România ar putea ajunge o țară producătoare de droguri. Expert: Cererea e mare și oferta s-a adaptat
România tinde să devină o țară producătoare de stupefiante. Este concluzia șocantă la care au ajuns experții antidrog după ce au fost descoperite tot mai multe culturi de canabis, dar și laboratoare în care se făceau droguri sintetice.
Doar astăzi polițiștii au făcut 31 de percheziții însă, de la începutul anului, au confiscat tone de droguri dar și de substanțe din care se produc acestea.
Tot mai mulți experți sunt de părere că țara noastră nu mai este de ani buni doar o piață de consum. Potrivit bilanțului poliției române în ultimele 8 luni au fost descoperite numeroase culturi de canabis.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cel mai recent exemplu vine din județul Timiș unde un tânăr cultivase zeci de plante interzise, într-o seră improvizată în curtea casei sale. Doar de la el autoritățile au ridicat peste 50 de kg de marijuana.
Un alt tânăr, din Târgoviște de această dată, a început să cultive canabis într-o pădure de la marginea comunei Ocniță. Când a fost prins de polițiști îngrijea 14 tufe de peste 2 metri înălțime.
Polițist BCCO, anonim: „Polițiștii BCCO și procurorii DIICOT au desfășurat la nivel național 540 de acțiuni operative. Au fost descoperite 984 de plante de canabis și 635 de kg de masă verde de canabis”.
Cel mai probabil, semințele din care s-au născut aceste culturi au fost cumpărate din Spania. Polițiștii au interceptat mai multe colete sosite din această țară, în momentul în care curierii le predau destinatarilor. Experții antidrog susțin că producția internă de canabis asigură deja 30% din piață de consum.
Sincron Catalin Tone, expert antidrog: „Cererea e mare și oferta s-a adaptat, iar traficanții ca să nu riște prea mult s-au gândit să cultive. A fost mai la îndemăna lor să cultive prin cele două metode, indoor sau în aer liber. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a producției de canabis”.
Polițiștii BCCO au făcut 1600 de percheziții în urma cărora au reținut și arestat tot cam atâtea persoane, în general sub 30 de ani. Astfel au confiscat peste 3 tone de droguri și precursori de droguri.
Catalin Tone, expert antidrog: „România tinde ușor să devină o țară de producție pe mai multe tipuri de droguri. Anul trecut în octombrie a fost identificat primul laborator de producție a comprimatelor de ecstasy. Să nu uităm că undeva în vestul țării am avut primul laborator de extracție secundară a cocainei”.
Și controalele polițiștilor în trafic scot la iveală tot mai des traficanți de droguri. Trei indivizi din Galați prinși recent aveau în mașină peste 30 de kg de Cristal, un drog extrem de periculos. Pe piața negră marfa valora peste 600.000 de euro.
De la 1 ianuarie polițiștii rutieri au depistat în trafic peste 2500 de șoferi care conduceau sub influența substanțelor psihoactive. Confirmate sau nu cu analize de sânge, cifrele sunt în creștere față de alți ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: cocaina, droguri, perchezitii, ecstasy, marijuana,
Dată publicare:
07-09-2023 18:42