Poliţiştii din Galaţi au prins patru grupări care se ocupau cu furturi din apartamente și case
Atenţie, s-au înmulţit spargerile de locuinţe! În numai două săptămâni poliţiştii din Galaţi au prins patru grupări care se ocupau cu furturi din apartamente sau case.
În două cazuri, hoţii au fost depistaţi în flagrant după ce îşi umpluseră buzunarele cu bani sau bijuterii. Anchetatorii au constatat că indivizii au căpătat atât de mult tupeu încât, uneori, intrau în locuinţe chiar şi când proprietarii erau acasă.
Hoţii din cele patru grupări, indivizi cu vârste foarte diferite, de la 16, la 48 de ani, urmăreau să fure lucruri pe care le pot valorifica repede: bijuterii, telefoane, laptopuri sau ceasuri. De fiecare dată, au profitat de faptul că proprietarii nu aveau montate la ferestre gratii sau sisteme de alarmă.
Ofiţer al Biroului de Investigaţii Criminale (BIC): "Deşi aceştia aleg locuinţele unde se pare că persoanele vătămate nu se află la domiciliu la momentul comiterii faptelor, au fost şi cazuri când activitatea infracţională a fost surprinsă de către aceştia. Fie erau acasă şi dormeau, fie abia ce reveniseră la domiciliu".
Toate aceste spargeri au avut un numitor comun: hoţii au pătruns în apartamente fie prin forţarea ferestrelor din termopan, fie a uşilor. Poliţiştii au făcut zece percheziţii domiciliare şi au reuşit să recupereze de la hoţi o parte dintre bunurile furate.
Când au constatat că fenomenul ia amploare, poliţiştii din Galaţi s-au adaptat şi au format, în jurul Biroului de Investigaţii Criminale, o echipă care să urmărească în mod special furturile din locuinţe. Anchetatorii spun că există mai mulţi factori care au favorizat creşterea numărului de hoţi.
Ofiţer BIC: "Contextul revenirii în ţară, din cauza pandemiei Covid19, a unor persoane ce s-au specializat în străinătate în comiterea unor astfel de infracţiuni".
Comisar Șef Gabriela Costin, IPJ Galaţi: "Şapte dintre persoanele identificate de poliţişti au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar faţă de două dintre acestea a fost dispusă măsură prevetiva a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile."
Hoţii au căpătat mai mult curaj şi după ce, în 2014, în codul Penal, a fost introdusă înlăturarea răspunderii penale, în cazul împăcării cu victimele şi al recuperării prejudiciului. Aceasta prevedere a fost eliminată, însă, în noiembrie, anul trecut.