Poluarea sufocă România. În ce orașe sunt cele mai mari cantități de praf

Ultima actualizare: 30-10-2019 20:48

Poluarea sufocă încet, dar sigur, marile oraşe ale României. După Timişoara şi în Iaşi s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxime admise de particule şi compuşi toxici pentru organism. Seara şi-a făcut apariţia şi smogul.

Specialiştii confirmă fenomenul, iar oamenii au resimțit efectele: respiraţie îngreunată, dureri de cap, usturimi ale ochilor.

Şi în Bucureşti au fost înregistrate valori peste limită ale prafului.

Locuitorii din Iaşi se plâng ca nu mai pot să respire. De altfel, de câteva zile gradul de poluare a crescut alarmant.

Silviu Gurlui, profesor la facultatea de fizică de la Universitatea din Iaşi a făcut măsurători.

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi: „Ultimele date arată concentraţii depăşite extrem de mult la particule mici, acizi şi detergenţi în atmosferă. A fost vorba de o inversie termică ce duce la smog, produs în toată ţara.”

Radu Crișan, medic primar, Spitalul de pneumofiziologie din Iaşi: „Impactul asupra sănătăţii e ireversibil, dacă înainte vorbeam de accentuare sezonieră, acum pacienţii cresc în funcţie de apariţia poluării. Sunt pacienți cu astm, cu infecţii respiratorii sau cancer pulmonar .”

La rândul lor responsabilii spun că ar avea soluţii.

Mihai Chirică, primar Iaşi: „Planul de măsuri este în desfăşurare. Una dintre ele este modernizarea parcului auto, apoi curăţenia în şantiere. Avem o problemă serioasă cu centura ocolitoare şi dăm inclusiv amenzi celor care transportă materiale de construcţie în pulbere.”

Nici în Capitală nu este mai bine. Ieri, în centru, valorile limită au fost depăşite. Grav este că dintre cele șase staţii de măsurare a calităţii aerului, două nu funcţionează. Aşadar nimeni nu ştie pe deplin adevărul. Praful, lipsa spaţiilor verzi, maşinile, centralele termice şi şantierele, toate contribuie la acest rău general.

La staţia de măsurare a calităţii aerului de pe Calea Victoriei, valorile înregistrate ieri erau de 98ug/m3, dublu faţă de valorile normale, iar specialiştii spun că este acelaşi lucru cu a sta o zi într-o parcarare subterană de 200mp în care 10 maşini au motorul pornit.

România a fost avertizată anul trecut de Comisia Europeană că nu respecta normele de poluare şi a fost dată în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Alin Tănase, Greenpeace România: „Comisia ne-a avertizat că reţeaua noastră de monitorizare nu respectă standardele europene şi că situaţia poate fi mult mai gravă decât cea raportată, tocmai pentru că măsurătorile nu se fac în locurile potrivite.”

În tot acest timp, 23 de mii de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare, de peste 10 ori mai mulţi decât cei care îşi pierd viaţa în urma accidentelor rutiere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO