Polonia amenință Ucraina cu interdicții și la alte produse alimentare. „Trebuie să luăm măsuri să ne protejăm”
Polonia amenință Ucraina că ar putea aplica interdicţii de import şi la alte produse alimentare din această țară.
Cu alte cuvinte premierul polonez a avertizat Kievul să nu escaladeze disputa legată de importul de cereale.
În acest context, președintele Duda a comparat Ucraina cu un om care se îneacă și îl trage și pe salvator după el. Declarația intervine în condițiile în care Polonia va organiza alegeri legislative pe 15 octombrie, iar partidul conservator la putere riscă să piardă multe mandate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Acest război brutal trebuie să ia sfârșit, să nu fie transformat într-un conflict înghețat! Iar războiul nu se poate încheia decât restabilind deplina integritate teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional”.
De la tribuna Națiunilor Unite, președintele Poloniei și-a reiterat sprijinul total pentru integritatea teritorială, suveranitatea și securitatea Ucrainei.
Însă, în fața jurnaliștilor, au răbufnit tensiunile dintre Kiev și Varșovia. „Ucraina să nu uite de ajutorul primit de la noi”, a început liderul polonez.
Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Aș face o comparație cu un om care se îneacă. Noi îl reprezentăm pe salvatorul lui. Toți cei care au încercat vreodată să salveze pe cineva de la înec știu că o persoană în situația asta poate deveni extrem de periculoasă, pentru că te poate trage după ea în adâncuri cu forță extremă declanșată de adrenalină și frica de moarte. Deci un om care se îneacă, îl îneacă și pe salvator. Cam așa stau lucrurile acum între Ucraina și Polonia. Ucraina este într-adevăr într-o situație foarte dificilă din cauza invaziei ruse și încearcă toate trucurile din manual. O putem acuza de asta? Sigur că putem. Ar trebui să luăm măsuri să ne protejăm, să nu fim scufundați odată cu cel care se îneacă? Sigur că ar trebui! Pentru că, dacă un înecat ne trage și pe noi în adânc, nu vă putea fi salvat”.
Cele două ţări sunt în dezacord cu privire la prelungirea interdicţiei privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varşovia spune că este necesară pentru a-şi proteja fermierii. Kievul a depus o plângere instanţei de arbitraj a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Interdicţia, susținută și de Ungaria și Slovacia, a fost introdusă după ce aceste trei ţări s-au trezit cu un val de importuri ieftine din Ucraina.
Pe de altă parte, șeful Pentagonului a atras atenția că, prin atacurile asupra infrastructurii portuare și a silozurilor ucrainene, rușii au distrus cel puţin 280.000 de tone de grâne, suficient pentru a hrăni 10,5 milioane de persoane timp de un an.
În altă ordine de idei, secretarul american al Apărării i-a îndemnat din nou pe aliații Kievului să-i furnizeze muniții.
La rândul sau, şeful Statului Major al armatei SUA, a confirmat accelerarea ofensivei ucrainene, atât în est, cât și în Sud.
Mark Milley, şeful Statului Major al armatei SUA: „Până în acest moment, Ucraina a eliberat peste 54% din teritoriul său ocupat de Rusia (după invazia din 24 februarie 2022) și continuă să mențină inițiativa strategică”.
În sfârșit, o posibilă destinație a atacurilor ucrainene este stațiunea Soci de la Marea Neagră, preferată de oligarhii rusi, dar și de Vladimir Putin care are acolo un palat. Miercuri dimineață a izbucnit un incendiu la un rezervor de combustibil din Soci. Focul ar fi fost precedat de explozii.