Cât te costă să-ți decorezi pereții casei cu plante, licheni și mușchi

Ultimul update: Duminica 15 Aprilie 2018 21:41
Data publicarii: Duminica 15 Aprilie 2018 18:21
Categorie: Actualitate

Un nou trend prinde contur şi în România. Este vorba despre amenajările interioare cu plante, muşchi şi licheni pe pereţi.

Sunt tot mai multe restaurante, baruri, cafenele, dar şi locuinţe în care găsim un stil natural de decoraţiuni. Preţurile nu sunt deloc mici. Un metru pătrat de natură adusă în interior porneşte de la 100 de euro.

Într-un restaurant din Timişoara, clienţii spun că se simt ca în mijlocul naturii, deşi sunt înconjuraţi de pereţi. Proprietarii i-au decorat pe toţi cu muşchi şi plante.

Aceeaşi senzaţie o au şi cei care păşesc într-o brutărie, decorată tot cu verdeaţă. Aceşti designeri din Braşov lucrează într-un mediu plăcut. Un singur perete, de 20 de metri pătraţi, are 20 de specii diferite de plante. Investiţia a costat 5 mii de euro, dar întreţinerea este minimă. Lunar trebuie adăugat doar îngrăşământ.

Petruț Fola, reprezentant firmă de design: "Cel mai mare avantaj al acestui perete vegetativ este că reglează umiditatea aerului interior, ne optimizează cantitatea de oxigen din spaţii. Aceste plante pot fi puse pe pereţi, pe stâlpi, practic inclusiv pe tavan."

Un nou tip de selfie face furori în SUA. Tonul a fost dat de fostul președinte Obama

Designerii de interior spun că aceste decoraţiuni naturale pot fi amenajate aproape în orice fel de spaţii. Înainte însă trebuie verificată umiditatea încăperii. De pildă în baie, unde umezeala este mai mare, muşchii şi plantele îşi pot mări volumul şi schimba culoarea.

Claudia Covaciu, designer de interior: "Sunt foarte prietenoşi cu mediul unde sunt poziţionaţi, montaţi. Aceştia preiau din toxinele prezente în încăpere şi din umiditate."

Silviu Corpodeanu, administrator firmă de amenajări interioare: "Ele produc oxigen şi pe lângă asta sunt într-o continuă schimbare. Niciodată o grădină nu va arăta la fel ca peste 6 luni sau un an sau doi şi are şi un efect psihologic, care se aplică pentru toate cele trei abordări, fie perete vegetal fie gradina verticală, muşchi stabilizaţi sau licheni."

Dragoslav a intuit acest trend, în continuă creştere, şi şi-a deschis o afacere în Timişoara. Deşi natura este gratuită, în interior costă.

Dragoslav Radovan:
"Asta ar trebui să coste undeva la 350 de lei, cu cât suprafaţa de muşchi e mai mare, cu atât costul e mai mare şi atunci se mai adaugă şi rama."

Preţurile ajung uşor la câteva mii de euro. Dacă sunt întreţinute în medii optime, decoraţiunile naturale rezista chiar şi 10 ani.

Nou trend în SUA. Tinerii își încrustează pietre preţioase în loc de inelul de logodnă

Nou trend în SUA. Tinerii își încrustează pietre preţioase în loc de inelul de logodnă

tir ars

Un TIR cu azotat de amoniu a luat loc în mers. Şoferul a scăpat

Primăria Capitalei se împrumută iar, pentru a amâna o datorie din 2005

Importăm carne de vită din Argentina sau Japonia. Un kg de vită Kobe costă 4500 de lei

Drumul românilor spre Vest blochează autostrăzile din România. Un singur muncitor pe șantiere

Șefii funcționarului care se uita la filme porno, la serviciu, au anunțat ce măsuri vor lua

Un poliţist a ajuns la medic după ce a picat un tânăr la traseu. Ce i-a făcut candidatul

loto 6/49

LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 26 aprilie 2018. Cel mai mare report din istorie, la Joker

Imagini șocante în București: un șofer se dă jos și sparge geamul unui Logan

Cel puţin 6 bombe neexplodate, găsite la ieşirea din Focşani. Zona ar putea fi evacuată

Poliţişti pe segway, biciclete şi şalupe, în Timişoara. Reacţia localnicilor

Pensionarii din Târgoviște, victime pe bandă ale metodei ”accidentul”. Au pierdut mii de euro

Un bărbat s-a salvat la limită, după ce i s-au blocat ușile mașinii care luase foc