Plantele înmulțite în laborator, accesibile acum și în România
Plantele înmulţite în laborator, aşa numitele culturi în vitro, sunt des întâlnite în ţările dezvoltate, iar producătorii le aleg pentru că sunt mai rezistente.
La noi, însă, agricultorii abia acum au acces la ele. La Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj cercetătorii scot anual zeci de mii de arbuşti de zmeură, mure şi afine, dar laboratorul asigură doar o mică parte din cerere.
Un bărbat din Cluj cultivă pe aproape 3 hectare afine, mure şi zmeură, cu arbuşti înmulţiţi "in vitro". Nu ştia foarte multe lucruri despre calitatea acestor plante, dar a constatat că sunt mai rezistente la boli.
"Avem în jur de 14 mii de plante. Orice lucru prin care ne ajută să diminuăm bolile, fie şi în procent de 10% e benefic, pentru că la o suprafaţă aşa mare contează orice procent. Nu vom putea rezista decât prin producţii mari şi suprafeţe mari”, spune Dumitru Nemeș, investitor.
Acum se bucura de producţii excelente.
Recoltele, după cum spun agricultorii, sunt din ce în ce mai bogate de la an la an. Spre exemplu, doar de pe o plantaţie s-au cules 7 tone de afine anul trecut, o cantitate dublă faţă de 2016.
Unul dintre puţinele laboratoare din ţară care se ocupă de aceste cercetări se afla la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj.
Lăstarii de afine sau zmeură sunt ţinuţi la o temperatură constantă de aproximativ 24 de grade Celsius, 8 ore la întuneric şi 16 ore, la lumină, într-o zi.
"De la o singură plantă sau de la plante foarte puţine putem face într-un timp foarte scurt, chiar milioane de plante într-un an. Materialul săditor obţinut este liber de boli şi virusuri", explică Doina Clapa, responsabil Laborator de Micropropagare USAMV Cluj.
În aşa fel, agricultorii au acces la soiuri pe care până acum le importau.
”Am apelat la institutul de la Cluj, ca să ştiu exact ce pun şi ce caracteristici au soiurile. Un mare avantaj: accesul la soiurie europene şi chiar din America pe care nu le găsim la noi. Fructele sunt mai mici, dar mai gustoase'', spune Marius Labont, proprietar plantație de mure zona Beiuș, județul Bihor.
Totuşi, suntem mult în urma unor ţări că Olanda sau Italia, unde majoritatea plantelor sunt înmulţite prin acest proces.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, plante, fructe, cultura, in vitro,
Dată publicare:
06-05-2018 18:02