Poluare în zona gării din Iași din cauza locomotivelor vechi din al Doilea Război Mondial. Recomandările Gărzii de Mediu
Gara din Iași este învăluită tot timpul de nori de fum și funingine. Nu e de mirare, având în vedere că locomotivele folosite pentru manevre sunt din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
După ce au fost sesizați, inspectorii Gărzii de Mediu au venit cu o recomandare pentru conducerea CFR: să le schimbe cu unele electrice.
Cum bani pentru investiții nu sunt, locuitorii în zonă sunt nevoiți să respire în continuare aerul plin de noxe.
Aer poluat
Locuitorii din zona gării din Iași respiră zilnic aer poluat, iar noxele sunt la un nivel ridicat, confirmă inclusiv inspectorii de Mediu. În unele cartiere, cu mult peste limita legală. O mare parte din vină o poartă locomotivele folosite la manevre, fabricate acum mai bine de opt decenii.
Femeie: „Poluarea există. Ce să facem noi, oamenii de rând? Vara cald, praf, cam așa stau lucrurile. Rezistăm, că nu avem încotro, ne îmbolnăvim, asta e".
Bărbat: „Închidem termopanele. E greu, dar ne descurcăm, rezistăm”.
Reporter: Ce făceați vara?
Bărbat: „Plecăm în tabere școlare, că eu sunt profesor”.
Locomotivele pentru intervenții ajung frecvent în ateliere, pentru reparații
Iustin Borș, lider de sindicat Depou Iași: „Sunt locomotive care nici nu ar trebui să mai circule pe calea ferata, asta este problema. Piesele pe care noi le montăm sunt luate de pe alte locomotive, care ajung cu alte defecțiuni”.
Inspectorii de la Garda de Mediu au verificat zonele din preajma gării și au lăsat o recomandare: este nevoie de investiții.
Gheorge Bacușcă, director Garda de Mediu Iași: „Constatăm depășirea calității aerului din cauza acestor locomotive care sunt depășite și învechite și scot foarte mult fum. S-a recomandat să schimbe parcul învechit cu alte locomotive care să fie electrice”.
Deocamdată, la Iași nu sunt anunțate învestiții în infrastructura CFR.
Cât privește poluarea, comunicatul CFR Călători precizează, într-un răspuns pentru Știrile Pro Tv: „Complexul Feroviar Iași (…) este situat în centrul Municipiului Iași, în plină zonă rezidențială cu multe proiecte de construcții aflate în desfășurare, în detrimentul spațiilor verzi. Un alt factor care amplifică poluarea în zonă îl reprezintă și amplasarea Gării Iași, cu unități adiacente, între două străzi intens circulate de către vehiculele rutiere".
Municipiul Iași este unul dintre cele mai poluate orașe ale României, pe lângă Brașov și București.