Percheziții de amploare, inclusiv la sediul CFR Călători. 35 de persoane audiate într-un dosar de fraudă și delapidare
Percheziții la CFR Călători sunt derulate, marți dimineață, de către polițiștii de la transporturi. Acțiunile se desfășoară într-un dosar în care există și acuzațiile de fraudă informatică și fals la adresa unor controlori de tren.
Potrivit unor surse judiciare, sunt 25 de controlori de tren care vor fi aduși la audieri, acuzați că ar fi introdus date nereale în aplicațiile informatice, prin care ar fi prejudiciat financiar compania. Mai exact, ar fi făcut rezervări de bilete gratuite pentru elevi și studenți în aplicația accesată de pe tablete, fără ca beneficiarii acestora să fi avut acest drept.
Ar fi încasat apoi banii pe acest bilete, pe care practic, i-ar fi băgat în buzunar. Mai departe, ar fi accesat ulterior alte baze de date efectuând deducerile pentru biletele gratuite cuvenite elevilor, care, în realitate, nu călătoriseră, astfel find prejudicat bugetul de stat.
Poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti fac 39 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 7 judeţe, inclusiv la sediul sediul CFR Călători, într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune. CFR Călători precizează într-un comunicat că oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare.
„La data de 25 martie 2025, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au pus în executare 39 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Teleorman, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Slobozia, Constanţa şi Buzău, într-un dosar penal, instrumentat de Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, anunţă IGPR.
„În perioada 2022 – 2023, mai mulți angajați CFR Călători, folosindu-se de tabletele repartizate nominal de către angajator, au accesat bazele de date ale instituției, în afara orelor de program, dar și în timpul programului de lucru, depășindu-și, astfel, limitele autorizării, după care au rezervat mai multe locuri în vagoanele pe care le deserveau, dar și în vagoane pe care nu le deserveau, conform planificării în serviciu, blocând, astfel, în bazele de date ale CFR, spre vânzare locurile respective. Prin această acțiune, a fost afectată posibilitatea emiterii biletelor de călătorie prin celelalte canale de vânzare ale CFR (case de bilete, automate kiosk și online).
Totodată, în perioada 2022 – 2023, mai mulți angajați ai Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”, (însoțitori de vagoane speciale de dormit și cușetă), în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au introdus în fals, în aplicația XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate la călătoria cu trenul pe teritoriul României, biletele emise nefiind utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie,
Ulterior acestor acțiuni, au pus la dispoziție situațiile lunare cu numărul de elevi care ar fi circulat cu trenul, ocazie cu care au determinat funcționarii publici din cadrul SNTFC CFR Călători S.A., să inducă în eroare Autoritatea pentru Reformă Feroviară, prin prezentarea ca adevărată a unor aspecte mincinoase, respectiv a faptului că persoane din categoria elevilor, au beneficiat de gratuitate la călătoria cu trenul, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv a deconturilor întocmite de către angajații SNTFC CFR Călători, în baza situațiilor centralizatoare privind călătoriile cu trenul ale persoanelor care beneficiază de gratuitate conform legii, în scopul de a obține contravaloarea tichetelor de călătorie, prin aceasta cauzând o pagubă în sarcina Ministerului Transporturilor” arată instituția într-un comunicat
În acest dosar, au loc cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.
În acest caz, vor fi puse în executare 35 de mandate de aducere.
Activităţile beneficiază de sprijinul poliţiştilor serviciilor pentru acţiuni speciale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratelor de poliţie judeţene Giurgiu şi Dâmboviţa, secţiilor regionale de poliţie transporturi Craiova, Braşov şi Galaţi, precum şi al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi inspectoratelor de jandarmi judeţene Prahova, Constanţa şi Dâmboviţa.
Precizările CFR Călători
„Referitor la prezenţa Poliţiei Transporturi în această dimineaţă la sediul CFR Călători, vă informăm că CFR Călători oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare în soluţionarea acţiunii pe care o desfăşoară”, transmite compania.