Instanta a decis definitiv ca primarul Ontanu a autorizat ilegal construirea unui bloc, in Floreasca. Vecinii il vor demolat
Mai multi locatari din cartierul Floreasca, din Capitala, au reusit sa obtina in instanta, anularea definitiva a unei constructii ridicate ilegal, pe un spatiu verde, intre blocuri.
Autorizatia cladirii a fost emisa in 2013, de primaria sectorului 2. Cetatenii vor sa ceara acum demolarea ei, dar si daune. Inca din 2010, Stirile PRO TV au prezentat numeroase imobile, construite ilegal, pe care autoritatile le-au ignorat ani de zile, chiar daca instantele au decis demolarea lor.
In urma cu patru ani, pe strada Ghita Padureanu din cartierul Floreasca, intr-un spatiu verde de 270 de metri patrati, incepeau lucrarile la o cladire de patru etaje. Constructia a fost atunci autorizata de primarul Neculai Ontanu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Constructia cladirii imprejmuita de un gard de beton a inceput inca din 2013, atunci cand instanta a decis suspendarea constructiei, cand cladirea era la stadiu de fundatie. Asta nu l-a impiedicat, insa, pe dezvoltatorul imobiliar, care a reusit in doar 4 luni sa ridice nestingherit cladirea la 4 etaje. Dupa 4 ani, atat cat a durat procesul, oamenii care locuiesc in blocurile din imediata apropiere a cladirii au reusit sa obtina in instanta anularea definitiva a constructiei.
Nitu George, locatar reclamant: “Primaria s-a bagat mult in treaba asta, politia sectorului 2 si inspectia de stat. De cate ori ii chemam la sesizari, ca nu e in regula, ei spuneau ca e totul in regula. Au mers mai departe.”
Tudor Constantin, avocat si locatar: “Vom chema primaria in solidar si proprietarul si vom solicita instantei ca pe cheltuiala lor sa se demoleze. Le aratam ca se poate lupta cu rechinii imobiliari.''
Dezvoltator imobiliar: “Am aflat si eu cu surprindere.”
Reporter: “De ce cu surprindere?”
Dezvoltator imobiliar: “Nu stiu cum au reusit sa primeasca asa ceva, cat ei sustin ca e spatiu verde, iar din actele primariei e o retrocedare.”
Reporter: “Dumneavoastra vreti ca aceasta constructie sa ramana?”
Dezvoltator imobiliar: “Da. Trebuia sa locuiesc acolo.”
Reporter: “Cate apartamente trebuiau sa fie sau era o casa?”
Dezvoltator imobiliar: “Nu e treaba dumneavoastra. Era o casa mare cu lift, 4 etaje…da. N-am fost niciodata un amarat.”
Locatar reclamant: ''Voi lupta pana la moarte. Aceasta cladire a fost facuta ca o sfidare a tuturor regulilor in constructii.”
Reporter: “Credeti ca va fi demolata?”
Locatar reclamant: “Categoric!”
O abordare optimista, avand in vedere ca sunt atat de multe exemple de cladiri pentru care exista sentinte definitive de demolare, dar care nu au fost puse in practica. Cel mai cunoscut caz este cel al Cathedral Plaza, o cladire inalta de 19 etaje.
O alta situatie pe care am prezentat-o pe larg in cadrul Stirilor Pro Tv este un bloc de pe strada Aurel Vlaicu. Proprietarul, care mai are si alte cladiri cu probleme similare, s-a razboit cu autoritatile mai multi ani, insa in 2013 a pierdut definitiv, iar un judecator a dispus demolarea tuturor etajelor ridicate ilegal.
Chiar daca primaria trebuia sa puna in aplicare decizia instantei, a invocat de-a lungul timpului diverse motive. O alta cladire de pe strada Giurgiului ar fi trebuit sa fie demolata din toamna anului trecut. Desi au o decizie definitiva, locatarii si au pierdut speranta ca se va mai face dreptate.
Stirile Pro TV au solicitat un punct de vedere atat Primariei sectorului 2, cat si Primariei Generale. Pana la difuzarea acestei stiri, raspunsurile nu au venit.