Politistii din Buzau au indentificat un hot dupa amprenta urechii
Investigatorii din Buzau au reusit sa captureze un suspect de furt cu ajutorul unei tehnici care nu ne ajunge prea des la ureche. Cand individul se credea in siguranta, pentru ca nu a pus mana pe nimic din casa, politistii i-au pus catuse.
Lipise urechea de usa apartamentului, iar aceasta urma, comparata cu o baza de date, l-a tradat. Tehnica promite si ar putea fi folosita inclusiv la scanarile din aeroporturi.
Individul este banuit ca a spart un apartament din oras si a plecat de acolo cu mult aur. Desi credea ca isi luase toate masurile ca sa nu fie prins, a facut o greseala.
Ca sa nu fie identificat, suspectul si-a acoperit fata si a purtat manusi sa nu lase amprente. La iesirea din apartament, insa, si-a lipit urechea de usa sa asculte daca nu este cineva pe casa scarii. Nu s-a gandit nicio clipa ca urma pe care a lasat-o ii va ajuta pe politisti sa il prinda.
Metoda este una simpla si folosita de cativa ani la noi. Criminalistul identifica urma, preleveaza probele si merge cu ele in laborator. Aici o compara cu amprentele urechilor luate de la grupul de suspecti din caz si stabileste astfel vinovatul.
"Stabilitatea in timp a formei pavilionului este cauzata de structura sa cartilaginoasa. Acest gen de urme pot reda particularitati ale formelor anatomice", a explicat subinspectorul Dragos Negoias, criminalist la Politia Buzau.
Practic, fiecare dintre noi are o amprenta unica a urechii, intocmai ca in cazul buricelor degetelor. Sau ca in cazul irisului.
Specialistii in criminalistica sustin ca scanarea acestei parti a corpului uman poate fi folosita ca metoda de identificare biometrica, in aeroporturi.
Britanicii si americanii se gandesc sa introduca sistemul, pentru ca au ajuns la concluzia ca actualele metode de identificare biometrica a fetei pot fi induse in eroare din cauza imbatranirii.