Poarta Sarutului s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata, spune proiectantul lucrarilor de restaurare

Poarta Sarutului

Dorin Danila, proiectantul lucrarilor de restaurare a Portii Sarutului, acuza Institutul National al Patrimoniului ca opera din piatra a lui Constantin Brancusi, expusa in parcul central din Targu-Jiu, s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata cu jet cu apa.

Danila s-a aflat, joi, la Targu-Jiu, dupa ce a aflat ca lucrarile de restaurare a operei sunt finalizate, el sustinand ca nici macar nu fusese anuntat, in calitate de proiectant general al lucrarilor, ca acestea au inceput.

El a mentionat ca joi trebuia semnata receptia finala a lucrarilor de restaurare, lucru cu care nu a fost de acord, nefiind informat la timp despre derularea proiectului.

"Eu nu am semnat receptia. Daca acum o luna aflam si eu ca s-a pus afisul, la deschiderea unui santier se pune un panou cu numele constructorului, cu perioada de executie, dar aici nu s-a facut. De ce nu s-a pus acest panou? Asemenea lucrari atrag multi neaveniti care au alte specializari. La aceasta lucrare trebuia un specialist in domeniul 9, dar s-au bagat niste arhitecti care sa-si lege si ei numele de opera. Nu are nicio treaba restaurarea in piatra cu acesti bagaciosi care vor sa ramana in istorie. De asta se si lucreaza pe ascuns", a declarat Danila.

Lucrarile de restaurare a Portii Sarutului au inceput in luna august, opera fiind atunci ascunsa privirii trecatorilor de o panza pe care era imprimata imaginea acesteia, fara a exista vreun panou cu privire la lucrari.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Dorin Danila a spus ca, dupa lucrarile de restaurare, Poarta Sarutului a devenit "galbena", dupa ce a fost spalata fiind folosit un pistol cu apa sub presiune, asemanator celor din spalatoriile auto.

"Spalarea Portii Sarutului e o aberatie. Tot fierul din piatra a iesit la suprafata. Legea 462, cea a Patrimoniului, spune ca cine lucreaza fara avize e caz penal. Nu exista nici un proiect in care sa se poata spune ca se poate spala cu pompa sub presiune. Nu exista asa ceva. De asta Poarta e galbena. Apa sub presiune a dizolvat sarurile din fier si Poarta a devenit galbena", a mai spus Danila.

Acesta a mentionat ca lucrarile au fost finantate de Institutul National al Patrimoniului (INP), care nu l-a consultat nicio clipa cu privire la ceea ce s-a intamplat la Poarta Sarutului.

"Directorul Institutului National al Patrimoniului m-a facut dobitoc si mi-a inchis telefonul. Nu ma cunostea, nu ma stia, ii cautati numele pe internet, ca eu nu vreau sa i-l retin. Nu am patit treaba asta de 30 de ani, in care am lucrat cu oameni importanti din Romania, de la presedinti pana la ambasadori si altii", a mai spus Danila.

Primarul din Targu-Jiu, Florin Carciumaru, a spus, la randul sau, ca Danila este in conflict de mai mult timp cu reprezentantii INP, el solicitand ca reprezentanti ai institutului, dar si de la Ministerul Culturii sa se deplaseze de urgenta la Targu-Jiu pentru a analiza situatia creata.

"Din informatiile pe care le am, s-a lucrat conform documentatiei. Imi pare rau ca a iesit acest scandal si ca meciul dintre Institutul National al Patrimoniului si domnul Danila s-a mutat la Targu-Jiu. E un conflict, pentru ca stiu ca Institutul nu a vrut sa lucreze cu domnul Danila, pentru ca proiectul sau e prea scump. O sa iau legatura cu conducerea Institutului si a Ministerului Culturii ca sa vina la Targu-Jiu si sa rezolve aceasta problema cat se poate de repede", a mentionat edilul.

Scandalul are loc in contextul in care premierul Victor Ponta, care este si deputat de Targu-Jiu, este asteptat la sfarsitul acestei saptamani in oras, autoritatile locale organizand mai multe evenimente menite sa marcheze implinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, care include Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului, Calea Eroilor si Coloana Infinitului.

