Poliția animalelor nu are unde să ducă vietăţile salvate. Autorităţile nu au bani pentru adăposturi

Dată publicare: 25-03-2021 17:17
Dată actualizare: 25-03-2021 20:00


La Poliţia Animalelor, numărul sesizărilor prin 112 este în creştere! Agenţii se confruntă şi cu altă problemă: lipsa locurilor în adăposturi pentru bietele animale chinuite, care trebuie confiscate de la proprietari.

Nu vorbim doar despre pisici sau câini, ci şi despre cai, vaci sau măgăruşi maltrataţi ori părăsiţi la margine de drum, uneori cu răni grave. Autorităţile fac adesea campanii pe internet pentru adopţie, dar prea puţine animale au şansa de a începe o viaţă nouă, într-o familie cu suflet bun.

Mihăiță, un câine de 8 luni, este un caz fericit. A fost salvat după ce a zăcut în agonie mai multe ore, la marginea unui drum, şi în final şi-a găsit loc în inima unui iubitor de animale. La fel şi Thomas, un câine ciobănesc bătut şi chinuit de proprietar. Amândoi au fost luaţi în grija asociaţiilor.

Monica Bohoni, reprezentant Asociaţia Salvaţi Animalele:
„Facem tot posibilul ca să îi preluăm, pentru că n-o să fie viaţa să rămână unde sunt, dacă au fost semnalate cazuri de maltratare sau cruzime cu toate că adăpostul public este arhiplin.”

În adăpostul public pentru animale din Baia Mare sunt însă sute de câini care au nevoie de ocrotire sau îşi aşteaptă un stăpân iubitor. Din nefericire, toate locurile sunt ocupate, iar acum autorităţile locale încearcă să găsească soluţii pentru animalele chinuite de propriii stăpâni. Amenajarea de noi spaţii presupune însă un efort financiar.

Doru Lazăr, vicepreşedinte Consiliul Județean Maramureș: „Alte adăposturi pentru animalele domestice care să îndeplinească condițiile necesare nu au fost identificate la ora actuală în judeţul Maramureş. În acest context se analizează demersuri pentru includerea în buget a unor sume pentru operaţionalizarea unor servicii.”

Asociaţiile de protecția animalelor reuşesc cu greu să facă faţă problemelor, mai ales ca primăvara apar o mulţime de pui abandonaţi prin şanţuri sau pe câmp.

În Maramureş, poliţiştii au primit 18 sesizări de cazuri de cruzime asupra animalelor. Pe lângă câini şi pisici au fost şi cazuri de vaci şi cai bătuţi crunt, ori înfometaţi.

Anca Pop, purtător de cuvânt IPJ Maramureş: Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Maramureş au soluţionat 18 petiţii şi au constatat 3 contravenţii în valoare de 3.500 de lei şi au înregistrat 2 dosare penale sub aspectul comiterii a două infracţiuni de rănire sau schingiuirea unui animal.”

Autorităţile caută spaţii pentru amenajarea de urgenţă a unui adăpost pentru animale de talie mare.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO