Președintele Iohannis condamnă protestele violente: ”Intolerabile și complet de neacceptat”

Klaus Iohannis vizitează centrele de vaccinare de la Romexpo
Inquam/ George Calin

Președintele Klaus Iohannis a condamnat, într-un mesaj transmis de Administrația Prezidențială, violențele care au avut loc în noaptea de luni spre marți, după acțiuni de protest față de restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei de Covid-19.

Președintele României afirmă că protestele sunt fireşti în democraţiile funcţionale, însă subliniază că manifestările violente, extremismul, xenofobia sunt intolerabile şi complet de neacceptat.

De asemenea, Klaus Iohannis condamnă cu "fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei şi antisemitismului".

"Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriaşă în aceste momente dificile pentru ţara noastră. Violenţa, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viaţa românilor, extremismele de orice fel promovate în numele dreptului la liberă exprimare sunt toxice şi nocive. Ura şi violenţa nu duc niciodată la rezultate constructive pentru societate şi, în mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România", spune Iohannis.

Şeful statului arată că măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 sunt singurele prin care este posibilă reducerea răspândirii noului coronavirus.

Citește și
proteste
Poliţia Locală Bucureşti a evaluat pagubele în urma protestului. Costurile se ridică la 32.000 de euro. FOTO

Reacția sa vine după ce, în București, câțiva manifestanți au atacat jandarmii cu pietre și au vandalizat bănci din lemn, stații de autobuz și vitrine. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene și au reținut zeci de persoane.

CITIȚI ȘI: VIDEO șocant de la proteste. Huliganii au smuls bucăți de asfalt și au atacat jandarmii

De asemenea, violențele din noaptea de luni spre marți din București s-au lăsat cu 12 jandarmi răniți, iar trei dintre ei au avut nevoie de îngrijire medicală la spital.

Mesajul complet al președintelui Klaus Iohannis:

”România este o democrație funcțională și matură, în care libera exprimare a opiniilor este garantată. Libertatea de gândire nu poate fi îngrădită, toți avem dreptul la opinie și dreptul să ne-o putem exprima public. Acesta este un principiu nenegociabil și fundamentul unei societăți libere.

Demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale. Intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează și neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni și a răpus milioane de suflete la nivel global.

Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriașă în aceste momente dificile pentru țara noastră.

Violența, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, extremismele de orice fel promovate în numele dreptului la liberă exprimare sunt toxice și nocive. Ura și violența nu duc niciodată la rezultate constructive pentru societate și, în mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România.

Țara noastră a reușit până acum să depășească toate așa-numitele valuri ale pandemiei tocmai pentru că cetățenii, în marea lor majoritate, au înțeles necesitatea măsurilor, le acceptă, le respectă și le mulțumesc pentru asta.

În același timp, fricile, temerile și nemulțumirile românilor, în această perioadă extrem de dificilă, sunt firești și îndreptățite. Știu că este din ce în ce mai greu, știu că suntem obosiți după mai bine de un an de criză sanitară. Știu că este descurajant că restricțiile nu pot fi încă ridicate, deși cu toții ne-am dori ca acest lucru să fie posibil imediat.

Din păcate, aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să reducem răspândirea coronavirusului. Cu cât le respectăm mai bine, cu atât mai scurtă va fi perioada în care este necesară impunerea lor. Aceasta este o alegere pentru viață, pentru viața și sănătatea cât mai multor români. Sunt deja mult prea multe familii din România care au pierdut pe cineva drag din cauza acestui virus teribil. Eforturile și sacrificiile tuturor, chiar dacă sunt foarte grele, salvează vieți, salvează viețile celor dragi nouă.

Nu există altă alternativă pentru a stopa o creștere galopantă a numărului de îmbolnăviri, care ar duce la blocarea sistemului sanitar, cu consecințe dintre cele mai dramatice.

Virusul nu are culoare politică, nici opinii. Acționează fără discernământ și infectează oamenii indiferent dacă aceștia cred sau nu în existența sa. De aceea această pandemie este atât de periculoasă, pentru că toată lumea este expusă infectării, iar cei mai vulnerabili dintre noi riscă să facă forme extrem de grave. Dar nimeni nu este complet ferit în fața COVID-19, nici măcar tinerii.

Singurele căi prin care vom stopa această pandemie sunt, pe de o parte, restricțiile menite să stopeze mobilitatea și aglomerările umane iar, pe de altă parte, vaccinarea. Vestea bună este că, în România, campania de vaccinare este bine organizată și accelerează în fiecare zi.

Vedem deja în țările care au fost puternic afectate de pandemie și care au vaccinat o bună parte din populație cum imunizarea influențează în bine rata de infectare. După un an de luptă cu această teribilă pandemie începem, așadar, să întrezărim finalul și speranțele noastre că această perioadă grea se va încheia curând sunt pe deplin justificate și îndreptățite.