Poarta Sarutului a mai fost restaurata si in 2003, cand lucrarile, finantate cu fonduri de la Banca Mondiala, au durat mai bine de un an, atunci autoritatile amenajand si parcul in care se afla acestea.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Institutul National al Patrimoniului, joi, la Tirgu-Jiu, a avut loc receptia tehnica a lucrarilor de reabilitare a Portii Sarutului. Oficializarea receptiei lucrarilor va avea loc in cadrul Simpozionului "Calea Eroilor la 75 de ani", sambata.

INP este principala institutie care a gestionat si finantat lucrarile de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit aceluiasi comunicat .

In vederea realizarii proiectului de restaurare si conservare, INP a alocat fonduri in valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operatiunile executate la Poarta Sarutului au inclus: inlocuirea tablei de plumb existenta, aplicarea unei izolatii bituminoase, curatarea pietrei, biocidare si hidrofugare.

Totodata, INP informeaza ca este principala institutie care a gestionat si finantat lucrarile de restaurare/conservare pentru componenta artistica si piatra din cadrul Portii Sarutului.

Potrivit aceluiasi comunicat, Poarta Sarutului reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Romania, iar reabilitarea sa a reprezentat pentru INP o prioritate in acest an. "In vederea depunerii candidaturii Asamblului monumental de la Tirgu-Jiu in patrimoniul UNESCO, investitiile in componentele ansamblului sunt esentiale. Interesul primordial in restaurare este de a pune in valoare opera originala. Astfel, la finele acestui proces laborios, comunitatea locala din Targu-Jiu va beneficia de o adevarata capodopera a patrimoniului national", a declarat Alexandru Muraru, director general al Institutului National al Patrimoniului.

Ansamblul monumental "Calea Eroilor" din Targu Jiu este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Brancusi a fost solicitat in 1935 sa construiasca un monument comemorativ in memoria eroilor gorjeni. Acesta propune ridicarea unei coloane compuse din 17 module. Mai tarziu, adauga o poarta monumentala, apoi o masa si o serie de scaune. "Calea Eroilor" este o materializare a ancestralei traditii romanesti legata de cultul mortilor, sublimand mai toate obiceiurile legate de "marea trecere". Ansamblul incepe pe malul Jiului - apa curgatoare, simbol al calatoriei fara intoarcere, dar si linie a frontului - loc al jertfei eroilor. Masa Tacerii aminteste de mesele destinate mortilor neplecati sau celor veniti "la zile mari". Scaunele asezate la mare distanta sunt parca facute pentru umbrele tacute ale celor ce nu mai sunt. Poarta Sarutului este descrisa de Brancusi insusi ca o trecere catre "lumea de dincolo". Coloana fara sfarsit este un cantec etern care ne duce cu sine in infinit, o scara catre cer.

Ansamblul Constantin Brancusi cinsteste moartea eroica, dar in acelasi timp aduce un elogiu vietii nepieritoare. Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizata in 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Nationala a Femeilor Romane din Gorj, condusa de Arethia Tatarescu, sotia primului - ministru liberal Gheorghe Tatarescu.

Constantin Brancusi (nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor roman cu contributii majore la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Un bărbat din Botoșani a ajuns la spital după o ceartă cu soția. Medicul i-a recomandat repaus sexual. Ce i-a făcut femeia
Un bărbat din Botoșani a ajuns la spital după o ceartă cu soția. Medicul i-a recomandat repaus sexual. Ce i-a făcut femeia

Incident mai puțin obișnuit, într-un cuplu din Botoșani. Un bărbat de 63 de ani a ajuns la spital cu răni în zona genitală, și le-a povestit medicilor că soția i le-a provocat, într-un acces de gelozie.

Producătorul auto chinez care s-a asociat cu o fabrică din Spania ca să producă mașini de toate felurile, fără taxe vamale
Producătorul auto chinez care s-a asociat cu o fabrică din Spania ca să producă mașini de toate felurile, fără taxe vamale

Producătorii chinezi de automobile evită plata taxelor vamale prin asocierea cu producătorii europeni, dar mai ales prin folosirea de componente din Uniunea Europeană. EV Motors și Chery produc împreună vehicule în Barcelona.

Rămășițe umane care par că provin de la un copil, găsite în timpul unor lucrări aproape de centrul Timișoarei
Rămășițe umane care par că provin de la un copil, găsite în timpul unor lucrări aproape de centrul Timișoarei

Muncitorii aflaţi pe un şantier în Parcul Botanic din apropierea centrului oraşului Timişoara au găsit rămăşiţe umane.

 

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.