Politiștii și jandarmii vor avea puteri sporite. „Dau liber la bătut protestatari paşnici”
Poliţiştii şi jandarmii români vor avea puteri sporite şi vor putea interveni în forţă. Actul normativ votat miercuri în Parlament prevede şi o amendă de 3 ori mai mare, dacă un cetăţean refuză să se legitimeze.
Mai mult, poliţistul poate acţiona în forţă asupra unei persoane, dacă aceasta nu se supune ordinelor, chiar dacă nu există suspiciuni că ar fi fost comisă vreo ilegalitate.
''Ați dat liber la bătut protestatarii pașnici'', a acuzat opoziţia, mai ales că legea a fost iniţiată de ministrul Carmen Dan, după protestul diasporei din 10 august.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel de scene tulburătoare cum am văzut la protestul diasporei din 10 august am putea vedea mai des în viitor, cu dreptul explicit al poliţiştilor sau jandarmilor de a interveni în forţă. Deputaţii au adoptat o lege prin care autorităţile vor avea dreptul să legitimeze un cetăţean şi să-l percheziţioneze, iar dacă acesta refuză, amenda maximă va fi de 1.500 de lei, faţă de 500 de lei, în prezent. Mai mult, dacă un cetăţean nu respectă ordinele jandarmilor, de exemplu, să părăsească zona de proteste, poate fi dus la secţie.
Până acum toate aceste prevederi nu existau în lege, iar forţele de ordine puteau interveni în forţă doar dacă primeau aprobări speciale şi numai în cazul în care protestatarii nu se supuneau somaţiilor graduale.
Proiectul de lege a fost iniţiat chiar de ministrul de Interne, Carmen Dan, alături de Florin Iordache. Asta deşi Curtea Constituţională a respins un alt proiect de lege cu aceleaşi prevederi. Acum, opoziţia îi acuză pe social-democraţi că vor să dea liber la abuzuri.
Raluca Turcan, deputat PNL: „Dați o palmă usturătoare unor oameni cinstiţi care încă mai cred că dacă decid să protesteze paşnic poliţia nu-i saltă de pe stradă şi-i bagă în dubă.”
Stelian Ion, deputat USR: "Nu face decât să dea liber la bătut protestatari paşnici.”
Niculae Halici, deputat PSD: "Asta înseamnă un stat de drept la care ne raportăm unii doar ca emfază.”
Sutele de plângeri făcute pentru folosirea gazelor lacrimogene şi a petardelor la protestele din 10 august nu i-au impresionat prea mult pe aleşii puterii.
Varujan Vosganian, deputat ALDE: "Dvs spuneţi că poliţia din România a făcut abuzuri împotriva protestatarilor paşnici. A fost o singură dată când Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene în ultimii 30 de ani. În Franţa au folosit de 120 de ori gaze, au folosit gloanţe de cauciuc şi armata împotriva protestatarilor.”
Pentru modul în care Jandarmeria a intervenit la protestele din 10 august, Parchetul general a declanşat şi o anchetă.
Opoziţia a anunţat că va contesta legea adoptată miercuri la Curtea Constituţională.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!