Poliţist din Arad, trimis în judecată pentru că încerca clasarea unor dosare prin falsificarea documentelor
Un poliţist judiciar din judeţul Arad este trimis în judecată pentru fals intelectual în formă continuată şi uz de fals.
Bărbatu ar fi falsificat documente din dosare penale pentru a le putea clasa mai repede, fără ca victimele unor agresiuni să fie înştiinţate despre posibilitatea depunerii de plângeri penale.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş, poliţistul este trimis în judecată pentru şase fapte de fals intelectual şi trei fapte de uz de fals, în legătură cu felul în care a gestionat dosarele a trei victime ale unor agresiuni.
"Inculpatul F.V.I., în calitate de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare, având în cercetare trei dosare penale, înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş, în cursul lunii mai 2022, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a întocmit trei procese-verbale în care a consemnat împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că s-a deplasat la domiciliul unei persoane vătămate ori că a luat legătura cu celelalte două, ocazii cu care le-a adus la cunoştinţă că au dreptul de a depune plângere prealabilă în termen de 3 luni de când au aflat despre săvârşirea infracţiunii, pe care ulterior le-a antedatat pentru a crea aparenţa legalităţii întocmirii acestora, după care a întocmit trei referate cu propunere de clasare în care, de asemenea, a consemnat împrejurări necorespunzătoare adevărului, reiterând aspectele nereale atestate în cele trei procese-verbale, toate aceste înscrisuri fiind înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş, împreună cu cele trei dosare penale, cu propunerea de clasare a cauzei", se arată într-un comunicat transmis de Parchet.
Procurorii au explicat, la solicitarea AGERPRES, că poliţistul a falsificat documente din dosarele penale astfel încât să reiasă că a înştiinţat victimele unor infracţiuni de loviri şi alte violenţe şi distrugere cu privire la termenul în care pot depune plângere împotriva agresorilor. În realitate, poliţistul nu a făcut acest lucru şi a aşteptat împlinirea termenului pentru a le propune procurorilor clasarea dosarelor.
Procurorii au avut unele suspiciuni legate de felul în care poliţistul şi-a făcut treaba şi au contactat victimele, care au spus că nu ştiau că trebuie să facă sesizare pentru ca agresorii să fie cercetaţi penal.