Trebuie să mai avem puțină răbdare și să trecem împreună, așa cum am făcut-o de fiecare dată, peste această situație de criză. De aceea, în aceste momente solidaritatea este atât de importantă.

În același timp, autoritățile responsabile cu gestionarea pandemiei trebuie să facă mai mult, să dialogheze mai mult cu oamenii, să le explice de ce au fost implementate unele măsuri, care este eficiența și eficacitatea lor, ce sperăm să se întâmple și, mai ales, să le ofere milioanelor de români care respectă măsurile, fac sacrificii și renunță temporar la confortul și libertățile lor, un orizont de timp rezonabil la care speră că aceste măsuri vor produce efecte și vor fi ridicate.

Într-o pandemie în care singura certitudine a fost incertitudinea, toți facem greșeli. Nu au existat rețete certe, ci doar o adaptare permanentă a măsurilor pentru a câștiga un război inegal cu un virus a cărui principală componentă este impredictibilitatea.”

Mii de oameni au ieșit din nou pe străzile Capitalei, după ce autoritățile au înăsprit restricțiile în localitățile ”roșii”, cu multe cazuri de Covid. Au cerut ridicarea restricțiilor de circulație și renunțarea la mască în aer liber, și au mărșăluit pașnic, dar la final au apărut incidente violente în Piața Victoriei.

Câțiva manifestanți au atacat jandarmii cu pietre și au vandalizat bănci din lemn, stații de autobuz și vitrine. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene și au reținut zeci de persoane.

La Galați, protestul început pașnic a degenerat în adevărate lupte de stradă. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene după ce manifestanții au început să arunce cu sticle și pietre.

La Cluj-Napoca, protestatarii au blocat circulația pe mai multe artere principale ale orașului, în timp ce scandau lozinci.

În Botoșani, câțiva tineri au încercat să dea foc unor măști, dar au fost opriți de jandarmi.

Citește și...
Dan Barna: Guvernul va avea
Dan Barna: Guvernul va avea "toleranţă zero" faţă de manifestările "huliganice, extremiste, fasciste"

Dan Barna afirmă că guvernul respectă dreptul românilor de a protesta, dar va avea "toleranţă zero" faţă de manifestările "huliganice, extremiste, fasciste" ale unora dintre protestatari.

Poliţia Locală Bucureşti a evaluat pagubele în urma protestului. Costurile se ridică la 32.000 de euro. FOTO
Poliţia Locală Bucureşti a evaluat pagubele în urma protestului. Costurile se ridică la 32.000 de euro. FOTO

Poliţia Locală Bucureşti a făcut o evaluare în urma protestelor desfăşurate luni seara în Capitală, fiind înregistrate pagube materiale la patru staţii STB, astfel costurile ridicându-se la aproximativ 32.000 euro.

VIDEO șocant de la proteste. Huliganii au smuls bucăți de asfalt și au atacat jandarmii
VIDEO șocant de la proteste. Huliganii au smuls bucăți de asfalt și au atacat jandarmii

Un jandarm a publicat pe Facebook o înregistrare VIDEO în care se vede cum colegii săi au fost atacați cu pietre de către huliganii care au deturnat protestele care au avut loc luni noaptea în București.

Sancțiunile după protestele din țară.
Sancțiunile după protestele din țară. "Vrem libertate şi să revină totul la normal" strigau oamenii

Oamenii au ieșit în stradă în 70 de orașe din România iar jandarmii au împărțit 650 de amenzi.

Un bărbat a căzut din picioare la protestele din Botoșani. Medicii au stabilit că era intoxicat cu alcool
Un bărbat a căzut din picioare la protestele din Botoșani. Medicii au stabilit că era intoxicat cu alcool

Un bărbat a avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul de luni seară de la Botoșani. Transportat la spital, doctorii au constatat că suferea de etilism acut.

Recomandări
Boicotul românilor față de Austria: „Este vorba de o umilire a poporului român de către Guvernul austriac”
Boicotul românilor față de Austria: „Este vorba de o umilire a poporului român de către Guvernul austriac”

Votul negativ al Austriei pentru intrarea României în spațiul Schengen a declanșat în țară o acțiune de boicot la adresa firmelor cu acționari austrieci.

Vladimir Putin: „Până la urmă” va trebui să se ajungă la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina
Vladimir Putin: „Până la urmă” va trebui să se ajungă la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina

Un acord va fi necesar ”până la urmă”, pentru a se pune capăt Războiului rus din Ucraina, subliniază vineri preşedintele rus Vladimir Putin, care se îndoieşte însă de ”încrederea” pe care Moscova o poate avea, în opinia sa, în interlocutorii săi.

CM 2022 | Argentina s-a calificat în sferturi după un final dramatic tranșat la penalty-uri
CM 2022 | Argentina s-a calificat în sferturi după un final dramatic tranșat la penalty-uri

CM 2022 | Croația - Brazilia | Seară de coșmar pentru sud-americani! Au fost eliminați la loviturile de departajare