Despăgubirile RCA au crescut cu 30% în ultimul an. Cum explică asigurătorii creșterea uriașă a tarifelor
Despăgubirile achitate în baza poliţelor RCA în primul trimestru al anului 2024 sunt cu circa 30% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2023, conform datelor ASF, susţin asiguratorii.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România cataloghează drept "eronate" informaţiile transmise în ultimele zile în spaţiul public privind despăgubirile plătite de industria de asigurări în baza poliţelor RCA, întrucât cifrele prezentate, conform cărora în primul trimestru al anului companiile de asigurări au achitat despăgubiri mai reduse cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, "omit complet despăgubirile importante plătite atât de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), cât şi de asigurătorii care operează pe piaţa RCA prin sucursale (FOE)".
Astfel, în primul trimestru al anului 2024, au fost plătite indemnizaţii totale în valoare de 1,56 miliarde lei (din care 940 milioane lei plătite de asigurătorii rămaşi în piaţă, 350 milioane lei de către FGA şi 270 milioane lei de către sucursale), în creştere cu aproximativ 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, când au fost achitate 1,2 miliarde lei, precizează UNSAR, potrivit Agerpres.
UNSAR a lansat recent platforma de informare "Adevărul despre RCA" - adevaruldesprerca.ro, evidenţiind importanţa reflectării corecte a contextului şi verificarea atentă a datelor pentru astfel de situaţii - care pot denatura efortul pieţei şi importanţa industriei de asigurări. UNSAR subliniază încă o dată importanţă ajustării cât mai rapide a Legii nr. 132/2017 privind RCA, în beneficiul şoferilor români şi al tuturor părţilor implicate.
Înfiinţată în 1994, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.
Într-un comunicat transmis miercuri, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a susţinut că România plăteşte cel mai ridicat preţ al poliţei de asigurări obligatorii auto RCA din regiune, de circa 220 de euro, deşi despăgubirile RCA au scăzut cu 9%.