Cazul tinerei care și-a anunțat tentativa de suicid la „Telefonul Copilului”. Filmul operațiunii
Polițiștii din București au avut joi seară o misiune de salvare extrem de grea.
Au căutat și, în final, au găsit o adolescentă care a sunat la Telefonul Copilului și a declarat că încearcă să își ia viața.
O oră și jumătate a reușit să o țină pe fir psihologul, timp în care polițiștii au detectat adresa, au găsit casa și au reușit s-o ducă pe tânără la spital. Fata este acum în afara oricărui pericol, însă are nevoie de ajutorul specialiștilor, pentru că, spune ea, a fost agresată sexual timp de șase ani de tatăl vitreg și nimeni nu a crezut-o.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adolescenta de 17 ani locuiește în Sectorul 5 al Capitalei cu mama ei. Joi seară, era singură și a vrut să renunțe la viață. A făcut totuși un ultim gest prin care, disperată, a cerut ajutor. A sunat de pe un telefon mobil la numărul 116.111 - Telefonul Copilului.
Cătălina Surcel, director exexcutiv la Asociația Telefonul Copilului: „A sunat și a spus: „Nu vreau să mor singură”. Ne-am dat seama că este o luptă contracronometru. Fata putea să se stingă în orice moment."
În dispeceratul ONG-ului se aflau doi psihologi. Unul dintre ei a vorbit permanent cu adolescenta, iar celălalt a anunțat poliția. O ora și jumătate au reușit să o țină la telefon pe fată, câștigându-i încrederea. Așa au aflat că adolescenta fusese abuzată sexual timp de șase ani de tatăl ei vitreg.
Cătălina Surcel, director exexcutiv la Asociația Telefonul Copilului: „Știm că nimeni nu o credea, inclusiv psihologii și psihiatrii cu care a vorbit."
Șase polițiști au ajuns la dispecerat. Au ascultat în timp real conversația și au transmis imediat informațiile colegilor din teren. Polițiștii au știut numărul de pe care fata a sunat și așa au depistat o primă adresă la care se afla tatăl vitreg, dar nu și victima.
Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: „Cu ajutorul Poliției Române s-a ajuns la o adresă, care după 45 de minute a condus la adresa corectă. Colegii mei au făcut un artificiu. Au bătut la toate ușile, iar când le-au transmis că aud zgomote, și-au dat seama care e ușa corectă. Nu au spart-o, pentru că fata a ieșit în cele din urmă. Era în stare precară."
Fata a fost dusă imediat la spital, iar acum, fizic, este în afara oricărui pericol. Emoțional, adolescenta are însă nevoie de mult ajutor. Polițiștii au cerut și sprijinul Protecției Copilului.
Până acum reprezentanții Direcției Generale de Protecție a Copilului din Sectorul 5 nu au transmis echipei „Știrile ProTV” cum vor proceda în acest caz și dacă fata se află în evidențele lor.
Cercetări în cazul acuzațiilor lansate de fată
Cât despre cauzele care au adus-o în pragul sinuciderii, polițiștii de la Secția 16 fac acum cercetări, ca să vadă dacă într-adevăr tatăl vitreg este agresorul fetei și dacă a avut complici.
Autoritățile trebuie să verifice și cine sunt psihologii cu care fata a spus că a făcut consiliere și nu au crezut-o. Din păcate, fenomenul depresiei la copii este în creștere.
Problema este cât se poate de serioasă, iar specialiștii spun că depistează tot mai multe cazuri. De exemplu, la „Telefonul Copilului”, anul trecut au sunat peste o sută de mii de copii, iar 80% dintre ai au spus că sunt abuzați de părinți.
Asociația „Telefonul Copilului” a sesizat poliția și în alte cazuri, când copiii le-au spus la telefon că au gânduri suicidare sau că au fost agresați sexual. În comparație cu dispecerii de la 112, psihologii de la acest ONG au proceduri clare și încearcă să stea de vorbă cât mai mult cu minorii, să îi stabilizeze emoțional și să îi consilieze. Au și o aplicație online, prin care adolescenții le pot scrie specialiștilor la orice oră, ce simt nevoia.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: adolescent, suicid, telefonul copilului, tentativa de sinucidere,
Dată publicare:
13-09-2019 17:55