Polițistul care vindea droguri în uniformă avea „antecedente”. Ce fapte a comis și cum l-au găsit mascații la o descindere
Plătit să asigure respectarea ordinii și a legii, un polițist de 25 de ani din Brașov a comis infracțiunile pe care trebuia să le combată, spun procurorii care îl cercetează.
Îmbrăcat în uniformă, vindea droguri de mare risc, printre care și cocaină, cu prețuri de până la 2.000 de lei doza, după cum îl acuză anchetatorii, care l-au urmărit multă vreme. Își construise o clientelă, dar avea și consumatori care distribuiau mai departe drogurile. Acum este arestat, iar superiorii au anunțat că l-au destituit din poliție.
Fost agent la o secție de poliție din Brașov, Remus Bertea avea pe rețelele sociale profilul unui tânăr lipsit de inhibiții, cu braţele tatuate până la manșeta cămășii, gata de petreceri și călătorii prin lume, pasionat de mașini puternice și motociclete.
Anchetatorii susţin că l-au monitorizat șase luni pe Bertea și că au probe că, acasă, polițistul ar fi porționat, împachetat și consumat droguri. Tot ei îl acuză pe agentul Bertea că ar fi vândut canabis, ketamină, amfetamină, MDMA și cocaină atât la colțul străzii, cât și prin intermediul unei aplicații de tip chat.
Polițistul făcea parte dintr-o rețea, alături de șapte indivizi.
Drogurile erau „plantate”
Dealerii nu se întâlneau cu clienții. Negocierile aveau loc on-line, printr-o aplicație de tip chat. Metoda, inspirată din spionaj, se numește „dead drop.”
Cătălin Țone, fost șef Serviciul Antidrog București: „Drogurile erau plantate, erau puse într-un loc anume, știut numai de către dealer și consumator, şi acolo se lăsau și banii.”
Procurorii au ordonat 29 de percheziții în locurile frecventate de traficanții de droguri. Inclusiv la locul de muncă și la domiciliul polițistului.
Remus Bertea nu era acasă. A fost depistat și oprit în trafic. La verificări, a ieșit curat - nu consumase și nu avea droguri asupra lui.
Fost șef al Serviciului Antidrog București, Constantin Țone, ne spune că uniforma l-ar fi ajutat pe agent să câștige încrederea partenerilor de afaceri necurate.
Cătălin Țone, fost șef Serviciul Antidrog București: „Practic era ca o garanție a seriozității tranzacțiilor, se simțeau protejați sub o formă sau alta de faptul că din această activitate infracțională făcea parte și un polițist.”
Conducerea Inspectoratului de Poliție Brașov a anunțat că l-a destituit pe Remus Bertea. Superiorii spun că decizia era luată de două zile, dar nu i-au comunicat-o, pentru a nu-l pune în gardă privind ancheta penală.
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: „Dacă cineva din conducerea IPJ Brașov a avut intenția de a crea o iluzie că acesta era poliţist până ieri, și acum că nu mai este polițist, că a fost prins, îmi cer scuze, așa ceva nu se face, și cineva ar trebui să răspundă pentru această gafă cu premeditare, aș putea spune.”
Agentul acuzat acum de trafic și consum de droguri era cunoscut de multă vreme pentru comportamente incompatibile cu statutul de polițist. A mai fost cercetat disciplinar de două ori și sancționat gradual, în martie 2022 și în iunie anul acesta.
Fost luptător de kick-boxing, Remus Bertea ar fi vrut la un moment dat să se angajeze la trupele speciale, dar și-a dezamăgit colegii care au dat peste el la o descindere, unde petrecea împreună cu cei vizați de mascați.
A fost prins și gonind cu mașina pe un bulevard din Brașov, cu peste 200 de km/oră.
Daniel Zontea, purtător de cuvânt IPJ Brașov: „A fost sancționat pentru încălcarea regimului legal de viteză, iar pe lângă sancţiunea primita, i-a fost și reţinut permisul de conducere”
Remus Bertea și cei șapte parteneri ai lui au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.