Cât te costă să-ți decorezi pereții casei cu plante, licheni și mușchi

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 15 Aprilie 2018 18:21
Categorie: Actualitate

Un nou trend prinde contur şi în România. Este vorba despre amenajările interioare cu plante, muşchi şi licheni pe pereţi.

Sunt tot mai multe restaurante, baruri, cafenele, dar şi locuinţe în care găsim un stil natural de decoraţiuni. Preţurile nu sunt deloc mici. Un metru pătrat de natură adusă în interior porneşte de la 100 de euro.

Într-un restaurant din Timişoara, clienţii spun că se simt ca în mijlocul naturii, deşi sunt înconjuraţi de pereţi. Proprietarii i-au decorat pe toţi cu muşchi şi plante.

Aceeaşi senzaţie o au şi cei care păşesc într-o brutărie, decorată tot cu verdeaţă. Aceşti designeri din Braşov lucrează într-un mediu plăcut. Un singur perete, de 20 de metri pătraţi, are 20 de specii diferite de plante. Investiţia a costat 5 mii de euro, dar întreţinerea este minimă. Lunar trebuie adăugat doar îngrăşământ.

Petruț Fola, reprezentant firmă de design: "Cel mai mare avantaj al acestui perete vegetativ este că reglează umiditatea aerului interior, ne optimizează cantitatea de oxigen din spaţii. Aceste plante pot fi puse pe pereţi, pe stâlpi, practic inclusiv pe tavan."

Designerii de interior spun că aceste decoraţiuni naturale pot fi amenajate aproape în orice fel de spaţii. Înainte însă trebuie verificată umiditatea încăperii. De pildă în baie, unde umezeala este mai mare, muşchii şi plantele îşi pot mări volumul şi schimba culoarea.

Claudia Covaciu, designer de interior: "Sunt foarte prietenoşi cu mediul unde sunt poziţionaţi, montaţi. Aceştia preiau din toxinele prezente în încăpere şi din umiditate."

Silviu Corpodeanu, administrator firmă de amenajări interioare: "Ele produc oxigen şi pe lângă asta sunt într-o continuă schimbare. Niciodată o grădină nu va arăta la fel ca peste 6 luni sau un an sau doi şi are şi un efect psihologic, care se aplică pentru toate cele trei abordări, fie perete vegetal fie gradina verticală, muşchi stabilizaţi sau licheni."

Dragoslav a intuit acest trend, în continuă creştere, şi şi-a deschis o afacere în Timişoara. Deşi natura este gratuită, în interior costă.

Dragoslav Radovan:
"Asta ar trebui să coste undeva la 350 de lei, cu cât suprafaţa de muşchi e mai mare, cu atât costul e mai mare şi atunci se mai adaugă şi rama."

Preţurile ajung uşor la câteva mii de euro. Dacă sunt întreţinute în medii optime, decoraţiunile naturale rezista chiar şi 10 ani.

Nou trend în SUA. Tinerii își încrustează pietre preţioase în loc de inelul de logodnă
Nou trend în SUA. Tinerii își încrustează pietre preţioase în loc de inelul de logodnă
VIDEO PROTVPLUS.RO
ninsoare, vreme rea, iarna, incidente
Cod portocaliu. Incidente în ţară: 16 judeţe şi Capitala, afectate de vremea rea
Cod Portocaliu: zeci de localităţi fără curent în Timiş, incendii, copaci căzuţi pe maşini
Primarul care deszăpezeşte singur comuna pentru că nu-şi permite un angajat
Peste 350 de călători, blocaţi în trenuri din cauza codului portocaliu
INFOTRAFIC. Starea drumurilor, 16 decembrie. Se circulă în condiţii de iarnă
IT-iştii care au primit scrisorile lui Moş Crăciun. Ce au făcut după ce le-au citit
pasageri in Gara de Nord
Întârzieri uriaşe la trenuri. Ce le dă CFR pasagerilor care aşteaptă în frig
Vârstnici bătuți și legați de 2 indivizi, în Botoșani. Poliția încă îi caută
Codul Portocaliu a făcut victime în ţară. Multe sate riscă să fie îngropate în nămeţi
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO
Jandarmii au salvat 6 cățeluși îngropați în zăpadă. Mama puilor le-a arătat unde erau
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep