Operele lui Brancusi, "spalate ca niste covoare". Scandalul "Poarta Sarutului" s-a lasat cu o demisie si noi reguli
Politia a deschis un dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Constantin Brancusi din Tg Jiu spalate cu jet de apa sub presiune.
MARTI, 18 februarie
In acelasi timp expertii straini care au examinat faimoasele lucrari spun ca au suferit distrugeri, insa nu sunt ireparabile. Insa cer ca astfel de operatiuni sa fie interzise. Prin urmare, Ministerul Culturii a hotarat sa suspende protocolul de administrare pe care il avea incheiat cu Primaria locala.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Specialistii romani, ajutati de experti din Viena, Bruxelles si Paris, au studiat pe indelete operele lui Brancusi de la Targu Jiu, dupa ce au fost chemati de Guvern. Prin rudimentara actiune de curatare de anul trecut, pe suprafata de travertin a inceput sa se formeze un strat de saruri.
"Nu pot sa il acuz pe bietul om de la capatul furtunului ca i-a dat drumul asa, probabil inainte spalase covoare de iuta sau camioane. Nu e o distrugere a materiei, ce a distrus el acolo, termenul e prea grav, a adus unele mici stricaciuni", a spus Radu Boroianu secretar de stat Ministerul Culturii.
Membrii comisiei au decis ca orice viitoare interventie asupra operelor sa se faca dupa reguli foarte stricte, si cu avizul Comisiei Monumentelor Istorice Nationale, Directiei de Patrimoniu si Institutului national al patrimoniului.
ora 12:00 Directorul Centrului Municipal pentru Cultura "Constantin Brancusi", Adina Andritoiu, a demisionat, marti dimineata.
Gestul vine dupa ce o comisie formata din experti internationali a constatat ca spalarea cu jet de apa sub presiune a Portii Sarutului din vara anului trecut a dus la desprinderea unor bucati de piatra din monument.
Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Primariei, Ramona Evulescu, intr-o conferinta de presa, aceasta precizand ca directorul Centrului Brancusi, institutie in grija careia se afla monumentele lui Constantin Brancusi, si-a depus demisia de onoare in urma scandalului iscat de spalarea cu jet de apa sub presiune a Portii Sarutului si a constatarilor facute de expertii internationali, scrie Agerpres.
LUNI, 17 februarie
Dupa ce o parte din operele lui Brancusi din Targu Jiu au fost spalate anul trecut cu apa sub presiune, luni a sosit o comisie de experti sa verifice daca lucrarile au fost afectate.
Specialistii romani, dar si cei de la Viena, Bruxelles si Paris, au analizat Masa Tacerii si Poarta Sarutului, care, la valoarea lor inestimabila, nu ar fi trebuit tratate ca niste masini intr-o spalatorie auto. Complexul monumental este propus pentru a intra in patrimoniul UNESCO, iar comisia a fost creata la cererea premierului.
Scandalul a izbucnit in toamna, imediat dupa actiunea, plina de ravna, a acestor muncitori. Unii au sustinut ca lucrarile s-au ingalbenit. Luni, comisia a venit sa vada exact despre ce este vorba.
Experti de prestigiu de la Viena, Bruxelles si Paris, dar si din Romania, au verificat Poarta Sarutului si Masa Tacerii, iar concluzia lor va fi comunicata marti.
La operele vizitate de membrii comisiei au venit si iubitori ai sculpturilor lui Brancusi, care au dorit sa afle direct de la specialisti care este starea lucrarilor.
"O intrebare pe care vreau sa o adresez comisiei e - nu daca au fost sau nu afectate, parerea mea personala e ca au fost, vreau sa intreb daca se gaseste in normele internationale de restaurare, in carta de la Venetia, acest proces de la Targu Jiu: spalarea sub presiune", spune Paul Popescu - artist plastic.
"Trebuie sa intelegeti ca nu apa a facut rau, ci cateodata presiunea pentru ca cel care folosea jetul de apa era un lucrator oarecare, care nu mai facuse asta niciodata si nu si dadea seama ca in anumite mortare puse acolo a produs unele mici dezastre. Nu a produs insa dezastrul despre care s-a vorbit", considera Radu Boroianu - secretar de stat Ministerul Culturii, presedintele comisiei de experti.
Primaria Targu Jiu a alocat deja 40.000 de lei pentru alte doua spalari, programate in cursul acestui an, dar totul se va face dupa noile reguli ale Ministerului Culturii. Renovarea ansamblului s-a decis anul trecut, la 75 de ani de de cand a fost inaugurat, in memoria eroilor cazuti in primul razboi mondial.
Sursa: Pro TV
Etichete: Targu Jiu, poarta sarutului, scandal, masa tacerii,
Dată publicare:
17-02-2014 19:47