Polițiștii vor fi dotați cu bodycam-uri. Vela: Să nu mai fie dezbateri Spartacus versus poliţist
Pandemia de coronavirus a dus la urgentarea achiziției de bodycam-uri pentru polițiști.
Violențele s-au înmuțit în ultima vreme, anunță oficialii, așa că până la sfârșitul verii, forțele de ordine ar trebui să aibă 12.000 de dispozitive de înregistrare audio video. Camerele vor fi folosite la toate interacțiunile cu cetățenii.
Astfel de scene, în care poliţiştii sunt loviţi sau agresaţi verbal sunt, din păcate, din ce în ce mai dese. Ultimul episod a fost înregistrat joi seară, când un agent aflat în misiune în sectorul unu al capitalei a fost atacat şi rănit la un braţ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficialii vorbesc de dublarea numărului de ultraje, în perioada pandemiei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aşa că au grăbit procedura de achiziţie de body cam-uri, dispozitive ce vor fi ataşate uniformei, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Belgia sau Marea Britanie.
Dovezile vor putea fi folosite apoi în instanţă.
Marcel Vela, ministrul de Interne: "Body-camera unui poliţist, într-un final, va responsabiliza şi cetăţeanul şi poliţistul, astfel încât să nu mai existe dubii, discuţii, analize, dezbateri televizate, cine a fost vinovat: Spartacus sau poliţistul?".
Ministrul se referă la un individ din Sectorul 5 al Capitalei care a atacat, împreună cu mai mulţi apropiaţi, forţele de poliţie venite să îl liniştească în ziua de paşte.
Sindicaliştii din poliţie au dat ca exemplu şi scandalul iscat de cei doi deputaţi PSD la o șaormerie. Martorii susţin că cei doi le-ar fi spus şi poliţiştilor sosiţi la faţa locului că "nu îşi cunosc locul în ierarhie" şi că "oricum sunt plătiţi din banii lor". Bodycam-urile ar fi tranşat problema, cu probe video.
Astfel de ințiative au existat încă de acum 3 ani, însă au fost doar proiecte pilot. De data aceasta, contractul va fi finalizat până la sfârşitul verii.
Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: "Aceste dispozitive vor respecta datele cu caracter personal. Au fost multe cazuri în care colegi de-ai noștri au fost implicați în incidente, ultraje și cred că prin această achiziție venim în sprijinul lor."
12.000 de astfel de dispozitive vor ajunge la poliţiştii de la ordine publică, rutieră şi transporturi, iar dispozitivele sunt suficient de inteligente astfel încât să înregistreze şi un atac spontan. Au funcţia de preînregistrare, aşa că filmează 40-60 de secunde înainte să fie apăsat butonul rec.
Oamenii vor fi anunţaţi că sunt filmaţi, însă nu pot refuza înregistrarea. Deocamdată, nu au fost stabilite regulile pentru utilizarea camerelor video, dar oficialii spun că acestea vor fi folosite la fiecare interacţiune cu cetăţenii, pentru a putea fi evitate abuzurile.