joi, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Alba Iulia au inceput urmarirea penala fata de Sorin Joanta, inspector scolar si presedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenta, Viorel Giupana, functionar la Colegiul Tehnic "Independenta" din Sibiu, pentru trafic de influenta, si Toma-Stefan Stanca, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumparare de influenta.

Procurorii au dispus in cazul lui Sorin Joanta si Viorel Giupana interdictia de a parasi localitatea pentru 30 de zile. Intreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisa, dupa invinuirile de trafic de influenta aduse de catre DNA presedintelui acesteia, Sorin Joanta, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al ISJ Sibiu, Livia Cretulescu.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marti a fost sustinuta proba la limba si literatura materna, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului si vineri este programata proba la alegere a profilului si specializarii.

Luni, 93 de elevi au fost scosi din salile de examen, la proba de Limba si literatura romana, din cauza tentativelor de frauda, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in Constanta (21), Bucuresti (19) si Dolj (sapte).

Incercarea de a copia la bacalaureat a dus, miercuri, la eliminarea altor 112 de candidati care sustineau proba obligatorie a profilului, in conditiile in care o ancheta este in desfasurare privind tentativa de frauda la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Indivizi din Ilfov, prinși în flagrant când vindeau droguri. Ce a urmat
Indivizi din Ilfov, prinși în flagrant când vindeau droguri. Ce a urmat

Doi indivizi din Ilfov - prinși în flagrant timp ce vindeau droguri - au fost arestați pentru 30 de zile.

Scene memorabile la bordul unui avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor
Scene memorabile la bordul unui avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor

Pasagerii unei aeronave poloneze au asistat la o scenă demnă de o comedie romantică. Pilotul a ieșit din cabina lui, s-a așezat în genunchi și a cerut-o de soție pe partenera sa, însoțitoare de bord.

 

„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater
„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater

A fost o noapte tensionată la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe.

 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.