Campanie educativă în Iași. Polițiștii le-au explicat copiilor ce este hărțuirea sexuală
Poliţiştii din Iaşi au început o campanie inedită pentru a preveni hărțuirea sexuală pe stradă sau în mijloacele de transport în comun.
Mai mulţi elevi de liceu au participat la o oră educativă într-un tramvai şi au aflat unde pot cere ajutor şi cum se pot feri de indivizi care fac gesturi indecente. Curios este că abia acum elevii au aflat că hărțuirile de orice tip sunt infracţiuni, nu simple aluzii nevinovate.
Poliţiştii au reuşit să capteze atenţia elevelor, în special, cu exemple reale de pe stradă, din tramvaie sau autobuze.
Tinerii au aflat că hărțuirea poate îmbrăca diferite forme, de la priviri insistente sau gesturi obscene, până la atingeri sau ameninţări cu tentă sexuală.
Fată: Am înţeles că sunt stânjenitoare şi poţi rămâne şi cu traume.
Reporter: La ce eşti atentă când te urci în mijlocul de transport?
Fată: Lângă cine mă aşez.
Reporter: Ce urmăreşti?
Fată: Comportamentul sau poziţia.
Fată: "Nu trebuie să ne lăsăm mai prejos faţă de el. Trebuie să acţionăm, să nu ne intimidam."
Fată: "Ne pot hărţui sexual sau doar din priviri. Am înţeles că trebuie să ne îndepărtăm, să avem o atitudine fermă, convingătoare."
Elevele au fost sfătuite să ceară imediat ajutor dacă se simt în pericol şi chiar să sune la 112. Lecţia le-a trezit interesul şi băieţilor care au fost sfătuiţi să nu rămână indiferenţi dacă sunt martori la astfel de scene.
Băiat: "Noi, ca români, ar trebui să avem spirit civic şi să intervenim în asemnea situaţii. Cazurile acestea se întâmplă foarte des, lucruri jignitoare, jigniri cu tentă sexuală. Aş încerca să intervin şi aş contacta 112."
Potrivit poliţiştilor, peste 60% din cazurile de hărţuire se petrec în mijloacele de transport în comun iar vatmanii sau şoferii pot sări în ajutorul victimelor.
Andreea, specialist comunicare CTP Iaşi: "Pot suna la 112 şi chiar apelează şi la sprijinul călătorilor să intervină cumva civic, să imobilizeze acea persoană."
Ioana Bilea, purtător de cuvânt IPJ Iaşi: "Scopul campaniei este de a le prezenta elevilor şi cetăţenilor formele de manifestare ale hartuirii şi modalităţile de reacţie pe care ar trebui să le adopte în caz că sunt victime."
Hartuirea în spaţiul public se sancţionează şi cu amenzi de până la 10.000 de lei - atunci când faptele sunt raportate la 112. De la începutul anului, la Iaşi au fost reclamate peste 40 de cazuri de hărţuire.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, elevi, politist, campanie, hartuire sexuala,
Dată publicare:
03-10-2019 17:07