Expertii internationali vor stabili daca Poarta Sarutului a fost restaurata corect sau avariata

Ultima actualizare: 29-10-2013 06:54

Guvernul va angaja o comisie internationala de experti independenti ca sa afle daca Poarta Sarutului a lui Brancusi a fost restaurata corect sau avariata, a anuntat premierul care a mers la Targu Jiu.

Proiectanul sustine ca monumentul s-a ingalbenit dupa ce a fost spalat de amatori cu apa sub presiune. Dar un alt specialist il contrazice.

Premierul a rasuflat usurat cand a ajuns la Poarta Sarutului: "Hai domnule ca... Pai da, m-am gandit ca o gasesc daramata!"

Scandalul a inceput acum cateva zile, cand proiectantul lucrarilor de restaurare a declarat ca Poarta Sarutului s-a ingalbenit pentru ca a fost restaurata de "amatori" care au spalat-o cu apa sub presiune.

Si localnicii vad ceva schimbat: "E mai galbuie..."

"Cred ca e mai galbena un picut."

Seful Institutului National al Patrimoniului, cel care a finantat restaurarea, are insa o explicatie.

Alexandru Moraru, sef la Institutul National al Patrimoniului: "Aceasta este culoarea naturala a travertinului dupa ce a fost curatata de praf, nu s-a folosit nici un turbojet…Dar cum va puteti inchipui dumneavoastra ca un monument inaugurat acum 75 de ani, si sta in intemperii, in frig, in ploaie, inghet, dezghet, zapada, se poate deteriora de la un jet de apa. E o minciuna sfruntata."

Si, asa cum se intampla la noi cand situatia nu e clara, o comisie trebuie sa rezolve problema.

Victor Ponta: "O sa facem o comisie, o plateste Guvernul comisia... facuta din profesori, din Romania, din Franta, gasim niste specialisti, or sa vina si o sa vada. Daca e cineva care a gresit ca a facut fara autorizatii sau nu a facut bine sigur ca ii tragem la raspundere. A gresit cineva plateste, n-a gresit nimeni - nu mai facem scandal la anul si facem si Coloana la anul!"

Scandalul a izbucnit chiar la 75 de ani de la inaugurarea ansamblului pe care Constantin Brancusi l-a creat la Targu Jiu in memoria eroilor cazuti in primul razboi mondial. Sambata s-a semnat actul oficial prin care oficialii cer includerea operei in patrimoniul UNESCO.

Philippe Gustin, ambasadorul Frantei: "Romania si Franta sustin includerea complexului monumental de la Targu Jiu in lista patrimoniului mondial UNESCO".

Raspunsul UNESCO va veni cel mai devreme in 2015.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO