Dupa ce au interzis fumatul in public, autoritatile vor sa-i si sperie pe cei dependenti. Ce va aparea pe pachetele de tigari
Acesta cu siguranta nu este anul fumatorilor. Nu mai au voie sa isi aprinda tigara in public, iar din luna mai pictogramele de pe pachetele de tigari vor fi infricosatoare.
Pozele vor ilustra forme grave de cancer in gat sau la plamani, dar si sicrie. Specialistii spun ca de fapt aceste imagini ii vor speria mai tare pe cei care sunt tentati sa se apuce de fumat, nu pe cei care sunt deja dependenti.
Din 20 mai, Romania va respecta directivele impuse de Uniunea Europeana. Fotografii cu un impact vizual puternic vor fi pe toate pachetele de tigari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Fumatul cauzeaza 9 din 10 cauze pulmonare", "Fumatul creste riscul de orbire" si "Fumatul poate ucide fatul nenascut" sunt doar cateva dintre mesajele illustrate care vor ocupa 65% din pachet atat pe fata cat si pe verso. Dar oricat de puternice ar fi aceste imagini e putin probabil ca ele sa-i sperie pe fumatorii inraiti.
“Oribile sunt. Nici vorba, nu ma las de fumat!” spune un barbat.
“Daca le vezi, zici ca te lasi, dar pofta iti cere. Nu te uiti la pachet.” marturiseste un om.
Exista totusi speranta ca cei care fumeaza din cand in cand sa renunte de tot, iar pentru nefumatori sa nu se apuce niciodata.
Un studiu IRES arata ca un sfert dintre romani au acest viciu. Dintre acestia 18 la suta trag din tigara in fiecare zi, altii pufaie atunci cand ies in oras cu prietenii. Daca facem o comparatie, aflam ca barbatii fumeaza in numar mai mare decat femeile. 22,5% dintre ei fumeaza zilnic, in timp ce 8,6% trag din tigara din cand in cand. Asta in timp ce doar 12,8% dintre femei fumeaza in fiecare zi, iar 5,7% mai rar.
In ceea ce priveste varsta, cei mai viciati sunt tinerii care au intre 18 si 35 de ani. 26% dintre ei fumeaza. De la 36 de ani unii incep sa mai rareasca tigarile pana la varsta de 50 de ani. Procentul scade la 21,7%. Dupa 51 de ani numarul fumatorilor aproape ca se injumatateste, iar dupa 65 de ani cei mai multi renunta la viciu. Doar 5,8 la suta mai fumeaza. Studiul a fost realizat la sfarsitul lunii ianuarie 2016.
Revenind la directiva, tot din mai va fi interzis tutunul cu diferite arome.
“Tigarile cu altfel de arome decat mentolul vor fi interzise incepand cu 20 mai 2016. Tigarile cu aroma de mentol vor putea fi comercializate pana in 20 mai 2020. Tigarile care contin capsule cu mentol sau care au in filtre mentol, nu vor mai putea fi comercializate din 20 mai 2016.” spune Magda Ciobanu, medic la Institutul “Marius Nasta”.
Vor disparea de asemenea pachetele subtiri pentru ca sunt atragatoare prin forma si culoare, dar nu si tigarile slim.